“İstanbul’daki hizmet pastasından en büyük payı Sarıyer ilçesi almıştır.”

Ak Parti Sarıyer İlçe Başkanı Sayın Hüseyin Özdemir’le 9 Kasım Salı günü, saat 18’de makamında bir araya geldik. Sorunlar, hizmetler, iddialar, seçim çalışmaları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik…

Nurettin KOÇ / İstanbul Times Gazetesi / Sarıyer İlçe Temsilcisi…

İlçe başkanı Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş’ın Sarıyer’e özel bir ilgisinin bulunduğunu söylüyor…

İşte o çarpıcı röportajımız…

-Sayın Başkan, Sarıyer-Çayırbaşı arasında yapımı deva eden karayolu tüneli ne zaman hizmete açılacak? Bilgi verebilirmisiniz ?

-Trafiğe açıldığında Sarıyer ile Kilyos-Zekeriyaköy bölgesini, ilçe merkezine girmeden ana arterlere bağlayarak sahil yolu trafiğini de rahatlatacak olan Sarıyer-Çayırbaşı arası karayolu tüneli, bu mesafeyi 5 dakikaya indirecektir. Söz konusu bu çalışma yaklaşık 193 milyon TL’ye mal olmaktadır. Tünel yol, toplam uzunluğu 4 bin 50 metre olan 2 bin 25 metrelik iki tüpten oluşuyor. Genişliği 9,50 metre olan iki şerit ve bir emniyet şeridine sahiptir. Yüksekliği 7,33 metre, iç yarıçapı ise 6 metredir.

Biliyorsunuz, geçtiğimiz günlerde bu konuyla alakalı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca, ilçe olarak bizlerinde hazır bulunduğu bir ortamda basına detaylı bir tanıtım yapılmıştı. Daha sonra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Kadir Topbaş tarafından Cumhurbaşkanımız Sn. Abdullah Gül’e ulusal basın huzurunda yine bilgi verilmişti. Bağlantı yolları yetişir mi bilemem ama yansıyan bilgiler, söz konusu tünelin Nisan-2011 ayı içerisinde hizmete açılacağı yönünde. İnşallah seçimden önce bu tünel yolun, bağlantı yolları ile beraber hizmete girmesini bekliyoruz.

-Halk dilinde Kars Mahallesi olarak anılan Maden Dereiçi sokağında bulunan yaklaşık 300 evde 3000 insan yaşamını sürdürüyor. Tünelin yol güzergâhının, bu yerleşim alanı üzerinden geçtiği ve bu nedenle vatandaşların yerlerinden çıkarılmak zorunda kalacağı iddiaları var. Neler söylemek istersiniz?

-Özellikle belirtmem ve dikkat çekmem gereken bir nokta var burada. Bu mahalle uzun yıllar önce imar planlarında yol’a ayrılmış olan bir alana kurulmuş. Yani bahse konu tünelin yapılması ile yol güzergâhı buradan geçiyor değil. Ama tünel yol projesinin hayata geçirilmesiyle bu yerleşim alanına ilişkin risk daha ciddi duruma gelmiştir. Biz bu gerçeğe rağmen vatandaşlarımızın mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için uğraşıyoruz. Şöyle ki; bir süre önce vatandaşlar, mahalle derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile birlikte bir toplantı yaptık. Sorunları dinledik. Büyükşehir Belediyesi bürokratları araziyi gezdiler. Bu yolu, yerleşim alanına zarar vermeden nereden geçirebiliriz noktasında araştırma yaptılar. Çözüm üretmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Ayrıca bu mahallenin başka kronik sorunları da var aslında.

-Mahallenin başka kronik sorunları da var dediniz. Bunu açarmısınız?

-Tabi ki.Kars Mahallesinde içme suyu yok. Yani 25-30 yıldır bu insanlar içme suyundan yoksunlar. Kangren olmuş bu yarayı çözmeye çalışıyoruz. İfade ettiğim gibi bu mahalle imar planlarında yol’a ayrılmış olan bir alana kurulmuş. Yol üzerinde olması sebebiyle de su verilmemiş bugüne kadar. Ama biz bu gerçeğe rağmen insanlarımızın içme suyundan mahrum kalmasını içimize sindiremiyoruz. Çok açık söylüyorum hiç de arzu etmiyorum, yıkılacak da demiyorum ama yarın yıkılacak olsa dahi bugün mutlaka buraya su verilmelidir. Su en temel ihtiyaçlardan biridir çünkü. Sarıyer İlçe Başkanlığımız ve Meclis üyelerimizle beraber çözüm üretmeye çalışıyoruz. Bu konu İSKİ Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile konuşuldu.Yakında çözüme yönelik bir çalışma başlayacak inşallah. Bunun dışında yıllarca elektrik hizmeti de alamamışlar. Bu sorunun çözüme kavuşması içinde uğraşıyoruz.

