Kent meclisi dediğin böyle olur

 

Başakşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal’ın bir oldu bitti ile 10  Aralık 2011 tarihinde kendi görüşünde olan kişilerden oluşturduğu “Başakşehir Kent Meclisi” ilçedeki siyasi partiler,dernekler,vakıflar ve platformlar tarafından kabul edilmeyerek CHP Başakşehir ilçe başkanı Özgür Karabat, Belediye meclis grup başka vekili  Bektaş Ulusan ve CHP Başakşehir ilçe yönetim kurulunun öncülüğünde Aygünler Restorant’ta yapılan kahvaltılı toplantıda katılımcıların tamamı söz alarak başlatılan “Başakşehir Demokratik Kent Konseyi” oluşumu içinde yer almak istediklerini ifade ettiler.

 

İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber

 
Kent Konseyi ile alakalı detaylı bir sunum yapan CHP Başakşehir Belediye Meclis üyesi ve grup başkan vekili Bektaş Ulusan‘ ın kent Konseyi nedir ne değildir ?  Mevcut kent konseyi yönetim kurulu üyelerinin belediye ile olan bağlarını sinevizyon üzerinde yaptığı sunum ile katılımcılara detaylı bir bilgi sunması memnuniyetle karşılandı.

 

Ulusan Türkiye’de 112 Kent meclisinin Kasım ayında Akçakoca’da yaptığı toplantıda

Belediye başkanları ve kaymakamların kent konseyi başkanı olmamaları yönünde tavsiye  kararı aldıkları halde Başakşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal’ın kendisini kent konseyi başkanı yaptırmasının da çok etik olmadığını ifade etti.

 

Açılış Konuşması CHP ilçe başkanı Özgür Karabat’tan

 

Konuşmasını toplantıya katılmak üzere gelen Başakşehir Engelliler Derneği (BAŞADER) Başkanı Kerim Yavuz’un asansör ve rampa olamaması nedeni ile toplantının yapıldığı alt kata inememesinden dolayı duyduğu üzüntüyü ifade ederek başlayan Karabat toplantıya katılanlara şöyle hitap etti “her ne kadar bu toplantıyı CHP olarak organize etmişsek de ilk toplantıda birilerinin ilçemiz için güzel işler yapacak olan bu oluşuma öncülük etmesi gerekiyordu.

 

Bu da biz olduk. Başakşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal kent konseyini kurarken en az sayı olan 7 kişi değil de 12 ile 15 kişilik bir yönetim oluşturup tüm ilçeyi kapsayan bir çalışma yapmış olsaydı bugün burada olmazdık dedi”.

 

CHP.Başakşehir ilçe başkan Özgür Karabat konuşmasına “İnsan bir halktan, birde haksızlıktan korkmalı, bir saatlik adaletli hüküm vermek bin saatlik ibadete bedeldir diyerek Belediye başkanı Mevlüt Uysal’a seslenerek  kurduğunuz kent konseyi KADÜKTÜR,demokratik değildir. Bir an önce tüm STK. ların görüşlerini alarak daha demokratik bir kent konseyi kurmazsanız biz yola çıktık ilçemizin demokratik Kent konseyini kurmak için ilk tolantımızı  yaptık” dedi.

 

Karabat’ın bu oluşumu STK.temsilcileri marifetiyle sürdürmek istemesi başta MHP.Başakşehir İlçe başkanı Aytekin Horasan,Saadet Partisi  ilçe başkanı Yusuf Güşen ve Has Parti ilçe yönetim kurulu üyesi Mehmet Albay ve diğer dernek başkanları tarafından takdirle karşılandı.

 

MHP İlçe Başkanı Aytekin Horasan “Uysal kendi kent konseyini oluşturdu”

 

MHP.Başakşehir ilçe başkanı Aytekin Horasan’da yaptığı konuşma da şunları ifade etti.

