Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk etabını açılıyor. Açılış töreni, canlı yayınlarla dünyanın dört bir yanından takip edilebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanının adını açıkladı

Açılış konuşmasına törene katılan devlet liderlerine teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaşanan uçak kazasından dolayı Endonezya halkına başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Havalimanı'nın adını İstanbul olarak açıkladı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

*Saygıdeğer bakanlar ve milletvekilleri sizleri selamlıyorum. Bugün burada sizlerle iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. İstanbul Havalimanımızın açılışını kıymetli dostlarımızla yapıyoruz. Yeni havalimanımızın hayırlı olmasını temenni ediyorum.

* Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümü de kutlu olsun. Öncelikle bu güzel günümüzü bizimle paylaşan Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Kırgızistan Cumhurbaşkanı, Kosova Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Makedonya Cumhurbaşkanı, Sırbistan Cumhurbaşkanı, Moldova Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek Başbakanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Meclis Başkanı ve diğer ülkelerden gelen bakanlara çok çok teşekkür ediyorum.

* Endonezya'daki düşen uçakta ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, Endonezya halkının başı sağolsun. İstanbul bizim sadece şehrimiz değil, ülkemizin en değerli markasıdır. Bu İstanbul şehri ki ona paha biçilmez, öyle bir incidir ki iki deniz arasında yeridir dünyada güneş ile tartılsa.... Paha biçilmez bu şehre böylesine yaptığımız eser. Adını İstanbul olarak açıklıyoruz.



İlk konuşan Binali Yıldırım oldu

* Törende ilk konuşan isim Meclis Başkanı Binali Yıldırım oldu. Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Kuruluşun 95. yılına, şanına yakışır bu büyük eser milletimize hayırlı olsun. Gerçekleşmesinde liderlik eden sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu hava meydanının yapım ve planlanmasından inşaatına kadar bakan ve başbakan olarak yer almış biri olarak ayrı bir heyecan yaşıyorum. Önceki dönem Ulaştırma Bakanları, Orman Bakanları ve Belediye Başkanımızın da gayretleri için teşekkür ediyorum. Yüklenici grup içerisindeki şirketlere de teşekkür ediyorum"

* İstiklal Marşı okunduktan sonra tören başladı.
* Tören öncesinde barkovizyon gösterisinde İstanbul Yeni Havalimanı'nın hikayesi anlatılıyor.
* Tüm konuklar alandaki yerini aldı ve törenin başlaması bekleniyor.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, havalimanı içerisinde kendi sürdüğü mini golf arabası ile check-in noktasına geldi. Erdoğan burada temsili bir bilet aldı. Sonrasında tören alanına geçen Erdoğan, burada da konuklarını selamlamaya devam etti.
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile devlet başkanlarının yer aldığı aile fotoğrafı çekildi.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış törenine gelen konukları tek tek selamlıyor.
* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan "CAN" uçağı, İstanbul'da açılışı yapılacak havalimanına teker koydu. Açılış törenine katılan ülkelerin devlet başkanları ve üst düzey konuklar da havalimanına geldi.

* İstanbul Yeni Havalimanı açılışı öncesinde Türk Yıldızları bir gösteri gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim