AKP ‘Ön yargısız oturalım’ mesajı verecek, CHP yargı bağımsızlığı için bastıracak, MHP ilk 3 maddede geçit vermeyecek, BDP masaya oturursa ‘Özerklik’ diyecek...

Yeni anayasa için Meclis’te grubu bulunan partilerde mesai erken başladı. Vatan gazetesinden Deniz GÜÇER'in haberine göre, Ak Parti içinde bir komisyon oluştururken, ana muhalefet CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurmayları, Anayasa Profesörü Süheyl Batum ve YARSAV eski Başkanı Emin Ülker Tarhan, yeni anayasa için masaya oturdu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise anayasa çalışmalarını hukukçu milletvekili Faruk Bal’ın başkanlığındaki bir ekiple takip ediyor. Masaya oturmadan hem CHP, hem MHP’nin iktidara verdiği ilk uzlaşma mesajları; “TBMM Başkanı, Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturursa üye veririz” ve “Kısa ve anlaşılır Anayasa metni” oldu.

 İktidar partisi, yeni anayasa için AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’i “koordinatör” olarak görevlendirdi. Başbakan Erdoğan’ın 12 Eylül referandumunun ardından start verdiği ve 12 Haziran seçimlerinin ardından da hızlandırılmasını istediği yeni anayasa projesi kapsamında, Ak Parti bünyesinde oluşturulan komisyon toplantılarına başladı. Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Hüseyin Çelik, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya bu komisyonda görev alan isimler.

Çiçek partilere çağrı yapacak

Ak Parti’nin planına göre, Ekim ayında TBMM Başkanı Cemil Çiçek tüm partilere Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalara başlaması için çağrı yapacak. İktidar partisi bu arada yeni anayasa konusundaki “görüş ve ilkesel duruşunun” kamuoyuna ve muhalefet partilerine nasıl anlatılacağına ilişkin takvim ve strateji çalışmasını belirleyecek. Ak Parti, yeni anayasa metnine ilişkin kendi içinde çalışmasını yürütecek, ancak bir anayasa taslağı metni ortaya koyarak “dayatma” algısı yaratmayacak. Ak Parti, Prof. Ergun Özbudun’a hazırlattığı ve büyük tartışma yaratan taslağı da masaya koymayacak, “Masaya önyargısız oturalım” mesajını verecek.

Ak Parti, Anayasa görüşmelerinde Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasını da gündeme getirecek. Bu konuya CHP’den destek gelirken, MHP’nin alacağı tavır ise şimdilik bilinmiyor. Ak Parti’nin 9 kişilik komisyonu, “iletişim ve uzlaşma stratejisini” oluşturmak üzere yaz boyu çalışacak. Anayasanın içeriğine ilişkin değişiklik önerileri ise, bu 9 kişilik komisyondan bazı üyelerin yanısıra, akademisyenlerin de bulunacağı ayrı bir ekipçe hazırlanacak. Bu süreçte Ak Parti yeni anayasa konusundaki “ilkesel bakış ve duruşunu”, Başbakan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından kaleme alınacak bir metinle kamuoyuna anlatacak.

PEKİ MUHALEFET NE YAPIYOR ? İŞTE CHP, MHP VE DTP'NİN ANAYASA ŞARTLARI...
Diğer sayfalarda...

CHP: Yargı reformu anayasa paketinde

Ana muhalefet partisinin anayasa çalışmalarını Genel Başkan Yardımcısı, Anayasa profesörü Süheyl Batum ve YARSAV eski başkanı, hukukçu Emine Ülker Tarhan’ın öncülük ettiği bir ekip sürdürüyor. CHP’nin yeni Anayasa için masaya getireceği bazı öneriler şunlar:

Dinsel sömürü yasağı: Laiklik ilkesinin pekişmesi için, zorunlu din ve ahlak kültürü dersi kaldırılmalı ve eğitim hakkı “demokratik, çoğulcu değerlere uygun, insan haklarını ve özellikle kadın-erkek eşitliğini tanıyacak ve içerecek biçimde” yeniden düzenlenmelidir.

Basın özgürlüğü: Düşünceyi açıklama özgürlüğü ve özgül olarak basın özgürlüğü, “özgürlük odaklı olmak üzere” yeniden düzenlenmelidir. RTÜK özerk ve çoğulcu bir yapıya kavuşacak biçimde yeniden düzenlenmelidir.

Yargı reformu: Üniversitelere, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarına, ayrı ayrı kurulması önerilen HSYK, YSK’ya bağımsız idari otoritelere, kurulması önerilen Eşitlik Kurumu’na ve RTÜK’e kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda AYM’de dava açma hakkı tanınmalıdır. HSYK bakımından yeniden yapılandırma zorunludur. “Hakimler Yüksek Kurulu” ile “Savcılar Yüksek Kurulu” şeklinde bir ayrıma gidilebilir.