 

“Öncelikle siyasi önyargılardan arınan CHP ilçe başkanı Özgür Karabat ve arkadaşları böyle güzel bir çalışma başlattıkları için kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

 

Horasan daha sonra da şunları ifade ederek konuşmasını tamamladı “Mevlüt Uysal’ın oluşturduğu Kent Konseyinin ilçeye yapacağı hiçbir katkı olamaz. Çünkü yönetim kurulu üyeleri başkan’ın istediği dışında hiçbir çalışma yapamaz. Bu yönetim ortak akıl ile ortaya çıkmadı. Başkan Uysal listeyi tek taraflı olarak makamında yaptı ve bizlere dikte ettirmek istedi. MHP. Olarak bu listeyi kabul etmiyoruz. Mevlüt Uysal ve adamlarının kent koseyini doldurmalarına gerek yok onlar zaten meclis üyeleri ile birlikte Belediye meclisinde fikir ve düşüncelerini hayata geçiriyorlar.

 

Kent konseyinin kararları bağlayıcı olmazsa da biz yinede fikir ve düşüncelerimizin en azında burada kamuoyu ile paylaşılmasını istemiştik ama  ne yazık ki Belediye başkanı yandaşı 3/5 kişi ile oluşturduğu bu konseyi kabul etmemizi istiyor. Biz bu konuda İçişleri bakanlığına, İstanbul valiliğine ve İlçe kaymakamlığına yapılan usülsüzlükleri detaylı olarak yarın (26.12.2011) ilgili yerlere bildireceğiz dedi.

 

Saadet Partisi İlç başkanı Yusuf  Güşen

 

Başakşehir için yapılan bu toplantının hayırlara vesile olması adına besmele ile konuşmama başlamak istiyorum diyen Güşen Bismillahirahmanirrahim, dedikten sonra kent meclislerinin amacı belediyelerin halk tarafından denetlenmesi ve yol gösterilmesidir.Refah partisi tarafından başlatılan halk meclislerinin biraz daha resmi hale getirilmiş bulunan kent meclislerine halkın temsilcisi olan dernek,vakıf ve diğer bağımsız sivil toplum kuruluşlarının temsil edilerek halkın görüşlerini buraya yansıtmaları istenmiştir. Ancak Mevlüt Uysal gibi haltan korkan bazı belediye başkanları kendileri bizzat kent konseyine başkan olarak yanına da kendisi gibi düşünen dernek veya STK.temsilcilerini alarak yola çıkmak istemiştir ama bu topluluk inşallah bu yanlış gidişe izin vermeyecek diyerek toplantıya ev sahipliği yapan CHP.ilçe başkanı Özgür Karabat ve arkadaşlarına teşekkür ederek  konuşmasını tamamladı.

 

Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç Uysal Kanunları dinlemiyor

 

Başakşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal halkın kendisine verdiği makamı  kalp kırmak ve yargı kararlarını uygulamamak için kullanıyor. Mahallem adına açmış olduğum davayı aylar önce kazandım. Yargı kararları gereğince 30 gün içinde aldıkları fazla vergileri iade etmeleri gerekirken ne yazık ki Danıştay kararı bile onandı geldi ama yine de yargı kararını uygulamıyorlar. Kent konseyi öncesinde belediye başkanı öyle bir konuştu ki ben de ilçenin genelini kapsayan bir yönetim oluşturduğunu düşünmüştüm. Yönetim listesi açıklandığı zaman gördüğüm manzara beni hayal kırıklığına uğrattı. Yönetime seçilen 7 kişi hakkında Bektaş Ulusan biraz önce bilgi verdi. Benim bu arkadaşlar için bir şey söylememe gerek yok. Büyük çoğunluğunun başkan ile eylem ve söylem birliği olduğu verilen açıklamalarda ortaya çıktı. Uysal’ın makamına uğrayıp da kalbi kırılmadan çıkan birileri olup olmadığını çok merak ediyorum diyen Muhtar Dinç CHP.ilçe başkanı Özgür Karabat ve yönetiminin organize ettiği bu çalışmanın ilçenin genelini kapsayacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamlayan İbrahim Dinç katılımcılardan büyük alkış aldı.

