MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'nin referandumda izleyeceği yol haritasını açıkladı ve neden 'hayır' diyeceklerini madde madde anlattı.

Bahçeli yaptığı açıklamalarla, "Hayır" kampanyası öncesinde Ülkücüleri uyardı!.. Geçmişte Ülkücüye kurşun sıkanla, Erdoğan'ı bir tutan Bahçeli, MHP'nin önemine dikkat çekti!..

TEK KAVRAM İHANET

Hükümetin 'ihanet' peşinde olduğunu vurgulayan Bahçeli, "Bir asır sonra aynı küresel oyunlara bir kez daha düşenler için masum diyemeyeceğimiz gibi cahil tanımı bile bunları karşılamaya yetmeyecektir. Geride kalan yüzyıllarda başımıza ne geldiğini bilerek, bugün aynısını yaşatanları açıklayacak tek kavram kalmıştır o da ihanettir" dedi.

HAKLARIMIZI HELAL ETMEYECEĞİZ

MHP'nin yokluğunda ülkenin ne konumlara geleceğini sorgulayan Bahçeli, MHP'nin siyaset içindeki önemine dikkat çekti: "Bugün partimizin hiç olmadığını, üç hilalin hiç parlamadığını düşünün. Ülkemizin en ücra köşelerinde bize gönül verenlerin hiç bulunmadığını sayın, Türkiye’nin hangi musibetlerle yüz yüze geleceğini, meydanı boş bulacaklarının nasıl at koşturacaklarını düşünün" diyen Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü;

Biz başkaları, günlük birilik çıkarları peşinde koşuıyor diye, küresel bir sarmalın dibine çekiliyor diye, felaketleri ön göremiyor diye, siyaset olsun diye ülkemizin geleceğini ateşe atamayız. 12 Eylül 1980’le elbette hesaplaşacağız, çekilen çileleri hafızalarımızda taşıyacağız, haklarımızı asla helal etmeyeceğiz, bunlar bizim iki cihanda namusumuza emanettir. Ama bizim unutmayacaklarımız sadece bunlar mıdır? Soracağımız hesaplar bu dönemden mi olmalıdır? Devrin şartlarında, en müşkül anlarda, gösterdiğimiz fedakarlıkları bir gün hatırlamayanların oyuncağı mı olacağız?

PKK VE AKP HEDEFLERİ ÖRTÜŞÜYOR

AK Parti'nin yıkımı kabul ettirmek için tehlikeli bir siyasi yol izlediğini vurgulayan MHP Lideri, "PKK ve AKP’nin siyasi hedef ve talepleri örtüşmektedir. Başbakan ve AKP zihniyeti yıkım denen açılımdan, kimliklerin kışkırtılmasından vazgeçmediklerine göre bunlar ileriki anayasa paketlerine bırakılmıştır" dedi.

MİLLETİMİZ TECRÜBELİDİR

Milletimiz yeterince tecrübelidir. Bunların bedelinin kan küçülme isyan savaş ve milli mücadeleyle ödendiği de bilinmektedir. Tanzimat ve meşruiyet yöneticilerinin yaptığı yanlışlarının tekrarının ne anlamı vardır ne de farklı bir sonuç karşımıza çıkacaktır.

Şimdi hataların bedelini ödemek için neleri feda edeceğiz? Hangi insanımızdan hangi toprağımızdan vazgeçeceğiz. Bir devlet bu hatayı bir kere yapar. Aydın ise bu şuursuzluğu şayet ders çıkarmamışsa tekrarlamaz. Yıkımın yenisine ne Türkiye’nin ne de Türk milletinin tahammülü vardır. 130 yıllık çözülmenin tüm aktörleri bugün de karşımızdadır. İşbirlikçi basın mensupları ve lobiler, batıya tapınan yerli misyonerler, geride kalmış olmayı milletine yakıştıran taklitçiler, kalkınmayı sadece parlamento, zenginliği lüks semtlerdeki vitrinlerde görenler, kurtuluşu dış dünyanın vizyonunda arayanlarla, el birliğiyle ülkemizi bölünmeye götürenler bugün de mevcuttur. O günkü aktörlerin hepsi şimdi de vardır. O gün bu yıkım yaşanırken olmayan tek güç bugün vardır. İftiharla söylüyorum ki buradadır. Bu muazzam kudretin adı milliyetçi hareket partisidir.

