Tekrardan merhaba sevgili İstanbul Times okuyucuları, bugün sizlerle stres üzerinde konuşmak istiyorum. Maalesef içinde bulunduğumuz şehir yaşamı ile birlikte uzun çalışma saatlerimiz, yaşamın getirdiği ekstra yükler, saatlerce zaman geçirdiğimiz teknolojik aletler, girdiğimiz sınavlar ve şuan gündemimizde olan corona virüsü gibi pek çok aslında günlük faktör bizlerde strese yol açabiliyor.

PEKİ, BİZ STRES İLE BAŞ ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Genelde kişiler stres altında olduğu durumlarda çözüm üretmek yerine, içinde oldukları durumun ne kadar kötü olduğunu düşünüp daha da olaya problem odaklı yaklaşabiliyorlar. Bu da kişilerin kendilerini daha pasif ve çaresiz hissetmesine sebep olabiliyor.

Bizim önce içinde bulunduğumuz stresin kaynağının ne olduğunun farkına varmamız, o stres anında nasıl duygular yaşadığımızı tespit etmemiz gerekiyor. Daha sonra ise strese sebep olan bu durumu değiştirmek için ne yapabiliriz? Buna bakmamız gerekiyor. Çünkü birçok stres türü değiştirilebilir, yok edilebilir ya da azaltılabilir.

STRES DÜZEYİNİ DEĞİŞTİRMEK VEYA AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kendiniz ile ilgili olumlu yargıları güçlendirmek burada son derece önemlidir. Örneğin stres altında olduğunuz bir durumda, “Ben bu durumla başa çıkabilirim” gibi bir düşüncenizin olması içinde bulunduğunuz stresi azaltmada önemli rol oynayacaktır.

‘’Şimdi ve burada’’ dediğimiz, yani anı yaşamanın önemli olduğunun farkına varmalısınız. Sizin sürekli olarak geçmişi veya geleceği düşünmeniz içinde bulunduğunuz anı yaşamanıza engel olur.

Kendinize asıl işiniz dışında size zevk veren, dinlendirici bir iş yaratın, rahatlayın ve eğlenin. Bu zamanı sadece kendinize ayırın.

Şikâyet etmeyi ve eleştirmeyi bırakın. Şikâyet ettiğiniz şeye, olumlu tarafından bakabilmek sizlerin stres düzeyini azaltmanızı sağlayacaktır.

Sağlıklı bir yaşam sürdürüp bedeninize iyi bakmanız da son derece önem taşır. Yani düzenli olarak sevdiğiniz bir sporu yapmak, yeterli uykuyu almak düzenli ve dengeli beslenmek, sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı diğer maddelerden uzak durmak önemlidir.

Belirsizlikler, kişiler üzerinde stres yaratan durumlar olabilir bunun için yaşamınızdaki belirsizlikleri azaltmaya çalışabilirsiniz. Net olduğunuz takdirde stres düzeyinizde buna bağlı olarak azalabilir.

Burada yazmış olduğum tüm bunlar dışında, en önemlisi kendinizin farkına varmak ve kendinizi tanımanız. Yani bu stres yaratan durumlarda ben ne yapsam bu içinde bulunduğum stres düzeyini azaltabilirim? Veya yok edebilirim? Bunların farkına varıp harekete geçtiğiniz takdirde her şeyin değişebildiğini sizler de göreceksiniz…

İstanbul Times / Sena Çetiner