Askeri Yargıtay: Askeri Yargıtay kaldırılabilir, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin kaldırılması da tartışılabilir. Yasama ve yürütmenin tüm eylem ve işlemlerine karşı, olağan ve olağanüstü dönemler arasında ayrım yapılmaksızın yargı yolu açılmalıdır. OHAL KHK ’leri, YSK ve YAŞ kararları yargısal denetime açılmalıdır. HSYK kararları da Danıştay’ın denetimine açılmalıdır. Türkiye Barolar Birliği de Anayasa’nın yargı bölümünde düzenlenmelidir.

Baraj: Seçim barajı, yüzde 5’lik bir baraj biçiminde belirlenmelidir.

YÖK: YÖK kaldırılmalıdır.

MGK: Milli Güvenlik Kurulu, anayasal bir kurum olmaktan çıkartılmalıdır.

DOKUNULMAZLIK: Yasama dokunulmazlığı kesinlikle sınırlanmalı ve tutuklama, gözaltı gibi milletvekilliği görevini sürdürmeye engel tedbirler dışında, yargılamaya izin verilmelidir.

MHP TASLAK HAZIRLADI, KAMUOYUNA AÇIKLAYACAK
Diğer sayfada...

MHP de taslak metni kamuoyuna açıklayacak

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin talimatıyla Konya Milletvekili, hukukçu Faruk Bal’ın başında olduğu bir komisyon yeni anayasa için çalışmaları sürdürüyor. MHP daha önce de Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturulması konusunda adım atmış ve üye vermeyi kabul etmişti. MHP kurmayları da tıpkı AK Parti ve CHP’liler gibi anayasanın çok uzun bir metin olmaması gerektiğinin altını çiziyor. İlk üç maddeden ve “Vatandaşlık tanımı”ndan geri adım atmayı düşünmeyen MHP, bu konuda “tavizsiz” olarak masaya oturmaya hazırlanıyor. MHP’nin Anayasa konusundaki hassasiyetlerinin bir bölümü şöyle:

Başlangıç ilkeleri değiştirilemez: Anayasamız, milli ve üniter devletin temeli olan “hâkimiyet-i milliye”nin yerleşmesine ve yaygınlaşmasına imkan vermeli. Anayasa değişikliklerinde vazgeçilmez ölçümüz Anayasamızın başlangıç ilkelerinde anlamını bulan temel değerlerdir.

AYM’nin görevleri gözden geçirilmeli: MHP, bireysel planda cezai soruşturma yapılması ve yaptırım uygulanması için milletvekili dokunulmazlığının da yeni bir düzenlemeye tabi tutulmasını önermiştir. Anayasal kurumlar arasındaki yetki çatışmasını önlemek amacıyla, Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerinin demokratik meşruiyet zemininde ve Anayasal çerçeve içinde kalınarak gözden geçirilmesi, Anayasa’nın siyasi partilerle ilgili hükümlerinin ve parti kapatma rejiminin yeni bir anlayışla ele alınarak bu konuda yeni bir anayasal çerçeve belirlenmesi gereğine işaret etmiştir.

BDP ÖNCE YEMİN EDECEK SONRA ÖZERKLİK İSTEYECEK
Diğer sayfada...

BDP önce yemin edecek, sonra üye verecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik’in “BDP yemin ederse görüşürüz” ifadesini kullandığı BDP, Ekim ayında Meclis açıldığında yemin ederse, Anayasa Hazırlık Komisyonu’na üye verecek. BDP, Anayasa’da “Kürt meselesinin sonuçlandırılması”, “Ana dilde eğitim”, “Vatandaşlık ifadesinin yeniden tanımlanması”, “Seçim barajının kaldırılması”, “Yerel yönetimlere özerklik” gibi ana başlıkları masaya taşıyacak.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Anayasa Uzlaşma Komisyonuna üye verip vermeyeceklerine ilişkin VATAN’ın sorusu üzerine şunları söyledi:

“Elbette önce Meclis’e girmemiz gerekir. Tabii ki Anayasa çalışmalarını çok önemsiyoruz. Uzun süredir geniş yelpazeli bir komisyon bunun üzerinde çalışıyor. Çalışmaları epey bir noktaya getirdik. Biliyorsunuz 2010 yılındaki anayasa değişikilğinde diğer partiler uzlaşmadan kaçtılar. Biz uzlaşmadan yana olduk, ama ne yazık ki Ak Parti hükümeti o dönemle bizimle diyalog oluşturmaktan kaçtı. Biz önümüzüdeki dönemi önemsiyoruz. Mevcut sorunlarımızın yeni anayasa ve yeni bir toplamsal sözleşme ile çözülebileceğine inanıyoruz. Bu konuda Ak Parti iyi niyetliyse, 90 yıldır süren Kürt sorununu çözmek istiyorsa, yeni bir toplumsal sözleşmeyi halkın önüne götürecekse, varız.”

Sırrı Sakık, “Yani yemin ettikten sonra Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na üye vermekte bir sıkıntı görmüyorsunuz?” sorusunu ise, “Elbette, görüşmelerimiz sürüyor. Yetkili kurullarımızın görüşmelerinden sonra anayasa süreci başlar. Geçmişle yüzleşmek için farklı taleplerimiz de var” diye yanıtladı. 

Editör: TE Bilisim