Parti kapatma davasını Meclis iznine bağlayan 8. madde 327 oyda kaldı ve reddedildi. Oylamayı kuliste takip eden Başbakan Erdoğan karar sonrasında kurmaylarını toplantıya çağırdı. Ak Parti kulislerinde büyük bir hayak kırıklığı yaşanıyor...

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin 2. turda, teklifin parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddesi 327 kabul oyuyla reddedildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 410 milletvekili katılırken, 327 kabul oyuna karşı 76 ret oyu kullanılırken, 2 milletvekili çekimser kaldı.

Aynı madde 1. turda 72 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edilmişti. Özellikle Cumhuriyet Halk Partisinin paketten ayrılmasını önerdiği maddelerden biri olan 8. madde 327 kabul oyunda kalarak reddedildi.

Maddenin referanduma gidebilmesi için, 330 kabul oyuna ihtiyaç duyuluyordu. Teklifin 8. maddesi ile Anayasa'nın "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesinde parti kapatmayı zorlaştırıcı hükümler getiriliyor. Parti kapatma davası açılması TBMM'nin iznine bağlanıyor.

8. MADDE NELERİ İÇERİYOR


Muhalefet partilerinin en sert eleştiri getirdiği Anayasa’nın 69. Maddesiyle Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor.

MADDE (8): Anayasa’nın, "Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar" başlıklı 69. maddesi değiştiriliyor. Buna göre, siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay tarafından yapılacak. Siyasi partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine, TBMM’de grubu bulunan her siyasi partinin 5’er üye ile temsil edildiği komisyonun üye tam sayısının üçte 2 çoğunluğu ve gizli oyla vereceği izin üzerine açılacak dava sonucunda Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak. Komisyona TBMM Başkanı Başkanlık edecek ancak, oy kullanamayacak. Komisyonun kararları, yargı denetimi dışında olacak. İzin talebinin Meclis’e ulaşmasından itibaren 30 gün içinde komisyon oluşturulacak ve komisyon kararını izin talebinin Meclise ulaşmasından itibaren en geç 60 gün içinde verecek. Meclisteki siyasi parti gruplarınca izin talebiyle ilgili görüşme yapılamayacak, karar alınamayacak.Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda, kapatma yerine dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tabi olacak ve tek başına dava konusu yapılamayacak.Anayasa Mahkemesinde görülen parti kapatma davasında TBMM çalışmalarındaki oy ve sözler, ileri sürülen düşünceler ile idarenin eylem ve işlemleri partinin odak olup olmadığının tespitinde gözetilemeyecek.Partinin kapatılması durumunda kapatmaya beyan ve faaliyetleriyle neden olan üyeler için daha önce 5 yıl olan siyasi yasak süresi 3 yıla indirilecek.Siyasi partiler ile ilgili "temelli kapatma" değil, "kapatma" kararı verilecek. Kapatmanın önündeki "temelli" sözcükleri kaldırılacak. Temelli kapatılan bir partinin başka adla kurulamayacağına dair hüküm de Anayasa’dan çıkarılacak.

ERDOĞAN KURMAYLARINI TOPLADI..

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran maddenin reddedilmesinin ardından Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Hayati  Yazıcı ve 3 AKP Grup Başkanvekili ile biraraya geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmelerine 9. maddeden devam edileceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 8. maddesinin gizli oylama sonucunun açıklanmasının ardından AK Parti grup başkanvekilleri ve bazı bakanlar, kulis bahçesinde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin
ardından görüşmelere kalınan yerden devam edileceğini belirterek, "Görüşmeler, 9. madde üzerinden devam edecek. Tavrımızda herhangi bir değişiklik yok" dedi.

ERDOĞAN: "YOLA DEVAM"

Erdoğan parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddenin düşmesiyle ilgili konuştu: Milletvekilleri hakları olan iradelerini kullandı. Paketin çekilmesi söz konusu değil, yola devam.

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran maddenin reddedilmesinin ardından Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Hayati  Yazıcı ve 3 AKP Grup Başkanvekili ile biraraya geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Anayasa değişikliğinin 2. tur görüşmelerine 9. maddeden devam edileceğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, teklifin 8. maddesinin gizli oylama sonucunun açıklanmasının ardından AK Parti grup başkanvekilleri ve bazı bakanlar, kulis bahçesinde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek kısa bir durum değerlendirmesi yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından görüşmelere kalınan yerden devam edileceğini belirterek, "Görüşmeler, 9. madde üzerinden devam edecek. Tavrımızda herhangi bir değişiklik yok" dedi.

MHP: HAYIRLI BİR SONUÇ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği teklifinin parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddesinin reddedilmesini, "İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var" diye değerlendirdi.

Bahçeli, gazetecilere, Anayasa değişikliğinde 8. maddenin 330 oyun altında kalarak, tekliften düşmesini değerlendirdi.

"Anayasa değişikliğinin, Meclis iradesiyle reddedilmesinin hayırlı bir sonuç olduğunu" söyleyen Bahçeli, "Değişiklik yönünde atılan adımların bir uzlaşma temeline dayalı olması, çok daha anlaşılabilir bir durum olarak ortaya
çıkmıştır. İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var" dedi.

Bahçeli, böyle bir sonucu bekleyip beklemediğine yönelik soruya, "Beklemekten ziyade, sonucun bu şekilde olmasını arzuluyorduk. Beklemek, bilmeyi gerektirir. Bizimki arzulamak" karşılığını verdi.

CHP'Lİ OKAY: VEKİLLER VİCDANLARININ SESİNİ  DİNLEDİ

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin reddedilmesine ilişkin, ''Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi'' dedi. Okay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kimsenin kendisi için anayasa yapmaya kalkmaması gerektiğini'' ifade ederek, anayasaların toplumsal mutabakat metni olduğunu belirtti.

Bu sonucu, ''değişikliği bir grup önerisi olarak getiren'' AK Parti Grubunun yorumlaması gerektiğini kaydeden Okay, ''Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi'' diye konuştu. Okay, milletvekillerinin parti baskısından kurtulup, iradeleriyle oy kullandıklarını savunarak, ''Sağduyu galip gelmiştir'' diye konuştu.



Editör: TE Bilisim