Ankara Barosu avukatlarından Veysel Kırıcı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında, dün bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle ‘vatana ihanet’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Erdoğan’ın, “400 vekili elde edebilecek sayıyı bir siyasi parti yakalasaydı, durum bugün çok farklı olurdu” şeklindeki sözleriyle, TCK’nın 302. maddesindeki “… devletin birliğini bozmak ve devletin bağımsızlığını zayıflatmak” suçunu işlediği öne sürülerek, yargılanması istendi.

ŞEHİT AİLELERİNE HAKARET

Avukat Veysel Kırıcı tarafından Ankara Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, Anayasa’nın 103. maddesine göre TBMM’de Anayasa’ya bağlı kalacağına, üzerine aldığı görevini tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücüyle çalışacağına namusu ve şerefi üzerine yemin etmesine karşın Erdoğan’ın, çeşitli zamanlarda yaptığı konuşmalarda da AKP için 400 milletvekili istediği belirtildi. Dilekçede, Erdoğan’ın ayrıca, dün yaptığı konuşmasında, “Bir baba ‘Benim beş evladım daha var. Bu vatan için beş evladımı da kendimle beraber feda etmeye hazırım” diyor. Bu babalar da var ama böyle karakteri bozuk olanlar da var” diyerek, şehit yakınlarına da hakaret ettiği kaydedildi.

TEHDİTVARİ İFADELER KULLANDI

TCK’nın 302. maddesinde “…devletin birliğini bozmak ve devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik elverişli bir fiil işleyen kimseye müebbet hapis cezası verileceğinin” ifade edildiği anlatılan dilekçede, Erdoğan’ın yargılanması talep edilerek, şöyle denildi:

“Onlarca şehit verdiğimiz bir saldırının hemen akabinde, bir siyasi parti için 400 milletvekili istemek, devletin birliğini bozmaya yönelik bir eylemdir. Şüpheli, Adalet ve Kalkınma Partisi 400 milletvekili çıkaramadığı takdirde terörün devam edeceği yönünde tehditvari ifadeler kullanmıştır. Cumhurbaşkanı olması sebebiyle tarafsız olması gereken şüpheli, bir siyasi parti için 400 milletvekili isteyerek Anayasayı da bir kez daha açıkça ihlal etmiştir. Şüphelinin yukarıda belirttiğimiz eylemleri ‘vatana ihanet’ kapsamındadır. Tüm bu nedenlerle; şüpheli Recep Tayyip Erdoğan’ın devletin birliğini bozması ve Anayasa’yı ihlal etmesi nedeniyle cezalandırılmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur.”

Editör: TE Bilisim