Kıran kırana bir mücadeleye sahne olan karşılaşmada Fenerbahçe evinde, ezeli rakibine 10. senede de galibiyet yüzü göstermedi.

Sarı-lacivertliler bu galibiyetle puanını 27'ye yükselterek zirvedeki yerini sağlamlaştırırken, Galatasaray 22 puanda kaldı ve ikincilik koltuğunu Bursaspor'a kaptırdı.

DERBİDE PERDEYİ ALEX AÇTI

Kadıköy'deki dev derbide gol perdesini açan isim sarı-lacivertli takımın kaptanı Alex oldu. 12. dakikada Kazım'ın pasında sol kanatta Vederson topla buluştu, Vederson'un yerden ortasının üzerinden Roberto Carlos atladı, arkasında bekleyen Alex topa ayak koydu ve Fenerbahçe'yi 1-0'lık üstünlüğe taşıdı. 1-0.

FRANCO'NUN BÜYÜK HATASI, PENALTI VE GOL

Fenerbahçe ikinci yarının 8. dakikasında Alex'in penaltıdan attığı golle farkı 2'ye çıkardı. Leo Franco kendisine atılan geri pası kısa gönderince Alex topu kaptı ve Leo Franco ile karşı karşıya kaldı. Alex, Leo Franco ile girdiği mücadele sonrasında yerde kaldı hakem penaltı noktasını gösterdi ve Franco'ya da sarı kartı verdi. Topun başına geçen Alex, kaleciyi ve topu ayrı ayrı köşelere gönderdi. 2-0.

BALTA UMUTLANDIRDI

Galatasaray, Kadıköy'de farkı 1'e indiren golü 56. dakikada buldu. Sağ kanattan Arda'nın kullandığı kornerde Servet kafayı vurdu, köşeye giden topu Volkan çeldi, altı pas üzerinde top önünde kalan Hakan Balta topu ağlara gönderdi. 2-1.

SON NOKTA GÜİZA'DAN

Fenerbahçe'de maça son noktayı koyan isim İspanyol golcü Güiza oldu. Ceza sahası içine giren Gökhan Gönül, sağ kanattan yerden ortasını yaptı, Güiza topuğuyla topa dokundu, Leo Franco'nun çabası yetersiz kaldı ve top ağlarla buluştu. 3-1.

KEİTA'DAN CARLOS'A KROŞE

Galatasaray'ın, Kadıköy deplasmanında en güvendiği isimlerden olan Keita, 74. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Roberto Carlos ile girdiği mücadelede, Carlos'un arkadan çekmesine kızan Keita, rakibinin kafasına çok sert bir yumruk attı ve direk kırmızı kartı gördü. Keita'nın ilk yarıdan da bir sarı kartı vardı.

LUGANO'YA DİREK İZİN VERMEDİ

İlk yarının son bölümünde Galatasaray kalesinde tehlikeler yaratan Fenerbahçe'nin Lugano ile bir topu direkten döndü. 44. dakikada gelişen atakta Fenerbahçe sol kanattan korneri paslaşarak kullandı, ceza sahasına yapılan ortaya iyi yükselen Lugano kafayı vurdu. Önce yere çarpan top, ardından üst direğe çarparak havalandı ve oyun alanını terketti.

BAROS 2. DAKİKADA SAKATLANDI

Kadıköy'deki dev derbide Maçın henüz 1. dakikası daha dolmamıştı ki, Emre Belözoğlu'nun orta alanda Milan Baros'a sert faulü sonrasında Galatasaraylı oyuncu sakatlandı. Hemen oyun kenarına alınan Baros'un yaklaşık 2 dakikalık müdahalesinden sonra oyuna devam edemeyeceği işareti yapıldı ve 5. dakikada oyuna Nonda dahil oldu. Bu erken değişiklik Frank Rijkaard'ı zorunlu bir değişikliğe itti ve Galatasaray'ı zorladı.

ALEX TAKIMININ BAŞINDA

Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, Galatasaray ile yaptıkları derbi maçta, Steaua Bükreş maçında görevlendirdiği kurguyla takımını sahaya sürerken, iki oyuncu değişikliği yaptı. UEFA Avrupa Ligi'ndeki mücadelede, sakatlıklar nedeniyle şans bulan Özer'in yerine sakatlığı geçen kaptan Alex de Souza 11'e girerken, yine Romanya'daki maçta 11'de yer alan Dos Santos, Galatasaray derbisinde yerini Vederson'a bıraktı.

