ABD'nin DAEŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'ün Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nde Trump yönetiminin terör politikasının konuşulduğu panelde söylediği sözler Ankara-Washington hattını yine gerdi.

   McGurk, o panelde Türkiye'nin sınırdan geçişlere göz yumduğunu ima eden ifadeler kullanarak şunları kaydetti:

"El Kaide lideri Ayman El Zevahiri'nin yardımcısı İdlib'e neden ve nasıl gidebiliyor? Paraşütçü asker değiller. Bazı ortaklarımızın on binlerce silah gönderme ve yabancı savaşçılar bölgeye giderken yüzlerini başka tarafa çevirme en iyi yaklaşım olmayabilir. Şu anda orası Türkiye sınırının yanıbaşında bir El Kaide barınma alanı. Dolayısıyla bu konuyu Türklerle konuşacağız." 

   Bu sözler üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Ankara'nın rahatsızlığını doğrudan McGurk'ü arayarak şunları ifade etti:

"Beyanlarınız kabul edilemez ve bunları reddediyoruz. Amacınız provokasyon yaratmak değilse, beyanlarınızı bir an önce düzeltiniz. Teröre destek imalarında bulunmadan önce, Suriye'de terörist bir örgütü destekleyip, bu örgütün mensuplarını kahraman olarak takdim ettiğiniz gerçeğiyle yüzleşmelisiniz."

   Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu da konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaptı:

"McGurk'ün provokatif olarak nitelendirilebilecek ifadeleri protesto edildi. Suriye'de terörist YPG'nin desteklenmemesi beklentimiz hatırlatılmıştır' dedi. 

   Ankara rahatsızlığını, bir kez de Washington Büyükelçiliği aracılığıyla ABD'li yetkililere iletecek.McGurk daha önce bir çok kez Suriye'nin kuzeyine gitmiş, PKK'nın Suriye uzantısı YPG kamplarını ziyaret etmiş, oradaki unsurlarla fotoğraflar çektirmişti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bunlara tepki olarak NTV yayınında "McGurk, PKK ve PYD'ye destek veriyor. Değişmesinde fayda var. Bunu Amerikan yönetimine de ilettik' demişti.

Editör: TE Bilisim