Grup Başkanvekillerimiz Ahmet Yıldırım ve Filiz Kerestecioğlu, TRT Haber Kanalının yanlı ve tek taraflı yayın politikasına ilişkin, 31 Mayıs 2017 tarihinde RTÜK’e başvuruda bulunmuştu.

Başvuruda kanalın Anayasa'yı, yasaları ve yayın ilkelerini çiğnediği ifade edilerek RTÜK’ten TRT Haber Kanalına yaptırım uygulaması talep edilmişti. Zira TRT Haber Kanalı, 18 Nisan-30 Mayıs 2017 tarihleri arasında, tüm siyasi partilerin Meclis Grup toplantılarını canlı olarak yayınlarken, HDP’nin hiçbir grup toplantısını yayınlamamıştı.

Partimizin ilgili başvurusunu, İzleme Dairesi’nin raporunu baz alarak gündemine alan RTÜK, skandal ve utanılacak bir karara imza attı. Söz konusu raporda, siyasi parti açıklamalarının “haber değeri” taşıyıp taşımadığı şartına dikkat çekildi ve haber değeri taşıyan siyasi parti açıklamalarının canlı olarak yayınlandığı ileri sürüldü. Ayrıca TRT Haber'in, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin açıklama ve faaliyetlerini yayınlamak zorunda olmadığı iddia edildi.

RTÜK, bu yanlı rapordaki tespitler doğrultusunda TRT Haber'in yayın ihlali yapmadığına karar verdi.

Bir kez daha hatırlatıyoruz: TRT bir kamu kurumudur. Tüm siyasi partilerin görüşlerini yorumsuz ve eşit bir biçimde sunmakla yükümlüdür. Her siyasi partiye eşit mesafede durmak zorundadır. Bu, yasalarla da güvence altına alınmıştır. Aksi, hem yasaların hem de Anayasa’nın ihlalidir.

Ayrıca RTÜK’ün kararındaki ‘haber değeri şartı’ da kabul edilebilir değildir. TRT’nin yasal olarak böyle bir şart koymaya yetkisi olmadığı gibi, “neyin haber değeri taşıdığına kim ve ne şekilde karar verecek” sorusu da cevapsızdır.

Velev ki ‘haber değeri şartı’ yasaldır ve TRT Haber yöneticilerinin, editörlerinin, haber müdürlerinin böyle bir hakkı vardır. Böylesi bir durumda dahi, Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin Meclis Grup toplantısının haber değeri taşımadığını iddia eden bir TRT personeli, gazeteciliğin en temel ilkelerinden habersiz demektir. Bu da TRT’nin ve TRT’nin bu tavrını onaylayan RTÜK’ün acınası halinin bir başka göstergesidir.

RTÜK bu kararıyla, halkların vergileriyle yayın yapan, tarafsız olmak zorunda olan TRT'nin sansürüne onay vermiştir. Anayasal bir kurum olan RTÜK, Anayasa’nın çiğnenmesine göz yummuştur. RTÜK’ün bu kararı hem hukuk hem de iletişim fakültelerinde ibretlik ders olacak niteliktedir.

RTÜK’ün her türlü objektif ve hukuki değerlendirmeden uzak olan bu iktidar yanlısı kararını ve tutumunu kınıyoruz.

Editör: TE Bilisim