Antrenmanda sakatlanarak yaklaşık 2 haftalık bir süre takımdan uzak kalan Alex, ligde Gaziantepspor, UEFA Avrupa Ligi'nde de Steaua Bükreş maçlarında takımını yalnız bırakırken, Galatasaray derbisinde takımındaki yerini aldı.

Teknik direktör Christoph Daum, orta alanın solunda görev yapan Dos Santos'u derbide yedek bırakırken, bu mevkide Vederson'a forma verdi.

İKİ FORVET DE YEDEK BAŞLADI

Fenerbahçe'nin iki forveti Semih ve Güiza, Galatasaray ile yapılan önemli derbide yedek kaldı. Daum, sakatlıkları geçen iki futbolcuya da derbide ilk 11'de şans vermezken, Steaua Bükreş maçında forvette görev alıp takımının tek golünü kaydeden Kazım sahaya çıktı.

ARDA VE ELANO BİRLİKTE SAHADA

Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard, Fenerbahçe ile oynanan derbi karşılaşmasında, hafta içinde oynanan Dinamo Bükreş maçında dinlendirdiği 4 oyuncuya ilk 11'de yer verdi. Rijkaard, Kadıköy'de oynanan karşılaşmada Mehmet Topal, Caner, Kewell ve Nonda'yı yedek bırakırken, Arda, Gökhan, Hakan ve Baros'a ilk 11'de şans tanıdı. Rijkaard'ın, zorluk derecesi yüksek maçta, zaman zaman birlikte oynamaları tartışma yaratan Arda ile Elano'yu birlikte oynatması dikkati çekti. Baros erken sakatlanınca Nonda oyuna dahil oldu.

Dinamo Bükreş maçında ilk 11'de sahaya çıkan Caner, Fenerbahçe'ye karşı maç kadrosunda dahi yer almadı.

İLK YARIDA YÜKSEK GERİLİM

Karşılaşma öncesi daha ısınma sırasında iki takım oyuncuları arasında başlayan gerginlik, maçın ilk yarısına da yansıdı. İlk yarıda iki takım oyuncuları arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.  

Kendi saha ve seyircisi önünde ezeli rakibi Galatasaray'ı yenmek için sahaya çıkan Fenerbahçe, karşılaşmaya baskılı başladı. İlk dakikalardan itibaren pres yapan sarı-lacivertliler, teknik direktör Christoph Daum'un Steaua Bükreş maçından sonra derbide de tek forvet oynattığı Kazım'ın başlattığı atakta, son iki resmi maçta sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen kaptan Alex'in attığı golle 1-0 öne geçti. Derbi maçta golü erken bulan Fenerbahçe, golden sonra daha temkinli oynarken, savunmasında da rakibine önemli bir gol pozisyonu vermedi. İlk yarının son dakikalarında da rakip kalede tehlikeli gol pozisyonları yakalayan sarı-lacivertliler, bunları değerlendiremeyince devreyi 1-0 önde kapadı.

Kadıköy'deki 10 yıllık galibiyet hasretine son vermek isteyen Galatasaray ise ilk dakikalarda Fenerbahçe'nin baskısı karşısında savunmasında zor anlar yaşadı. 12. dakikada Alex'in golüne engel olamayan sarı-kırmızılılar, golden sonra beraberliği yakalamak için rakip kalede etkili olmaya çalıştı. Ancak ilk yarıda savunmasında hatalar yapan ve hücumda da iyi organize olamayan Galatasaray, bu yarıda rakibine gol atmayı başaramadı ve ilk yarıyı 1-0 geride tamamladı.

KARŞILIKLI HAMLELER

Galatasaray'da derbide bekleneni veremeyen Arda Turan 57. dakikada yerini Kewell'a bıraktı. Ancak oyunda kaldığı süre içinde Kewell da fazla varlık gösteremedi. Daum ise oyuna ilk hamlesini 71. dakikada yaptı. Kazım Kazım yerini Güiza'ya bıraktı. Bu değişiklikten 5 dakika sonra maçın karhamanı Alex yerini Dos Santos'a bıraktı. 82. dakikada bu kez Rijkaard son oyuncu değişikliği hakkını kullandı. Elano çıktı, Aydın girdi. Daum son oyuncu değişikliği hakkıı ise 90+2'de kullandı. Vederson yerini Selçuk'a bıraktı.

Editör: TE Bilisim