iOs 9, iPhone 4S, iPhone5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S ve iPhone 6S Plus akıllı telefonlara yüklenebiliyor. Tabletlerde ise iPad 2, iPad 3. ve 4. nesil, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini, iPad mini 2 ve iPad mini 3, ayrıca iPod Touch 5. nesil de iOS 9’a kavuşacak cihazlar arasında yer alıyor.

iOS9 Nasıl indirilir?

iOS 9 nasıl indirilir diye düşünüyorsanız, bunun için Apple cihazınızın ayarlar bölümüne girin. Burada‘Genel’ ayarları seçin ve ‘Yazılım güncelleme’ butonuna basın. Karşınıza gelecek ‘İndir ve yükle’ seçeneğini kullanarak iOS 9 yüklemeye başlayabilirsiniz.

iOS 9 Yayınlandı

Yeni işletim sistemi indikten sonra otomatik olarak yüklenmeye başlayacak. Ancak telefonunuzun şarja takılı veya yüzde 50’den fazla şarjı olması gerekiyor. Bunları da yaparak iOS 9’a kavuşabilirsiniz.

Tasarım açısından çok yenilenmeyen iOS 9, buna karşın yeni özellikleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.iOS 9’un tüm özellikleri

  • Siri’ye daha fazla akıl: Hatırlatma özelliği sayesinde kullanıcıların unutmak istemediği etkinlikler Siri’ye söylenecek ve Siri bunları tanıtacak. Yeni Siri kullanıcılara tavsiyelerde de bulunacak.

  • Bilinmeyen numaraya son: iOS 9 kullanıcılarını bilinmeyen numaralar aradığında, işletim sistemi otomatik olarak saniyeden kısa bir sürede internetten bir araştırma yapacak. Apple içerisinde bu numara kayıtlı ise bilinmeyen numaranın altına ‘olabilir’ yazısıyla beraber numaranın sahibi ekranda görünecek.

  • Şarja 3 saatlik çözüm: Apple, iOS 9 ile batarya azaldığında kullanılacak yeni özellikle kullanıcıların bataryalarının ömrünü 3 saate kadar uzatabilmesi mümkün olacak.

  • ‘Haberler’ uygulaması: Haber kaynaklarındaki tüm içerikler tek bir uygulamada toplanacak. Kullanıcılar, seçtikleri ilgi alanları ve haber kaynaklarında yer alan içeriklere bu uygulama üzerinden ulaşabilecek.

  • iPad ekranları bölünecek: iOS 9 ile iPad’lere geliştirilmiş klavye ve çoklu ekran özelliği gelecek. Özel kısa yollara sahip bir klavyeye sahip olacak yeni iPad işletim sisteminde fiziksel klavye ile yapılanların hepsi iPad’in dokunmatik ekranında yapılabilecek. Buna ek olarak iPad’te çoklu uygulamalar daha rahat kullanılabilecek.

  • Toplu ulaşıma Apple desteği: iOS 9 ile haritalar uygulamasına toplu taşıma bilgisi (Transit View) özelliği geldi. Kullanıcılar toplu ulaşım araçlarının ne zaman geleceğini veya aktarmaların nasıl yapılabileceğini, bu Apple harita uygulaması üzerinden takip edebilecek.

  • Çizimle de not alınabilecek: Apple not alma uygulamasını da iOS 9 ile yenileyecek. Yeni uygulamada fotoğraf eklemek veya çizim yapabilmek mümkün.

  • İçilen suyu bile ölçecek: Apple iOS 9’da HealtKit sağlık uygulamasını da yenilendi. Apple Watch veya diğer sağlık ekipmanlarıyla yapılacak ölçümlerle içilen suyun miktarı bile buradan görüntülenebilecek.

Editör: TE Bilisim