-Kaymakamlık binası diye ifade edilen kamu hizmet binası ne zaman hizmete açılacak?

-Toplam kullanım alanı 7631 m2  olan ve 9 milyon TL’ye mâl edilen modern Hükümet konağı, 3 katı otopark olmak üzere toplam 9 kat olarak Sarıyer Ferahevler Mahallesinde inşa edildi. İl Özel idaresi, Kaymakamlığa devrini yaptı. Kaymakam Bey’le görüştüğümüzde birimlerin taşınması ile ilgili talimatı verdiğini söyledi. Şu an Sağlık birimi de taşınmış durumda zaten. Diğer kurumların kendi açılarından zamanlama ve taşınma süreçleri ise devam etmektedir.

İçerisinde Kaymakamlık, İlçe Nüfus Müdürlüğü, Sağlık Grup Başkanlığı, Tapu Sicil Müdürlüğü, Kadastro Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Müftülük, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Mal Müdürlüğü, İlçe Emniyet Trafik Tescil Büro Amirliği, Ruhsat Büro Amirliği, Mahalle Muhtarlığı, Merkez Sağlık Ocağı, PTT, Noter ile Banka Şubesinin yer alacağı Hizmet binasının açılış töreni ise bayramdan sonra yapılacak inşallah.

-Hüseyin bey; Sarıyer Çayırbaşı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışmaları hangi aşamada?

-Sarıyer Çayırbaşı Mahallesindeki eski Tekel Kibrit Fabrikası olarak ifade edilen yere 350 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yapımına yakın bir zamanda başlanacak inşallah. Çalışmalar sürüyor. Aksayan hiçbir şey yok. Sağlık Bakanlığı 18 Mayıs 2010 tarihinde bir protokolle burayı TOKİ’ye devretti. TOKİ şu an proje ihalesini devam ettiriyor. O aşamadan sonra ihaleye çıkaracak. Bizler onun takipçiyiz. İnşallah genel seçimlerden önce bu hastanenin temelini de atacağız. Mümkün olan en kısa zamanda, devasa hizmetlerden birisini daha Sarıyer halkımızın hizmetine sunacağız. Bunun gayreti içerisindeyiz.

-Metro çalışmalarının Darüşşafaka-Hacıosman bölümü ne zaman hizmete açılması planlandı peki?

-Darüşşafaka-Hacıosman metro tünel inşaatı hızla devam ediyor.İnşallah 2011 baharında hizmet vermeye başlayacak. Devasa hizmetlerden bir tanesi de bu. Kartal – Kadıköy Metro inşaatı da sürüyor. Oradaki çalışmalar da sanıyorum bir yıl içerisinde tamamlanacak. Hizmete açıldığında ise Hacıosman’dan binen bir Sarıyerli vatandaşımız isterse Kartal’a isterse Havaalanına ya da İstanbul’un değişik alanlarına kolaylıkla ulaşabilecek.

-Bunların dışında başka büyük projeler var mı?

-Evet. Sahil trafiğini de rahatlatacak başka büyük bir çalışmanın müjdesini Sn. Kadir Topbaş verdi. Ben de kamuoyuyla paylaşıyorum. Sahilden, Beşiktaş’tan başlayarak, Sarıyer’e ulaşan sahil yolu metro tüneli çalışması yapılacak. Emirgân, Yeniköy mahallesi gibi her mahalleden çıkış imkanı olan çok önemli bir proje olacak bu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi planlaması içerisinde yer alan proje aşamasındaki bu çalışma hayata geçtiğinde ise sağlayacağı yararların takdirini ise sıkıntıyı bizzat yaşayan insanlarımıza bırakıyorum.

-Bilindiği üzere mülkiyet sorunu Sarıyer’in en önemli sorunudur. Çözüm noktasında neler yapıldı. Bahsedermisiniz lütfen?

