CHP lideri Kılıçdaroğlu doğu ve güneydoğuya hükümet döneminde yeterince yatırım yapılmadığını ileri sürdü, işsizlik fonundan bölge için ayrılan kaynağın başka yerlere kullanıldığını iddia etti.

”Toplumu kaynaştıran değil ayrıştıran politikalar uygulanıyor” diye açılım politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu terörün tırmanışından hükümeti sorumlu tutarak, “Ak Parti sınıfta kalmıştır” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun gündeminde İsrail’le olan ilişkiler de vardı. Hükümetin söyledikleri ile yaptıklarının uyuşmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, gemide hayatını kaybeden 9 kişinin kanlarının yerde kaldığını söyledi.

Fındık üretimi, çiftçilerin borç yükü gibi ekonomik konulara da değinen Kılıçdaroğlu eğitimle ilgili de sert eleştiriler getirdi. Öğrencilerin dershanelere mahkum edildiğini savunan Kılıçdaroğlu, “Okuları kapatın dershaneler diploma versin” dedi. İktidarları döneminde YÖK’ün kaldırılacağı sözü veren Kılıçdaroğlu’nun Meclis'teki grup konuşmasından satır başları şöyle:

TERÖR: Güvenlik güçlerimiz pek çok olumsuz duruma karşın görevlerinin başlarında. Doğu ve güneydoğuda yaşanan terör bölge insanını yaşantısını olumsuz etkiliyor. Sağlıklı adımların atılmadığını bir kez daha gözlemledik. AKP iktidarı döneminde doğu ve güneydoğuya gerekli yatırımın yapılmadığını, işsizlik sigortası fonundan ayrılan paranın bölgeye değil başka yerlere kullanıldığını gördük. Bu da terörün önlenmesinde ekonomik kalkınmaya geren önemin verilmediğini gösteriyor.

1950-70'li yıllarda dile getirilen sorunlar değişmemiş. İşsizlik, yoksulluk yine birinci sorun. Yol su yok. Bu sorunların hala devam etmesi iktidarın ayıbı. AKP'nin bu süreçte kusuru çok. Her sorunu askere fatura eden zihniyetten kurtulmak gerekiyor. Bu süreçte AKP açılım ile toplumu entegre eden kaynaştıran politikalar yerine ayrıştıran bir politika yaptı.

Terörle mücadele ekonomi, sosyolojisi ile bir bütündür. Terörle mücadelenin AKP'nin politikaları ile önlenemeyeceği ortaya çıkmıştır. Sınıfta kalmış terörü tırmandıran politikaları üretmiştir.

DIŞ POLİTİKA: Gazze'ye yardım götüren konvoyda 9 yurttaşımız öldü. Başbakan esti gürledi. Neredeyse savaş ilan etmediği kaldı. BM, NATO İsrail hükümetini kınasın, hayatını kaybedenlerin uğradıkları zararlar tanzim edilsin… Sonuç sıfır ve hayal kırıklığı. İsrail bırakın özür dilemeyi, Türkiye bizden özür dilesin diyor.

Verdiğimiz araştırma önergesi AKP oyları ile reddedildi. Parlamentoda bu konunun soruşturulmasına izin vermezseniz başkasından isteyemezsiniz. Uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulursa onun ucu iktidara dokunacak. Bundan kaçıyorlar.

Uğruna mücadele ettikleri Hamas arabulucu olarak Mısır'ı seçti. Kıbrıs Rum kesimi limanlarını kullanmak için açıklama yaptı. 9 yurttaşınız öldü. Onun sorumlusu da AKP ve onun başındaki Başbakan Erdoğan'dır.

Eksen kaydı kaymadı tartışması yapılıyorsa bu politikalara güvensizliğin sonucudur. Söylemi ile uygulaması arasındaki farktan çıkıyor.

EKONOMİ: Enerji fiyatlarında indirim dediler, zam yaptılar. Yurttaşlara çağrımızdır. Doğruyu söylemeyen parti sandıkta alaşağı edilmelidir. AKP ülkeyi yönetemez. Adındaki adalet kalkınmaya bakmayın. Ne söylüyorlarsa aksini yapıyorlar. Halkın cebini değil kendi cepleri ve yandaşlarının ceplerini düşünüyorlar.

Karadeniz'deki sorunla Urfa'daki sorun farklı değil. Orada da işsizlik orada da geçim sıkıntısı var. AKP'nin izlediği ikiyüzlü politika nedeniyle ciddi ekonomik sıkıntılar var. Don faciasının bedeli hala ödenmiş değil. Fiskobirlik ölüme terk edilmiş. Fındık üretiminde dünya birincisiyiz ama fiyatı biz belirleyemiyoruz. Fındık üreticimizin alın terini birileri sömürüyor. Karadeniz'de fındık borsası kuracağız. Fiyatını da Türkiye belirleyecek. Fiskobirlik’i yeniden yapılandıracağız. Her şey saydam olacak.

Çiftçi borç yükü altında. 5 bin ana para borcu var. Faiziyle 48 bin lira istiyorlar. 46 bin lira ana para borcu, 167 bin lira istiyorlar. Çiftçiyi faiz kıskacına soktular. Bu tam bir vicdansızlık.

EĞİTİM: Eğitimi yap-boz tahtasına çevirdiler. Bakan değişiyor politika değişiyor. Çocukların geleceğini yap-boza çevirirseniz ailelerine ne yaparsınız. 3357 genel lise sayısı. Dershane sayısı okulları aştı 4193 oldu. 16 milyar dershaneye para harcanıyor. Çocuk bir şey öğrensin diye dershaneye gönderiyor. Bu politika hangi çağdaş kalkınmış ülkede görülür. Okulları kapatın dershaneler diploma versin olsun bitsin.

YÖK'ü AKP'nin arka bahçesi haline getirdiler. Üniversitelere baskı aracı haline getirildi. Bir oy alan rektör adayı yapılıyor. CHP iktidarında söz veriyorum YÖK tamamen kalkacak. Üniversitelere idari mali bilimsel özerklik gelecek.

AKP programında yazıyor. Eğitim reformu diyor. Reform buysa sevsinler sizin reformunuzu.

Editör: TE Bilisim