 

Aksaray Bekarlar Kasabası dernek başkan yardımcısı M.Ali Yüce

 

Aynı zamanda Saadet Partisi Başakşehir ilçe başkan yardımcısı olduğunu söyleyen M.Ali Yüce, tüm partilerin birbirlerine karşı olan önyargılarını bir tarafa bırakıp Başakşehir ortak paydasında buluşmak istiyorsak siyasi tercihlerimizi bir yana bırakmamız gerekir dedi. Mevlüt Uysal ve zihniyetindeki birilerin yaptığı bu davranışlar için hayrete düşmedim. Aksi olsaydı belki şaşırırdım dedi. Burada toplanan bu kadar STK. Temsilcisi Mevlüt Uysal’ın adaletli bir kent konseyi oluşturmadığı için buradadır. Küçük olsun benim olsun mantığını terk etmemiz gerekir. Uysal adil bir liste yapmış olsaydı şimdi ne CHP.ilçe başkanı Özgür Karabat bu organizeye öncülük etmiş olacaktı nede biz burada olurduk bizleri burada bir araya getiren tek şey Mevlüt Uysal’ın dar ve küçük düşünmüş olmasıdır dedi.

 

Kayabaşı Selanikliler Dernek başkanı Necmettin Yakar

 

Öncelikle soğuk bir kış gününde bizleri kahvaltılı bir toplantıda aynı masa etrafında bir araya getiren CHP.ilçe örgütüne teşekkür ediyorum.

Üç sene önce belediye yeni kurulmuştu.Biz de o zaman derneğimizi daha yeni kurmuştuk. Nasılsa belediye ile aynı ilçeye hizmet ediyoruz belki başkan bizleri cesaretlendirecek bir konuşmaya yapar düşüncesi ile mahalle muhtarımızı da yanımıza alarak Belediye başkanımızı ziyaret etmiştik.
 
Belediye Başkanı Mevlüt Uysal muhtarlığınız var derneğe ne gerek var diyerek bizleri bir nevi hafife aldı. Hatta kanarya severler derneği olmayın ha diyerek bize tenbihte de bulundu. Doğrusu yönetimiz ile birlikte rencide olmuştuk. derneğmiz geçen sene 1.500 bu sene ise 3.600  kişilik aşure dağıtımı dahil onlarca yararlı ve güzel organize yaparak kanarya severler derneği olmadığını kanıtlamıştır diye düşünüyorum dedi.
 
Yakar belediye başkanımızın muhtarlığınız var derneğe ne gerek vardı sözünü ömrüm boyunca unutmam mümkün değil dedikten sonra bu oluşumun hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına son verdi.

 

Nihat Emeksiz Başakşehir Times,ve yelpaze dergisi yazarı

 

Eğer Demokrasi ile yönetiliyorsak halk olarak bizlerinde yapacağı bir takım görevlerimiz vardır. Bugün burada bizi bir araya getiren CHP.Başakşehir ilçe örgütüne huzurlarınızda teşekkür ederim. Mevlüt Uysal’ın oluşturduğu kent konseyi ölü doğmuştur. Bu konseyden Başakşehir’e hayır gelmez. O halde halkın ta kendisi olan bu topluluğun içinde çıkacak olan temsilcilerin oluşturacağı kent konseyi için hepimiz elimizi taşın altına koyacağız dedi.

 

Başakşehir Malatyalılar Dernek Başkanı Ramazan Boğur

 

Herkesin demokratik ve özgür düşüncelerini rahat bir şekilde paylaşacağı bir kent konseyinin varlığına ihtiyaç olduğu için hepimiz şu an buradayız. Benden önceki arkadaşlar ifade etti. Eğer Belediye başkanımız sayın Mevlüt Uysal kısa süre önce oluşturduğu kent konseyini adaletli ve doğru yapsaydı bizler bugün burada olmayacaktık.  Başakşehir Malatyalılar derneği olarak biz de buradaki oluşumla birlikte hareket etmek istiyoruz dedi.

 

Başakşehir Şahintepe Kars-Ardahan dernek başkanı Gökmen Anlı’da Mahallemizde imar ifraz çalışmaları yapıldığı zaman belediye başkanımız Mevlüt Uysal’ın yaptığı bazı çalışmalara itiraz etmiştik. Başkan o itirazımız ile bizim üstümüzü çizdiği için kent konseyine bizi alma gereği duymadı.

