Merhaba Değerli İstanbul Times Okurları

Bana hem İstanbul Times Tv de program yapma ve diğer yayın mecralarında yazı yazma imkanı sunan İstanbul Times Yayın Grubu imtiyaz sahibi Gazeteci yazar Hüseyin Çetiner’e ,kamere çekimi ile işimi kolay kılan Erhan Şahin’e, Yazılarımı yayınlayan Çağla Pekgüleç başta olmak üzere  emeği geçen herkese teşekkür ederim.

İstanbul Times Tv de “Hayatın İçinde” programının yapım ve sunumunu yapıyorum. Programım’da  İstanbul’a dair bir çok konuya değiniyoruz. Bundan üç hafta önce  Zeytinburnu’nda Geleneksel Tıp Festivali yapıldı.

Biz de ekip olarak hem Merkezefendi Tıp festivalini hem de Külliye bölgesini çekerek yayınladık.

İşte bölge ile alakalı derlediğim bazı bilgileri sizinle de paylaşayım istedim.

Bu gün sizlere Merkez efendi Küllüyesinin yanında yapılan 17. Merkezefendi Tıp festivalinden bahsetmek istiyorum. Fakat ilk önce Merkezefendi hazretlerinden kısaca bahsetmek isterim.

Külliyeye adını veren Merkez Efendi’nin asıl adı Muslihiddin Musadır. Denizli Buldan doğumludur. Zeytinburnunda bulunduğumuz yerde kendi adına bir Halveti tekkesi kurarak buraya yerleşen Merkez Efendinin Türbeside burada Külliyesi içinde bulunmaktadır. Merkez Muslihiddin Musa Efendi.  Eğitimini Bursa ve İstanbul medreselerinde almıştır Medrese eğitimi sırasında çok meraklı olduğu Tıp alanında da halk hekimliği eğitimini almıştır.

Merkez efendi’nin şanı Manisa’da Daruşşifa hastanesini yaptıran Ayşe Hafsa Sultan’ın kulağına ulaşır ve hastanenin başına Merkez Efendi hazretleri gitirilir. Meşhur olan “Mesir macununu” burada geliştirir. İştah açıcı; gaz giderici, kuvvet verici, idrar söktürücü, yorgunluk giderici, hormonları hareket ettirici etkileri vardır. 41 çeşit baharattan yapılan mesir macunundan çok fayda görülür ve macuna talep çok artar. 

Artık Mesir macunu her yıl Manisa'da Mesir bayramında Sultan Camii'nin minarelerinden halka saçılarak dağıtılır.15 Nisan 1539'dan sonra bu olay her yıl yinelenerek gelenek hâlini alır. Türbesi Zeytinburnunda bulunduğu için Merkez Efendi her yıl Manisayla birlikte Zeytinburnunda da anılmaya başlanır.

İşte Merkez Efendi Tıp Festivali bu olaylar sinsilesinin sonucu doğmuştur. Zeytinburnu Belediye başkanı Sayın Murat AYDIN’IN ilk göreve başladığı  1999 yılından beri her yıl Mayıs ayı sonu Haziran ayı başında “Geleneksel Merkez Efendi Halk Hekimliği Festivali” düzenlenmektedir.

Böylece  büyük hekim Merkez Efendiyi ve geleneksel/tarihi Türk Tıbbını anma ve tanıtmayı amaçlayan etkinlikler gerçekleşmektedir. Bu sayade alternatip tıpçılar bir araya gelmektedirler. Bitkiler ve doğal ürünler kullanılarak yapılan tedavi desteklerini halka sunmaktadırlar.

Bu sene Merkez Efendi Tıp Festivali yine mesir macunu halka saçılarak açıldı. Mustafa Ceceli konseri ile festivale gelen misafirlerin keyfine diyecek yoktu. Misafirler hem eğleniyor hemde sağlıklı ürünlere ulaşmanın tadını çıkarıyorlardı. Bu Festival atlanmamalı. Belkide bu şekilde bir çalışma ile Amerikada kurulup yaygınlaşan doğa kliniklerinin bir önceki basamağı çıkılmaktadır. İnsan vucudunu kimyasallardan uazaklaştırmak ve doğaya dönük sağlıklı yaşamayı hedeflemek adına ziyaret edilmesi gereken insanların istifadesine sunulan harika bir festival olduğunu düşünüyorum... 

Festivale katılan üreticilerin doğal ürünleri en doğal yöntemler ile elde edip insanlığın yararına nasıl sunduklarını görmenizi isterim. Festivalde doğal ballardan tutun mesir macununa, cilt bakım ürünlerinden doğal bebek bezlerine, Arı ürünlerinden doğal propolisli sabunlara kadar yüzlerce doğal ve bitkisel ürünler bulunmakta.

Daha önceleri kullandığım bitkisel ürünlere ilaveten yeni üretilip test aşamalarından geçmiş yeni görücüye çıkarılan doğal temizlik ürünlerini dahi bulabilirsiniz.

Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivalini bize kazandıran Zeytinburnu Belediye başkanı Sayın Murat Aydın’a teşekkür ediyorum başarılarının devamını diliyorum.



İstanbul Times Gazetesi / Müzeyyen Kurt