Daha sonra da toplantı gündeminin asıl konusuna dönerek, partisinin 'hayır' gerekçelerini madde madde sıraladı.

 

"MHP’den, yegane varlık nedenimiz ve bağlılığımızın kaynağı olan aziz millet bağlılığının aşamalı olarak tahrip edilmesine desteğe bekleyemez isteyemez ve MHP de bu talepleri sineye çekemez" diyerek sözlerine başlayan Devlet Bahçeli, açıklamaları şöyle sürdürdü;

"Referandum takvimine uygun süreç başlamıştır. 60 günlük sürede milletimizin aydınlatılması kaçınılmaz hale gelmiştir. MHP gerekçelerini defalarca halkıyla paylaşmıştır. Kararımız Hayır olacaktır.

Gerekçelerimiz şunlardır:

1-Anayasa metinleri kutsal metin değildir. Değiştirilebilir. 82 anayasası da değişme yolundadır. Ancak bu değişiklik toplumun iç dinamiğinden doğması esas olmalıdır. Oysaki son anayasa değişikliği milletin talebinden ziyade yabancıların talepleri ve istekleridir. Geniş ve toplumsal bir yapıya oturtulmadığı zaman uzun soluklu bir anlaşma olmayacaktır. Milletin taleplerine cevap vermeyen dışardan sipariş edilen anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

2-Anayasalar demokratik tartışma üslubuyla hazırlanmak zorundadır. Uzlaşma arayışları ahlakı ve ortamı ile yapılacak ittifak anayasaların etik kaynağı olmak zorundadır. Bu süreçte ise partimizin ve diğer aktörlerin görüşlerine itibar edilmemiştir. Tek taraflı bir karar alınarak yapılmıştır. Beğenen beğendi beğenmeyen beğenmedi anlayışı kafalarda başka hesapların olduğunu göstemriştir. Partimizin önerileri de görmezden gelinmiştir. Dayatılmış düşüncelere MHP hyaır oyu verecektir.

3- Anayasalar siyasal ve toplumsal huzurun hiç değilse asgari düzeyde sağlanmasını amaçlamıştır. Bir anayasayı TBMM'de çoğunluğu olan mbir siyasi poartinin hazırlanması anayasanın sivilleştiği anlamını taşımamaktadır. 1982 anayasasını sivil bir komisyon hazırlanmıştır. Tek başına iktidar gücünün yetkilerini başına buyruk kullanan bir iktidar iş başındadır. Devlet kurumları arasında ağır suçlamalar var. Yasama yürütme ve yargı alanlarında bir birlerinin görev alanlarına müdahale vardır. Kutuplaşma ve cepheleşme süreci yaşanmıştır. Türkiye'yi yönetme kabiliyetini yitirmiş bir partinin hazırladığı paket doğru değildir. Bu süreçte sağlıklı sonuç alınamayacağı için anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

4-Anayasanın değişmesi için uygun ortam, nisbi bir denge ortamına ihtiyaç vardır. Toplumsal dinamiklerin kışkırtıldığı bakidir. Bu haliyle aslında toplumsal uzlaşmayı sağlaması gereken anayasa şimdiden kutuplaşmanın nedeni olmuştur. Bu tartışmalar barışa değil çatışmaya kapı aralayacaktır. MHP yeni kutuplaşmaların önüne geçmek için Anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

5-Anayasaların değişme yeri TBMM'dir. Anayasayı değiştirecek ahlak ve olgunluğa sahip olmak zorundadır. Anayasa lekelenmiş zihniyetlerin değiştirebileceği bir metin değildir. bu beyhude bir hevestir. Başbakan ve arkadaşların uzlaşmaz tavırlarına, dayatmacı anlayışına, bölücü terörle girdiği sıcak ilişkilere, yıkıcı projelere, uluslararası dayatmalara karşı teslimiyetine, onların demokrat olduğu iddialarına da inancımız kalmamıştır. Bu tarz bir anlayışın hazırladığı metine elbette hayır oyu vereceğiz. MHP 8 yıla yaklaşan şaibeli ilişkilerin odağı olmuş bir partinin hazırladığı anayasa değişikliğine hayır oyu verecektir.

