AKP hükümeti, elektriğe ve doğalgaza yaptığı zammın üzerinden 20 gün geçmeden ikinci bir zam dalgasıyla yine vatandaşın cüzdanını vurdu. İnanç sömürüsüyle harmanlanmış fakir fukara edebiyatıyla iktidara oturanların ekonomi yönetimindeki beceriksizliği son zamlarla iyice zirve yaptı.  

 

Türkiye’de cari açık bu yılın ilk sekiz ayında 2010’un aynı dönemine göre yüzde 102 oranında artmışken; ekonomistler, iş dünyası, emek örgütleri yüksek cari açığın ekonomiyi krizlere ve küresel şoklara açık hale getirdiği uyarısında bulunuyorken, yapılan son zamlar, AKP hükümetinin cari açığı vatandaşın kesesinden kapatma gayretinden başka bir şey değildir.

 

Bir Maliye Bakanı’nın bu ağır zam ve vergi yağmuru için, yoksullukla boğuşan vatandaşlarıyla alay eder gibi “Zam değil güncelleme” cümlesini kurabilmesi…

 

Bir Başbakanın, “Kardeşim sigara içmezsin olur biter. Alkolü biraz daha az tüketirsin olur biter, kalkıp da Porsche kullanacağına, lüks 2 bin silindir üstünde kullanacağına gel FIAT kullan düşür harcamaları, olur biter” sözleriyle vatandaşa akıl verebilmesi…

 

Bir Başbakan Yardımcısı’nın televizyonda milyonların gözünün içine bakarak “Yapılan zamlar 74 milyonun tamamını ilgilendirmiyor” diyerek toplumda ayrımcılık yapabilmesi…

 

Pırlantaya sıfır vergi uygulanırken, vatandaşa vergi üstüne vergi, zam üstüne zam salınması…

 

Türkiye’de ancak AKP iktidarında görülebilecek bir durumdur.

 

Dün fakir fukara edebiyatıyla iktidara gelenler, bugün aynı kesimi daha da yoksullaştıracak icraatları sergilemekte bir sakınca görmüyorlar. Dün herkese özgürlük, eşitlik vaat ederek iktidara gelenler, bugün televizyon ekranlarından açıkça ayrımcılık yapabiliyorlar. 

 

Türkiye bugün terör, yoksulluk, yolsuzluk, hukuksuzluk, işsizlik gibi pek çok sorunla yüz yüzedir. Böyle bir durumda iktidara düşen; yaptığı zamları canı yanan vatandaşla alay ederek “güncelleme” olarak adlandırmak değil, acilen üretimi, istihdamı artırmak, gelir ve vergi adaletini sağlamaktır.    

 

Vatandaşının refahını ve mutluluğunu sağlayamayan bir iktidarın ülkeyi yönetme hakkı tartışmalı hale gelir.

 

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu ülkenin ve yoksul yurttaşlarının sahipsiz olmadığını AKP iktidarına bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

Emeği, birikimleri, özgürlüğü, ekmeği “güncelleme” adı altında, zamlarla vergilerle gasp edilen yurttaşlarımız günü geldiğinde hükümeti de mutlaka “güncelleyecek”tir. 

 

Saygılarımızla                                                               

OĞUZ KAAN SALICI

CHP İSTANBUL İL BAŞKANI

Editör: TE Bilisim