Ülkemize Hem yabancı sermaye geldi hem de Pazar hakimiyeti olan kalifiye iş gücü geldi

Suriye, Suudi Arabistan, Dubai, Yemen ve Libya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde temsilcilikleri olan Hanif Kablogenç müteşebbisler ve yabancı ortaklı olması hasebiyle yeni dönem Anadolu kaplanı fenomeninin güzel bir prototipi… Nitekim çok ilginç ve eğlenceli bir söyleşi…

Murat Bey sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tabi, 1983 de Malatya’da doğdum. Ortaokulu Malatya Anadolu lisesinde, liseyi Kayseri Fen Lisesinde üniversiteyi de Ege Üniversitesi işletme bölümünde okudum. Akabinde Şam üniversitesinde Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü ve ilahiyat fakültesini bitirdim.

Şam üniversitesi ilginç Murat Bey neden Şam?

Biraz uzun hikâye sizi tebliğ bombardımanına tutmayayım (gülüyor)  Ancak Kuran’ı daha iyi anlayabilmek içindi. Asıl hedef ve gaye buydu gidişimin.

Kuran talebeliğinden sanayiciliğe nasıl evrildiniz o zaman?

Tamamen nasip. Arapça öğrenirken bunun ticari bir getirisi olacağını düşünseydim o günlerde kendimi münafık yahut müşrik ilan edebilirdim. Her genç İslamcı gibi radikal günler… (gülüyor)

Ortaokulda ve üniversitede yani toplamda iki yıl İngilizce hazırlık okudum. Bölüm de İngilizce idi. İngilizceye ayırdığım vakti Kuran için ayırmasaydım kendimi affedemezdim.

Arapça öğrenirken ki gayelerinizi hayata geçirebildiniz mi?

Hiçbir zaman elimden geleni yaptım diyemem. Ancak gariban bir öğrenci olarak kitaplar yazdım, dergiler çıkardım, dilim döndüğü kadar tefsir dersleri verdim bu süreçte. Ancak oturacak bir “postumuz” yahut arkamızı yaslayacağımız bir cemaatimiz (gülüyor) olmadığından ekmek derdine düştük. Cebinde otobüs parası bile olmayan bir gencin Cuma hutbelerinde her türlü beşeri ideolojilere savaş açmasının ironi olduğunu sanırım biraz geç de olsa anlamış oldum. Acı tecrübelerle…

İş hayatına nasıl atıldınız o zaman?

Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer gene kürkçü dükkânıdır… Bankalarda çalışamazdım, sakalımı kesemezdim bakmayın şimdiki top sakalıma (gülüyor)

Babam 40 yıllık mali müşavirdir Malatya’da ben de bu süre zarfında mali müşavirlik imtihanlarını kazanmıştım. Biraz sancılı süreçle beraber “çırak” pozisyonunda meslek hayatına merhaba demiş olduk.

Mali müşavirlikten sanayiciliğe geçişiniz nasıl gerçekleşti?

Hareketli ve girişimci bir ruhum olmasından ötürü mali müşavirlikle beraber başka sektörlere de girdim. Gıda toptancılığı ve inşaat işlerine girdim. Malatya’da yapmış olduğumuz yüz konutluk “Ötükent” projemiz baya başarılı oldu.

Derken Suriye savaşı başladığında oradaki dostlarımız Türkiye’ye geldiler. Aramızda ensar muhacir ilişkisi doğdu Arkadaşlıktan öte. Maalesef savaş uzayınca muhacir kardeşlerimizin iş yapma gereksinimleri doğdu.

Yani başlangıçta ticaret gibi bir amaç yoktu…

Elbette onlar da biz de herkes gibi savaşın hemen biteceğini sanıyorduk. Nitekim başlangıçta da üretim yerine işin ticaretini yapalım dedik. Ve 2012 yılında Gaziantep’te Mehdi Almaleh’leHanif dış ticaret şirketini kurduk.  Ekseriyette kablo olmak üzere elektrik malzemeleri ihracatı gerçekleştiriyorduk.  İlk yılımızda 20 milyon Tl’nin üzerinde ihracat gerçekleştirerek tahminlerimizin de ötesinde bir başarı gerçekleştirdik.

Hem savaşın hiç bitemeyeceğine dair olan inanç hem de kablo satışlarındaki başarımız bizi imalata yöneltti. Bunda Hama’da kablo fabrikası olup savaştan dolayı kapatmak zorunda kalan AbdulsalamKoujan’ın da bize katılması etkili oldu.

İmalata şu an bulunduğumuz yerde mi başladınız?

