Pazar gecesi başkent Trablus’a giren isyancılar, dün akşam Kaddafi’nin Bab-ı Aziziye’deki (Aziziye Kapısı) sarayını ele geçirdi. Ancak Kaddafi ve oğulları sarayda bulunamadı. Bu zafere rağmen isyancılar başkente hâlâ tam hâkim değil.

LİBYA’da isyancılar, nihai zafere bir adım daha yaklaştı. Başkent Trablus’un Bab-ı Aziziye’deki beton duvarlarla çevrili olan ve yüzlerce asker ve zırhlı araçlar tarafından korunan Devlet Başkanlığı Konutu, dün şiddetli çatışmaların ardından isyancıların eline geçti.

Yabancı TV kanalları, sokak çatışmalarını canlı bağlantılarla verirken “Karargâh düştü” haberi akşam geç saatlerde duyuruldu.

Önceki gün Trablus’un ünlü Yeşil Meydanı’na girip meydanın adını “Şehitler Meydanı’ olarak değiştiren isyancı güçlerle Kaddafi askerlerinin çatışması sürerken karargâhtan gün boyu siyah dumanlar yükseldi.

42 yıllık Kaddafi rejiminin sembolü haline gelen sarayın duvarları üç cephesinden kısman yıkıldı. İçeri akın eden isyancılar, geriye kalan birkaç askeri etkisiz hale getirirken askerlerinden bazılarını üniformalarını bırakıp kaçtığı görüldü.

KADDAFİ RADYODAN SESLENDİ

Nerede olduğu bilinmeyen Muammer Kaddafi, gece geç saatlerde radyo aracılığı ile Libyalılara seslendi. Kaddafi, ”Saldırılar karşısında Ya zafer ya ölüm. Karargahtan ayrılmamız bir strateji gereğiydi.” diye konuştu.

Ünlü çadırı yaktılar

Kaddafi’nin sarayına giren isyancıların ilk işi Kaddafi ve oğullarını aramak oldu. Ancak Kaddafi ailesi bulunamadı. İsyancıların komutanlarından Ahmed Ömer Bani, “Her yere aradık binada hiçbiri yoktu” dedi.

Bazı isyancılar Kaddafi ailesinin kullandığı iki katlı konutta yağmaya girişirken bir isyancının elinde altın kaplama Kalaşnikof ile binadan çıktığı görüldü. İsyancılar Kaddafi’nin yabancı devlet başkanlarını bile ağırladığı ünlü çadırlarından biri de ateşe verildi.

Muhalifler sarayın bütün denetimini ele geçirdikten sonra “Allahu Ekber” ve “Elhamdülillah” sloganları eşliğinde havaya silah sıkarak zaferlerini gece geç saatlere kadar kutladı.

Yeni hedef Sirte

Bab-ı Aziziye zaferine rağmen Bingazi’deki Ulusal Geçici Konsey Başkanı Mustafa Abdül Celil ihtiyatı elden bırakmadı. Celil “Trablus’taki savaşın bittiğini söylemek için henüz erken. Kaddafi ve oğullarını ele geçirmeden bunu söylemek zor” dedi. Celil, Kaddafi’nin saklanmış olabileceği doğum yeri olan Sirte’nin de birkaç gün içinde ele geçireceklerini ileri sürdü.

‘Kimyasal’ korku

Trablus’taki son kalesini de yitiren Muammer Kaddafi’nin halkına karşı kimyasal silaha bile başvurabileceği ileri sürüldü. ABD, Kaddafi’nin “son çırpınışları” sırasında elinde tuttuğu kimyasal silahları halka karşı kullanmasından endişe edildiğini duyurdu. Pentagon Sözcüsü Albay Dave Lapan ABD’nin, Libya’da kimyasal silah bulunan sahaları izlediğini söyledi.

‘Fareler’ o heykeli parçaladı

BİR grup isyancı, Kaddafi’nin altın kaplama heykelinin kafasını kopartıp ayaklar altına aldı. Bir başka grup ise Kaddafi’nin 1986’daki ABD hava saldırısına direnişini simgeleyen “Altın Yumruk” heykelinin üzerine çıkıp zafer işaretleriyle poz verdi. Altın yumruk heykeli isyancılar açısından büyük önem taşıyor. Çünkü şubat ayında isyan başladığında Muammer Kaddafi bu heykelin önüne geçip isyancıları “fareler” olarak nitelediği konuşmayı yapmıştı.

Konuşmayı hatırlatan 19 yaşındaki isyancı Abdülaziz Şafiye “Şimdi o fare gibi yerin dibine saklandı” dedi.

İnsani kriz tehlikesi

ROKET patlaması sonucu yaralanan bir isyancı, dün Zaviye’deki küçük bir klinikte tedavi edildi. Uluslararası yardım kuruluşlarına göre Trablus ve çevresinde insani kriz olabilir. Zaviye’yi ele geçiren muhalif güçlerin zırhlılarının Trablus’a intikali sürüyor. Trablus’un eski adıyla Yeşil Meydan, yeni adıyla Şehitler Meydanı’ndaki kutlamalar ise dün çatışmaların yoğunlaşması üzerine durdu. (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim