“Vatandaşa ucuz et yedirmek istiyorsan; gübreyi, yakıtı ve yemi yüzde 80 tenzilatlı vereceksin” diyerek hükümete seslenen Prof. Dr. Baş, BTP iktidarında Türk tarımının dünyada bir numara olacağını söyledi.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, Türkiye’nin ekonomik portresi üzerinde önemli değerlendirmelerde bulundu. Aksaray’da Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Prof. Dr. Baş’ın gündeminde tarım kesiminin sorunları vardı. Bir vatandaşın hükümetin ‘et’ ithalatını serbest bırakacağını açıklamasının ardından Aksaray’daki hayvan pazarında bu hafta alım ve satımın olmadığını söylemesi üzerine Prof. Dr. Baş, şunları söyledi: “Buradan Başbakan’a sesleniyorum. Eğer vatandaşa ucuz et yedirmek istiyorsan, gübreyi vatandaşa yüzde 80 indirimli vereceksin. Yakıtını, yemini yüzde 80 tenzilatlı vereceksin. Besici ucuza mal edecek, yetmiyor devlet olarak destekleyeceksin.”

Siyasetçiler talimatla iş yapıyor

Hükümetin et fiyatlarını ucuzlatmak için ithalat kararı almasıyla ilgili bu değerlendirmeyi yapan Prof. Dr. Haydar Baş, tarım ve hayvancılığın stratejik sektörler olduğunu bildirerek, şöyle konuştu: “Bir savaşta mermi ve silah ne kadar mühimse, milletlerin hayatında tarımsal ve hayvansal ürünler o kadar önemlidir. Onun için Türkiye’de tarımı ve hayvancılığı, göreceksiniz, dünyada bir numara yapacağım. Devlet adamının vazifesi odur ki, kar getiren ve zarar ettiren gelir ve giderleri dengeler. Onun hesabını kitabını yapar, ortaya koyar. Evlere şenlik! Öyle siyasetçilerimiz var ki, ne karını ne de zararını biliyor. Talimatla iş yapıyor. ABD talimat veriyor, dışişlerimiz yürüyor. Avrupa talimat veriyor, iç işlerimiz yürüyor. IMF talimat veriyor, maliyemiz yürüyor. Buna son vereceğiz, var mısınız?”

Avrupa aşkı tarımı bitirdi

Milli Ekonomi Modeli’nde devletin çiftçisini desteklemesinin esas olduğunu belirten Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, bu iki sektörün içinde bulunduğu çöküşün sebebinin uygulanan Avrupa Birliği politikaları olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Şayet siz Avrupa Birliği’ne girerken, tarım ve hayvancılığı desteklerseniz; o zaman İtalya’nın, Fransa’nın, Almanya’nın kısaca tarım ve hayvancılıkta bol ürün elde eden devletlerin ürünlerinin önünü kesmiş olursunuz. Avrupa diyor ki; Bizimle olmak istiyorsanız, 35 milyon olan tarım bölgesindeki nüfusu 25 milyona indireceksiniz.

Hayvancılığı ve tarımı terk edecekler, sadece 10 milyon kalacak. Bu 10 milyonun yetiştireceği ürünler de kendine yetecek, başkasına bir faydası olmayacak. Türkiye’nin pazarı Avrupa’nın mamullerinin pazarı olacak. Milliyetçi Hareket Partisi de, rahmetli Ecevit (DSP) ile Mesut Yılmaz’ın (ANAP) partileri de bunun altına imza attılar. Şimdi Sayın Başbakanımız da bunu hayata geçiriyor. Onun için tarım köylüsü ile hayvancılıkla uğraşanların bir tek kapısı vardır: O da Haydar Hoca kapısıdır. Bunu unutmayın.”

Vatandaş toprak satmasın

BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş, bu değerlendirmenin ardından vatandaşlara sakın bir karış toprağınızı satmayın uyarısında bulunarak, şöyle konuştu: “Hiç kimse bir karış toprağını satmasın. Vatandaşı yetiştirdiği ürünler kâfi gelmiyor. Mecbur diyor ki, toprağımı satayım karnımı doyurayım. Sabredin... Önümüzdeki seçim Bağımsız Türkiye Partisi iktidara gelecek, bu söylediklerimi yüzde 100 yapacağım. Öyle büyük bir bütçe ayırarak değil. 30 milyar TL ayırarak, bu iş kökünden halledilecek. Şu an tarıma ayrılan para 4 milyar TL. Bu parayla bu milletin karnını doyurması mümkün mü?”

Editör: TE Bilisim