 

Hayır, ilk başta deneme kabilinde Gaziantep’te 500 m2’lik bir alanda başladık. Sonra işin ticaretiyle beraber üretimini de Türkiye’de sağlıklı yapacağımıza kani olunca Malatya’daki adresimize daha büyük ve daha profesyonel olarak taşındık.

HANİF ismini neden tercih ettiniz ve baya iddialı bir logonuz var özel bir anlamı var mı?

Hanif Kurani bir kavram.  Kuran’da 10 farklı yerde geçer. Öğrencilik yıllarındaki Kuran okumalarında Hangi İslam sorusuna verilen bir cevap niteliğinde idi “Hanif islam”. Ve derken benim Arap coğrafyasındaki ismim oldu “Ebu Hanif”. Logomuz ise Türk Arap işbirliğini temsil edecek şekilde turkuaz zeminde arap alfabesinde Hanif yazısının üç hilal ile resmedilişi… logo isim renk kişisel çalışmam J))

Neden Antep yerine Malatya Murat Bey?

Aslında Antep, imalat ve pazara yakınlık açısından Malatya’dan elbette daha avantajlı.  Ancak serde de milliyetçilik olunca kendi memleketimiz kazansın dedim. Zaten ortaklarımın yabancı olmasından ötürü tüm yük üzerimde olduğu için Malatya’nın haricinde bu kadar kısa sürede bu kadar yol alamazdık. Bu arada katkılarından ötürü valiliğimize, belediyemize, ticaret odamıza, organize müdürlüğümüze ve her türlü katkılarını bizden eksik etmeyen dostlarımıza şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.

Ürün çeşitlerimiz nelerdir?

Yüksek gerilim ve alçak gerilim kabloları başta olmak üzere A’dan Z’ye hemen hemen tüm kablo çeşitlerinde üretim yapmaktayız. Standart üretimimizle beraber müşteri taleplerine göre özel üretim de yapmaktayız.

Müşterilerinizin Hanif kablo markasını tercih etmelerinin nedenleri nelerdir?

Pek çok etmen sıralanabilir. Öncelikle müşterilerimizin önemli bir kısmı zaten eski müşterilerimiz. Lakin Suriye’deki fabrikaya nazaran çok daha profesyonel ve kaliteli olduğumuz için kısa sürede eski ahbap çavuş ilişkisinden öte ürün bazlı bir memnuniyet algısı oluşturduk.

Para kazanmaktan öte öncelikli hedefimiz markalaşmak. Kalite kontrolü yapılmadan bir metre kablo dahi fabrikadan çıkarmıyoruz. Sonuçları ne olursa olsun para kaybetmeyi müşteri kaybetmeye tercih ediyoruz.

Suriyeli ekibimize ek olarak İstanbul’dan profesyonel bir kadro oluşturduk. Dolayısıyla iki ülkenin birikimini bünyemizde birleştirmiş olduk. Türkiye’nin kalitesine Ortadoğu’nun taleplerini ve önceliklerini harmanlayarak sektöre yeni bir nefes ve sinerji getirebildik.

Kaliteden ödün vermeyişimiz, taahhütlerimizi sonuna kadar yerine getirişimiz, kalite, fiyat ve süre triosunda cazip oluşumuz, aracısız direktmen müşteriye ulaşabilmemiz en büyük artılarımız.

Hanif kablo olarak kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Doğrudan ve dolaylı olarak yüzün üzerinde aile “Hanif kablo”dan ekmek yiyor. Bir girişimciyi en mutlu eden şey bu olsa gerek. Üç vardiya çalışan fabrikamızda 81 personel imalatla ilgileniyor. Bunların yaklaşık yarısı valilik ve halk eğitim ile yapmış olduğumuz mutabakat neticesinde konteyner kentten aldığımız Suriyeli mülteciler. Bunun dışında kalite kontrol, muhasebe, pazarlama, satın alma, ARGE ve yönetim birimlerimizde 33 personelimiz var bunlara yurtdışı temsilciliklerimizdeki arkadaşlar da eklenince sayımız baya artıyor.

Satışlarınız genellikle hangi ülkelerde ve nerelerde temsilcilikleriniz var?

Ekseriyette yurtdışı çalışıyoruz.  En büyük pazarımız Suudi Arabistan. O’nu Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Libya, Dubai, Umman, Cezayir, Nijerya, Yemen, Etiyopya, Belçika ve Türkmenistan.  Liste biraz uzun oldu sanırım J)) hamdolsun 45 ülkeye ihracat gerçekleştirdik.

Yurtiçinde ise Malatya, Antep, İstanbul, Ankara ve İzmir bayilerimiz aracılığıyla hemen hemen tüm vilayetlerimize satış gerçekleştirdik.

