TBMM, TC Anayasası'ndaki bazı kanunların değişikliğini öngören paketi oylamaya açtı. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından kapalı zarf usülü yapılacağı açıklanan oylamaya, CHP İzmir Milletvekili Kemal Anadol  itiraz etti.

Anadol, 'Ülkesi için gelen vekiller neden gizli oy kullanıyor, açık oylama yapılsın' dedi. Fakat oylama kurul kararı ile gizli olarak başlatıldı. Toplam 410 vekilin oy kullandığı oturumdan, 333 evet, 73 ret, 3 çekimser, 2 geçersiz oy çıktı. Teklifin oylamaya sunulması için meclis tüzüğü gereği 5'de 3'ü olan 330 oy çoğunluğu geçildiği için değişiklik tartışmaya açıldı.Anayasa değişikliği, TC Anayasası 10.maddesi 'Hak ve özgürlükler' fıkrası ile tartışmaya açıldı.

MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Behiç Çelik 'AKP Grubu vaatlerini yerine
getirmemiştir, eğer getirebilseydiniz başörtüsünü düzeltir böyle ufak yamalarla uğraşmazdınız' dedi. Çelik'in konuşmasından sonra 88.birleşim 5.oturuma 10 dakika ara verildi. 6.oturum 01:10'da başladı.

MHP'Lİ BAL'DAN İLGİNÇ BENZETME

Teklif üzerinde MHP Grubunun görüşlerini dile getiren İzmir Milletvekili Şenol Bal, ''Ampul Filmcilik Anonim şirketinin , yeniden kollarını sıvadığını, çalışmalarına devam ettiğini'' savundu. Bal, ''Şu anda görüşülen Anayasa değişiklik paketi, Ampul Filmciliğin şaşaalı takdimiyle huzurunuzda'' dedi.

Bal, 2. maddenin, hap haline getirilen değişikliğin dış boyasını oluşturduğunu ifade ederek, ''Siz de kendi Anayasanızı hazırlıyorsunuz. Ha Hasan Ali ha Ali Hasan'' diye konuştu.

Milletvekillerine, ''Vicdanlarınızın sesine kulak verin, yapılan yanlışlara alet olmayın. Yapılan yanlışa dur deyin'' diye seslenen Bal, bunun olması halinde tarihi görevin yapılacağını, millete layık olmanın gururuyla başların dik duracağını söyledi.

'ZORLA İŞ YAPTIRILMAZ'

CHP Grubu adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, hükümeti ağır eleştirdi. Ünlütepe '12 saattir burada eziyet gibi zor ile çalıştırılarak anayasa oluşturulamaz!' dedi. Bu cümlesinden sonra CHP sıralarından alkış alan Ünlütepe, 'Konunun uzmanlarından fikir almadan anayasa değiştirilemez' diyerek
kanun tasarısını eleştirdi.

Ünlütepe ayrıca '3 çocuk  isteyerek kadınları oy deposu olarak görüyorsunuz, Sayın Başbakanı ve partiniz adına konuşan Cemil Çicek'e itibar etmiyoruz' dedi.

'DEMOKRATİK ANAYASA NEDEN YAPILMIYOR'

BDP adına kürsüye gelen İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise kadın haklarına, ırkçılığa ve yapılan ayrımcılığa dikkat çekti. Tuncel 'Asker anayasası olan 61 ve 82 anayasası gibi bu kanunlarda AKP tarafından baskı oluşturularak yapılıyor' dedi. Konuşmalarına  '8 yıldır demokratik anayasa vaadiyle iktidar olan AKP halen vatandaşı oyalıyor' diyerek devam etti. Tuncel'in konuşmaları sırasında çok kez duraksaması ve CHP'lilerin alaycı bakışları dikkatleri çekti. Grup konuşmalarından sonra şahıs adına söz alan İstanbul Milletvekili Hasan Macit, ülkenin cemeat liderlerine emanet edildiğini iddia etti.

'VERMEYİNCE RAHMAN NEYLESİN LOKMAN'

Gözleri âmâ olan İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise esprileri ve engellileri savunmasıyla dikkat çekti. MHP Grubu Milletvekilleri, görüşmelerinin  ertelenmesi, halka açılması ve seçim yapılarak seçimden sonra değiştirilmesi önergesi sunması görüşüldü.

Bu önergeden sonra yoklama talebi nedeniyle, yoklama gerçekleştirildi ve karar alınması için gereken salt çoğunluk olduğu tespit edildi. Daha sonra önerge tüm milletvekilleri tarafından oylandı ve reddedildi.

SORU CEVAP BÖLÜMÜNDE TARTIŞMA

Bazı milletvekillerin sorularından sonra cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, soruların yanlış olduğunu düşünerek kısmen cevapladı. Bu konuşma ardından muhalefet sıralarından sesler yükseldi ve bir grup milletvekili ayaklandı.

2. MADDE DE KABUL EDİLDİ

Anayasa teklifinin 2.maddesi, oturum sonucunda 337 evet 68 ret ile kabul edildi.

Bu değişiklik ile Anayasaya 'Özel Hayatın  Gizliliği' olan 20.maddeye, 'Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğnremeyi de kapsar.Bu veriler kanunda öngörülen haller dışında veya kişinin rızasıyla değiştirilebilir' hükmü eklendi.

Oturumun sabah saat 7'ye kadar sürmesi, sık sık gerginliklerin yaşanmasına da neden oldu. Bu görüşmelerde Meclis Başkanı tarafından 15:00'da toplanılmak üzere kapatıldı.
Editör: TE Bilisim