Firavunluk ve başkanlık sisteminin köle (kiralık işçileri)de son kararlarla tamamdır... Siz hala firavuna hizmet edin.....Halka hizmet dururken kime hizmet ediyorsunuz?... Herkes her şeyin farkında fakat kuldan korktukları kadar“Haktan korkmazlar” var oldukça Allah'ın;

"Onlar kendi aralarında istişare ve şura ile karar alırlar hüküm Allah'ındır."Halkın yönetimini (cumhuriyet) daha çok bekleriz.... Elimizdekinin kıymetini CUMHURİYETİ bilmezseniz... Kötülük gelir sizi bulur... Dün FETO DİYE AĞLAYANLAR BUGÜNKÜ YÖNETİMLERİN KARARLARI İLE “DURMAK YOK YOLA DEVAM” fakat kime bu hizmet diye sorarlar?

TURADA GELSE YAZIDA GELSE KAZANAN BELLİ HER ZAMAN KÖTÜLÜĞÜN BAŞKENTİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ. Peki o zaman bu sisteme neden hizmet ediyorsunuz?

1938 ATATÜRK`ün ölümü ile birlikte ATATÜRK`e karşı kim varsa 78 yıl boyunca karşı bir devrimle yıktılar da yıktılar. Sonra sanki hepsinin sorumlusu Mustafa Kemal ATATÜRK Yapmış gibi göstererek halkı lideri karşı karşıya getirdiler.

15 Temmuz darbesi sonrası kafalarına taş mı düştü bilinmez birden her yere dağlara taşlara;
"Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir"sözünü Yüce meclisin merkezine yazan Mustafa Kemal ATATURK iken;“Hâkimiyet milletindir veya Egemenlik milletindir” diyerek Mustafa Kemal ATATÜRK`ün imzasını neden koymazsın... Fakat onun arkasına sığınmasını bilirsin.

"Sezar`ın hakki Sezar`a, Allah'ın hakki Allah'adır…” Bilesun.... Bir de "Hakimiyet Allah'ındır" veya hüküm Allah'ındır" diyenler geçmişte ki HARİCİLERDEN farkı yoktur... Çünkü Allah yeryüzünde halifelerine yani İNSANLARA yönetme hakkini verdi. Taki kıyamet günü hesaba çekilene kadar yeryüzünde yaptıklarımızdan dolayı hesaba çekileceğinizi de unutmayın... Son söz Allah'ındır... Bizi kandıranlara ve mağdur edebiyatı yapanlara duyurulur.. .Hak yolunda eğrilmeyeceksin... Hak seninle....

Şimdi gelelim modern kölelik (kiralık işçilik) ve çağdaş firavunluğa bizi düşünen zatı muhteremler bizim için ne kararlar almışlar… Yoksa!

 KÖTÜLÜĞÜN BAŞKENTİNE hizmete devam mı?

* Kiralık işçinin işvereni de, özel istihdam bürosu olacak. Bu bürolar, işçilerini geçici olarak başka işverene devredecek. Holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir iş yerinde görevlendirme yapılarak da kiralık işçi 8 AYA KADAR kullanılabilecek.

* Doğum izni ve doğum sonrası kısmi çalışma hakkı kullanan, askerlik hizmetini yapan ve iş sözleşmesi askıya alınan çalışan yerine geçici işçi kiralanabilecek. Mevsimlik tarım işlerinde veya temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetleri gibi ev hizmetlerinde kiralanan işçiler için süre sınırı aranmayacak.

* İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde, iş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması; işletmenin iş hacminin öngörülemeyen şekilde artması; mevsimlik işler hariç dönemsellik iş artışları halinde, 4 ay geçici işçi kiralanacak. Bu süre 4 aylık uzatmayla 8 aya kadar çıkarılabilecek. Sürenin sonunda aynı iş için 6 ay geçmedikçe geçici işçi çalıştırılamayacak.
* Toplu işçi çıkarılan iş yerlerinde 8 ay süresince, grev-lokavt uygulamasında, kamu kurum ve kuruluşlarında, yer altında maden çıkarılan iş yerlerinde kiralık işçi çalıştırılamayacak. 
* Geçici sözleşmede işçinin ne kadar süre içerisinde işe çağrılmazsa haklı nedenle iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilecek, bu süre üç ayı geçemeyecek. Kiralık işçinin ücretini işveren değil, özel istihdam bürosu ödeyecek.
* İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması halinde geçici işçi sayısı, toplam işçi sayısının dörtte birini geçemeyecek. Ancak 10 ve daha az işçi çalıştırılan iş yerlerinde bu sayı 5 işçiye kadar çıkabilecek. 
* Geçici işçiler, engelli işçi çalıştırma kontenjanlarının hesaplanmasına dâhil edilmeyecek. İşveren, işten çıkardığı çalışanını, 6 ay geçmeden kiralık çalıştıramayacak. 
* “Çağrı üzerine çalışma”ya, “uzaktan çalışma” da eklendi. Uzaktan çalışma, “İşçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile iş yeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi” olarak tanımlandı. 
* Uzaktan çalışmada işçiler, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacak.

İşçi olarak patronların çoğaldı. Artık kendine değil insafına kalmış para baronlarının hizmetine giren köleler olacağız. Sosyal devlet artık kayıt dışı ekonomiye teslim edildi. Artık bizi yönetenler mafyacılık oynayacaklar desene…

Sevgi ve saygılarımla… “AT SAHİBİNE GÖRE KİŞNER” … murat akbaş… ata mirası ulus