Hanif Kablo olarak geleceğe dair hedefleriniz nelerdir?

Öncelikli hedefimiz daha çok kişiyi istihdam etmek ve daha fazla ihracat yaparak ülkemizin cari açığına bir nebze de olsa pozitif katkıda bulunmak. Tabiki bunu başarabilmek için daha çok çalışmamız gerekiyor. Daha yüksek oranda katma değer yaratmanın markalaşma neticesinde olacağının bilincindeyiz. Henüz teknolojiyi takip eden bir işletmeyiz. Ancak yarınlarda teknoloji üreten bir firma olmak zorundayız. Şu an 14 bin m2 alandayız imalatımızı daha da büyütmeliyiz.  Ortadoğu ve Afrika pazarına ilaveten yeni pazarlar bulmak zorundayız. Özetle kısa vadede ulusal, uzun vadede ise uluslararası bir marka haline getirmeliyiz Hanif kabloyu.

Murat bey son olarak neler Söylemek istersiniz?

Öncelikle ALLAH’ahamd,ve bugüne gelmemizde katkılarını esirgemeyen ailelerimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, dostlarımıza ve de en önemlisi bizi tercih eden müşterilerimize müteşekkir olduğumuzu söylemek isterim. İstanbul Times Yayın grubu olarak size de teşekkür etmek isterim. Neler yaptığımızı yaptığınız televizyon çekimi ve tanıtım filmi ile sesimizi dünyaya duyuracaksınız. Ekibiniz ile beraber bize göstermiş olduğunu ilgiden dolayı kendim ve şirketim adına şükranlarımı sunarım.

Murat bey ortaklarınızı tanıyabilir miyiz?

Ben size tercümanlık hizmeti vereyim.

Mehdi bey sizi tanıyabilir miyiz?

1980 Hama Suriye doğumluyum. 2000 yılından elektrik malzemeleri toptancılığına başladım. 2007 yılında gene Hama’da boru fabrikası açtım. 2011 yılında Suriye savaşı neticesinde Türkiye’ye hicret ettim. Sağ olsun Suriye’den tanıdığım Murat Bey vesilesiyle Türkiye’de hiç yabancılık çekmedim. Ticaretime kaldığım yerden devam ettim. Bu süre zarfında 30 milyon dolarlık ihracataön ayak oldum.

Hanif Kablo Ortağı ve Pazarlama  Müdürüolarak Mehdi bey, Hanif kablo markasının müşteriler nezdindeki geri dönüşümü nelerdir?

Hanif Kablo olarak Ortadoğu’nun en büyük kablo üreticilerinden birisi durumuna geldik. Öyleki bazen müşterilerimi bu kadar kaliteli ürünlerin bizim fabrikadan çıktığına inandırmakta zorlanıyorum. 

Son olarak bugün Arap coğrafyasında Anneler günü sizin vesilenizle dört yıldır görmediğim anneme selamlar gönderiyorum.

Abdussalambey sizi tanıyabilir miyiz?

Adım AbdulsalamKoujan. 1975 yılında Suriye Hama’da doğdum. 15 yaşında iken babamın yanında boru fabrikamızda çalışmaya başladım. 2002 yılında boru ile beraber kablo üretimi kurdum. Savaştan önce Suriye’nin en büyük kablo üreticisi konumundaydık.  2011 yılında iç savaş yüzünden Türkiye’ye sığındım. Allah Türk devletinden, milletinden ve Murat beyden razı olsun. Önceleri ikinci vatanım olan Türkiye şu anda birinci vatanım olmuş durumda.

Abdussalam bey üretim müdürü olarak ürün kalitesi hakkında neler söyleyebilirsiniz.

15 yıl boyunca bil fiil üretim yaptım. Ancak biz Suriye’de teknolojik ve lojistik bakımından Türkiye’nin 50 yıl gerisindeymişiz. Bunu anladım. Arap tipi üretimden Türk tipi üretime adapte olmak ilk başlarda biraz zor gelse de kalite ve verimliliği görmek tüm sıkıntılarımı giderdi. Buradan babamdan sonra ikinci ustam olan ve bana Türk tarzı ve disiplinli üretimi öğreten Turan Çorbacı’ya şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim.

Hanif Kablo İletişim Bilgileri:

2. Organize Sanayi Bölgesi

5.Cadde Arıtma Tesisi Yolu Üzeri Yeşilyurt/ Malatya

Tel:0422-321 80 89

e-mail:[email protected] 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

KaynakBir mesaj yaz...

 

Editör: TE Bilisim