 

Bitlis dernek başkanı Haydar Gölbaşı ise 2003 yılından beri Güvercintepe’de faaliyet gösterdiklerini ifade ederek Güvercintepe,Şahintepe ve Ziya Gökalp mahallesi kent konseyinde temsil edilmiyor dedi.

 

Adıyaman Dernek başkanı Ahmet Melik’de Mevlüt Uysal’ın oluşturduğu kent konseyinin  ilçenin genelini temsil etmediği için bizde CHP.nin öncülük ettiği bu oluşumun meydana getireceği kent konseyi içinde yer almak istiyoruz dedi.

 

Boğazköylüler Dernek Başkanı Dolunay Dolu,Amasya dernek başkan yardımcısı, Saim Bektaş,Her Renk dernek başkanı,Mehmet Zahid Koktu camisi dernek başkanı başta olmak üzere bir çok katılımcı söz alarak kent meclisi ile alakalı görüş ve düşüncelerini paylaşarak oluşturulacak Demokratik Kent Konseyi içinde yer almak için ellerinden gelen her türlü  desteği vereceklerini ifade ettiler.

Kent Konseyi Toplantısına katılan Dernekler

Başakşehir Malatyalılar Derneği ,Başakşehir Adıyamanlılar Derneği, Bingöllüler Derneği, Bitlisliler Derneği
Amasyalılar Derneği ,Tokat Dernekleri , Ordulular ,Kars  Ardahan Iğdır Derneği ,Başakşehir Vanlılar
Başakşehir Diyarbakırlılar , Boder ,Bader ,Her Renk Gençlik Derneği, Gül Gençlik Derneği,Kayabaşı Selanikliler Derneği, Güvercintepe Cemevi Derneği,Hz. Ali Cami Yaptırma Derneği,Mehmet Zahit Kotku Cami Derneği
1. Etap Site Yönetimi, Onurkentliler Derneği,İOSB Çorapçılar San. Sitesi, ADD, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bahçeşehir Lions, Bahçeşehir Rotary Kulübü,Başeder ( Başakşehir Engelililer Derneği )

Basın
İstanbul Times Gazetesi ,www.istanbultimes.com.tr haber portalı, 
Yelpaze Dergisi
BasaksehirRehberi.com
Basaksehirtimes.com

Muhtarlar; 
Şahintepe Mah Muhtarı Erol Çapan
Ziya Gökalp  Mah.Muhtarı İhsan Koluş
Güvercintepe Mah.Muhtarı İbrahim Dinç

Siyasi Partiler;
CHP Özgür Karabat İlçe Başkanı
MHP Aytekin Horasan İlçe Başkanı
Saadet Partsi Yusuf Güşen İlçe Başkanı
Has Parti Mehmet Albay Yönetim Kurulu Üyesi ,
başta Olmak Üzere, tam 94 kurum başkan veya temsilci statüsünde temsil edildi

Özgür Karabat Kapanış konuşmasında da şunları söyledi;

 

Bu oluşum hepimizin ortak çalışmasıdır. Bir daha ki toplantımıza daha çok derneğin katılımını,daha çok basın mensubunun katılımı,daha çok siyasi partinin katılımını sağlayarak 12 veya 15 kişiden oluşan bir kent meclisi kurmalıyız.
 
Bu meclisin ana yönetiminde yer alanların içinde her 6 ayda bir 3 kişinin yerine yeni 3 kişinin alınması ile kendisini sürekli yenileyerek ilçe için özgün düşünceler üreten bir kent konseyini hayata geçirmemek için hiçbir engelimiz yok dedi. Karabat buraya kadar gelen ve fikrileri ile kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti.

 

Bir ay sonra daha geniş bir katılım ile daha detaylı toplantılar yapmak üzere ayrılan dernek ve STK.temsilcileri gündeme getirilen konulardan dolayı memnun olduklarını ifade ettiler.

 

İTHA.

Editör: TE Bilisim