6-Anayasalar hükümet beyanı değildir. Anayasaları değiştirecek iradelerin demokratik hassasiyeti taşıması gerekmektedir. Oysa bugüne kadar millet yararına hiç bir adım atılmamıştır. Temiz toplum temiz siyaset tekliflerini reddetmiş bir siyaset anlayışıyla karşı karşıyayız. MHP ve AKP arasında bir emir-komuta ilişkisi olamayacağı gibi dayatmalara asla boyun eğmeyecek ve asla açıktan destek vermeyecektir. Tek taraflı anayasa değişikliklerine hayır oyu verecektir.

7- Mevcut anayasa AKP anayasıdır, dayatmadır. İş birliği adı altında onayımız istenmiştir. MHP'nin siyaset ahlakına aykırıdır. AKP'nin zihniyetinin tekliflerimize yönelik muhalif tutumu bellidir. TCK'da Türklüğün tanımını değiştirmeye çalışırken söylediklerimizi ciddiye almayan zihniyetin varlığı bilinmektedir. MHP uyarı ve önerilerine kulaklarını tıkayan zihniyetin hazırladığı Anayasa paketine HAYIR diyecektir.

8- Samimiyet ve güvenirlirlik çok önemlidir. AKP'nin partimize tavrı bilinmektedir. 22 Temmuz tavrı ortadadır. Faşist, kafatasçı diyerek iftirada bulunan hergün hakaret eden zihniyetle buluşma şansı kalmamıştır. Bu nedenle gıybet yapan zihniyetin Anayasa paketine hayır diyecektir.

9- AKP'nin mevcut değişiklik talebi gündemi değiştirmek ve siyasi çıkar sağlamak için hazırlanmıştır. MHP iflasına bahane arayan hükümetin Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

10- AKP samimi ve dürüst değil, içten pazarlıklıdır. Özgürlükleri kısıtlayan şeffaflıktan kaçan, medyayı sindiren zihniyetin demokrasi istediğini söylemek tam bir garabettir. Anayasa paketi AKP'nin özel ihtiyaçlarıyla gizli gündemi ışığında şekillenmiştir. Özellikle bölücülüğün aldığı yeni boyut Erdoğan'ın eseridir. Gizli gündeminin olduğu ise açıktır. MHP ülkemizi bölünmeye götüreek sürecin ilk adımı olan Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

11- Anayasa değişikliği ahlak ve erdemle yapılmalıdır. Biz değişiklikleri uzlaşma alanı olarak görmekteyiz. Siyaset ahlakı olmadıkça sonuç alınamaz. AKP anayasası vekiller tarafından sulandırmıştır. MHP siyasi namustan uzak Anayasa değişikliğine hayır diyecektir.

12- Anayasa milli bekadan ayrı düşünülemez. Erdoğan ve kadrolarının icraatları kuşku yaratmıştır. AKP asırlık bölünme projelerini PKK'dan devralınmıştır. Başbakan'ın hayali olacak 36'ya bölme hedefi ortadardır. MHP bu zihniyetin önünü açmamak millletin kardeşliğini sürdürmek için HAYIR diyecektir.

13- AKP'nin demokrasiden ne anladığıu 8 yılda açığa çıkmıştır. MHP bölünmeyi maruz gören zihniyete yenik düşmeyecek ve hayır diyecektir.

14- Anayasa Özgürlük getirecek iddiaları yalandır. AKP'ye göre parçalanma sürecindeki engellerin kaldırılması da özgürlük demektir. Milleti parçalara bölmekte özgürlüktür. Bu yüzden MHP hayır diyecektir"

Editör: TE Bilisim