Ülke olarak kendi içimizde  A partisi veya B partisine üye, Sempatizan  veya  seçmen olabiliriz.

Referandum’da EVET veya HAYIR ‘da  diyebiliriz bütün bu tercihlerimiz birlik ve beraberliğimize zarar verecek boyuta gelirse sandıkta Evet mi çıkmış hayır mı çıkmış çok da önemli değil.

Sosyal Medyada EVET veya HAYIR diyeceğini ifade edenlerin birbirlerine ne kadar kırıcı  olduklarını okudukça bu  ayrışmanın kötü sonuçlarından dolayı çok endişeleniyorum.                            

Olgun olmak lazım. EVET veya  HAYIR diyenler özgür iradeleri ile siyasi tercihlerini ortaya koymaları sadece bir kendi tercihleridir. Hiçbir kimsede bundan dolayı kimseyi suçlayamaz.

Bu ülkede 1876dan bu yana seçimler oluyor. Cumhuriyet rejiminde yaşadığımız sürece de seçimler hayatımızda olacak. Siyasi partiler seçmen sandığı gitsin veya kendi partisine oy versin diye bazen işi GERGİNLİK boyutuna getirmek için bir çabanın içine girebilirler. Ama vazifesi sadece oy kullanmak olan bu ülkenin insanları kendisi gibi düşünmeyen ve oy kullanmaya diğer bir insana düşman olmamalı. Çünkü bu toprakları beraber paylaşıyoruz. Her şeyi tadında bırakmak gerekir diye düşünüyorum .

Bence EVET diyen de HAYIR diyende hain değil. Her iki tercihten birisini kullananın seçmen demokratik hakkını kullanıyor hepsi bu.                        
Okurlarımdan bu konuda tercihlerinden dolayı kimseye  BELA ve BUDDUA etmesinler.

İstanbul Times Tv ilçelerde Halka soruyor yarın sandık önünüze gelirse oyunuz EVET  mi HAYIR mı olur diye sormaya başladı…

İlçesine göre farklı sonuçlar alıyoruz. Kesinlikle soru sorduğumuz kişiyi yönlendirmek veya belli yönde tercihini ortaya koyanların düşüncesini yayınlamak veya yayınlamamak gibi bir yol ve yordam takip etmiyoruz. Hangi ilçede soru sormuşsak, hangi tarihte sormuşsak onu da yayıyoruz ki  yanlış anlaşılmalara sebebiyet veresin. Çünkü bizim sorduğumuz tarihte seçmenin EVET veya HAYIR demesi ile alakalı yeterli bilgisi olmadığı için  tercihini demiş olabilir ama siyasi parti teşkilatları alanlara inip halkı bilgi sahibi yaptıktan sonra hangi yönde oy vereceği kararını değiştirebilir.

Demokrasi ve seçimden bahsedebilmek için halkın önüne en az iki tercihin getirilmesi gerekir

Biraz düşünün lütfen  eğer sadece bize denilseydi ki sandığa gidin EVET veya HAYIR oyu verin bu seçimin bir anlamı ve kıymeti  olur muydu ?  EVET diyen de HAYIR  diyen de bu ülkenin saygın vatandaşlarıdır. 

Eski Milli Futbolcu Rıdvan Dilmen ve sanatçı Murat Boz referandum da evet diyeceklerini beyan ettikleri için sosyal medyada onlarca ALLAH belanızı versin yorumu okudum. 

Denebilir ki onlar halka mal olmuş insanlar onlarda çıkıp oylarının rengini söylemeselerdi. Evet buna bir itirazım yok ama kendi hür iradeleri ile tercihlerini ortaya koymalarını karşı görüşte olanlar eleştirebilirlerama sadece siyasi tercihinden dolayı ALLAH BELANIZI  Versin demenin makul, mantıklı ve ahlaki olduğunu düşünemiyorum. Aynı kaba lafları HAYIR diyenler için de kullananlar da az değil.                                                       

Referandumun sonucu ne olursa olsun 3 ay sonra hayatımızda olmayacak. Ama Beddua ettiğimiz kişiye karşı kul hakkı kıyamete  kadar kalacak. Söz söylemek kolay ama hakkını vermek zor.                                                                                               

Sokak röportajlarında artık bir marka olan İstanbul Times Tv Özel You Tube kanalımıza abone olun siz de anında videolarımızı takip etme şansını yakalayın.                       

İstanbul Times / Hüseyin Çetiner 26 Ocak 2017