"ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'da düzenlenen Girişimcilik Zirvesinin " paylaşılmış değerler, karşılıklı saygı ve sorumluluğu temel alan ortaklıklar yoluyla uygulamaya geçirilen yeni dış politika yaklaşımının yansıması" olduğunu söyledi.

Clinton, Intel, Coca Cola, Ernst&Young gibi farklı sektörlerden seçkin isimlerin oluşturduğu grubun, Müslümanlarla küresel çapta yeni başlangıç vizyonunun hayata geçirilmesinde ABD özel sektörünün angaje edilmesi çabalarına öncülük edeceğini bildirdi.

ABD Başkanı Obama'nın Müslüman dünyasıyla yeni başlangıç yapmak istediğini söylediği Kahire konuşmasının ardından attığı adımlardan biri olan Girişimcilik Zirvesi sona erdi.

Clinton, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada, girişimcilere hitaben, bu zirvenin Obama'nın geçen yıl Kahire'de tarif ettiği, paylaşılmış değerler, karşılıklı saygı ve sorumluluğu temel alan ortaklıklar yoluyla uygulamaya geçirilen yeni dış politika yaklaşımının yansıması olduğunu belirterek, "Ortağınız olmada ABD'ye güvenebilirsiniz" dedi.

Bu ortaklıkların sadece hükümetler değil, vatandaşlar arasında olduğuna işaret eden Clinton, zirvede yürütülen çalışmaların üzerine inşa edecek ve gelecek aylar ve yıllar boyunca dünya genelindeki girişimcileri destekleyecek girişimler geliştirdiklerini söyledi.

Konuşmasında, zirveden çıkan sonuçlara değinen Clinton, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu toplumlardan başlayıp dünya geneline yayılmak üzere, yeni girişimcilere somut destek sağlayacak bir girişim olarak Küresel Girişimcilik Programını başlattıklarını bildirdi.

Clinton, bu programla, başarılı girişim atmosferi yaratılmasına katkı sağlamak için, sivil toplum kuruluşlarının yanında Amerikan özel sektörü, ortaklar ve yerel iş gruplarıyla birlikte çalışacaklarını, girişimcilerin sermayeye erişimlerinin artırılması için çaba göstereceklerini, ABD'deki iş okullarıyla dünya genelindeki eğitim kurumları arasında ortaklıkları kolaylaştıracaklarını ve rehberlik programlarını destekleyeceklerini belirtti.
İlk pilot uygulama Mısır'da olacak

Küresel Girişimcilik Programı'nın ilk pilot uygulamasının, ABD Ulusal Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) bir girişimci ekibinin koordinasyonunda Mısır'da başlatılacağını ifade eden Clinton, ikinci programı ise yakında Endonezya'da başlatacaklarını, gelecek iki yılda da programı bir düzine ülkeye genişletmeyi planladıklarını kaydetti.

Clinton, ikinci olarak, Silikon Vadisi teknolojisi, iş deneyimi ve girişim sermayesi fonlarına erişimin artırılmasına katkı sağlama çabası çerçevesinde, Silikon Vadisi ile ortaklıkların tesis edileceğini belirterek, bu ortaklıkların Mısır, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Malezya'da başlatılacağını ve daha sonra diğer yerlere yayılacağını anlattı.

"Yeni Bir Başlangıç için Ortaklık"

Ortaklıklarının kapsayıcı olduğunu ve dünyadaki girişimcileri desteklemek isteyen özel sektör gruplarıyla birlikte çalışmak istediklerini ifade eden Clinton, bugün ABD'nin eski dışişleri bakanı Madeleine Albright ile duyurusunu yaptıkları, ABD Dışişleri Bakanlığı ile yeni bir grup olan "Partners for a New Beginning" (Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklık) arasındaki yeni işbirliğine değindi.

Clinton, ülkeler arasındaki bağların, insanlara dayandığını belirtti ve ekledi: "İntel, Coca Cola, Ernst&Young gibi farklı sektörlerden seçkin isimlerin oluşturduğu grup, Müslümanlarla küresel çapta yeni başlangıç vizyonunun hayata geçirilmesinde ABD özel sektörünün angaje edilmesi çabalarına öncülük edecek."

Grubun, yurt dışındaki bilim merkezlerine teçhizat ve teknoloji tedariki için şirketlere ulaşma, yükselen iş dünyası önderleri için stajyerlik ve rehberlik programlarının başlatılmasına yardım etme gibi faaliyetler yürütebileceğini aktaran Clinton, grubun başkanlığını Madeleine Albright'ın, yardımcılıklarını ise Aspen Enstitüsü Başkanı Walter Isaacson ve Coca-Cola'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent'in yapacağını belirtti. Clinton, bu çabanın dünya genelindeki özel sektör liderlerine benzer gayretler için ilham vereceğini umduğunu ifade etti.

"Bu organizasyon ABD'nin imajını düzeltti"

Hollanda'yı temsil eden Triodor Software CEO'su Atilla Aytekin de, zirveyi ABD'nin Müslüman ülkelere ilgisini işletmecilik ve girişimcilikle göstermesi açısından son derece olumlu bulduğunu söyledi.

"Bu organizasyonu yapmak bile ABD'nin Müslüman dünyasındaki imajı açısından bir düzeltme demektir" diyen Aytekin, son 10 yılda böyle bir adım görmediklerini ve ilk kez böyle bir mesaj verildiğini kaydetti.
Aytekin, "Bundan sonraki zirvenin Türkiye'de olması da bizim açımızdan son derece gurur vericiydi. Biz Hollanda'daki Türkler olarak Türkiye'de böyle bir şey olduğunu gördüğümüzde çok hoşumuza gidiyor" dedi.

Technopolis Grubu'nun Türkiye Direktörü Şirin Elçi de, zirveye ilk daveti aldıklarından bu yana Türkiye'nin diğer ülkeler içindeki konumunun çok farklı olduğunu bildiklerini söyledi. Türkiye'nin gelecek yıl zirveye ev sahipliği yapacak olmasının konumunu "taçlandırdığını" belirten Elçi, "Çabalarımız biraz daha somutlaşır hale geldi. Başbakan Erdoğan'ın attığı önemli bir adım. Biz de elimizden gelen desteği vermek için hazırız" dedi.

Özdemir: Müslüman ülkeler Türkiye'yi model alıyor

ABD'de düzenlenen Girişimcilik Zirvesi'ne katılan Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Müslüman, Arap ülkelerinde yaşayan insanların, ülkelerinde modernizasyon, açılım, daha fazla demokrasi, insan hakları, şeffaf yönetim isteyenlerin Türkiye'yi model olarak gördüğünü belirtti.
Editör: TE Bilisim