-Mülkiyet sorunu Sarıyer’in en büyük problemidir kuşkusuz. Vatandaşlar bu problemin çözülmesi için her dönem siyasilerden taleplerde bulundu bugüne kadar. Bu problemin çözülmesini istedi. Siyasiler de vatandaşlara seçim zamanlarında sözler verdi ama seçim sonrasında yeterince ilgilenmediklerini düşünüyorum. Ak Parti de bu konu da vatandaşa bazı sözler verdi. Gelinen noktada, bu sözlerin tutulmasına yönelik çalışmaların belli bir aşamaya kadar getirildiğini görüyoruz. Ak parti hükümeti zamanında somut adımlar atıldı. Biliyorsunuz Sarıyer’deki mülkiyet durumu çok parçalı. Hazine, Vakıf, Üniversite, Şahıs, Belediye arazileri vb. gibi. Bu sorunu bir bütün olarak bir seferde çözmek mümkün değil. Bu nedenle, Sarıyer Ak Parti ilçesi olarak, Hazine, Vakıf, Büyükşehir Belediye arazilerinde pilot uygulamalar seçtik ve bunları neticeye kavuşturmayı hedefledik. Tapu verebilme süreçlerinin zorlukları tecrübelerle sabit. Tüm bu aşamaları tamamlayarak, Hazine arazisiyle ilgili olarak Poligonüstü’nde bir yıl önce vatandaşlara tapularını verdik. Vatandaşlar da şimdi kendi kentsel dönüşümünü kendileri bitirmek üzereler.

Vakıf arazileriyle ilgili olarak bir trampa kanunu çıkarıldı. Büyükşehir belediyesi Vakıflardan, Hazineden devir aldığı Yeniköy Bağlar mevkii ile PTT evleri mahallesindeki arazilerin satışını vatandaşlara yapacak.

Yine Büyükşehir Belediyesi kendi arazilerini de vatandaşlara satışını kararlaştırdı. Çözüm noktasında adımlar atmaya başladı. Mesela, Sarıyer, Ferahevler mahallesinde beş yıllık bir planlama yapıldı. Bütün aşamalar tamamlandı. Bayramdan sonra ihaleye çıkılacak ve vatandaşlara satışı yapılacak. Bir törenle tapular vatandaşlara verilecek. Bunlar somut adımlar. Bu gelişmeler karmaşık ve zaman isteyen mülkiyet sorununun çözülmesi noktasında birer ümittir.

-Mülkiyet sorununun çözülmesine yönelik olarak en iyi çözümün kentsel dönüşüm(yerinde dönüşüm) yöntemi olduğu çeşitli kesimler tarafından ifade ediliyor. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?

-İstanbul da bir deprem riski olduğu yıllardır yetkililerce konuşuluyor.Binaların durumu ise ortada. Allah korusun şu an bir deprem olsa bir facia olur.Birçok açıdan olduğu gibi depremin yaratacağı çok yönlü sonuçlar açısından bakıldığında da bu sorunun çözülmesi, güçlü binaların yapılması zorunludur.Bunun da en iyi yolu Kentsel dönüşüm (yerinde dönüşüm)’dür.Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. En azından biz böyle düşünüyoruz. Vatandaşın kendisinin istediği, ikna edildiği, mağdur olmadığı bir çözüm üretilmelidir. Vatandaşa rağmen hiçbir çalışmayı yapmayız. Bu doğru da olmaz.

-Sarıyer’de bir bütünlük içerisinde kentsel dönüşüm (yerinde dönüşüm) talebinde bulunan mahalleler ya da bu kapsama alınan yerler varmı?

-Bizim felsefemiz, düsturumuz şudur. Vatandaşın istemediği bir çözüm bizim çözümümüz değildir. Biz vatandaşın baktığı yerden bakıyoruz. Eğer vatandaş, mahalle bilinçli, kararlı ve bir bütün olarak bizden kentsel dönüşüm talebinde bulunursa tabii ki emirlerinde oluruz. Ama şu ana kadar bizden böyle bir talep yok. Olmadığı içinde vatandaşa rağmen kentsel dönüşüm uygulaması söz konusu olamaz. Kentsel dönüşüm kapsamına alınan hiçbir yer yoktur Sarıyer’de. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum.

-12 Haziran 2011 tarihinde milletvekilliği genel seçimlerinin yapılacağı açıklandı. Seçime yönelik çalışmalarınız ve sonucundaki hedefleriniz nelerdir?

-Ak Parti teşkilatları sadece seçim döneminde çalışan yapılar değil. 365 gün belli bir sistematik içerisinde düzenli ve sürekli çalışan güçlü teşkilatlardır. Yarın seçim olsa Ak Parti İlçe Teşkilatı olarak biz seçime hazırız. Tüm İstanbul teşkilatları da hazırdır. Sarıyer kolay bir yer değildir. Gel gitler yaşayan bir ilçedir. Bu yüzden çalışmaları sıkı tutuyoruz. Ana kademe, Kadın kolları, Gençlik kolları, Mahalle temsilcileri, Meclis üyelerimizle beraber bir uyum içerisinde, tüm mahalleleri, sokak, sokak, ev ev gezmeye talibiz. Girmediğimiz ev, elini sıkmadığımız vatandaşımızı bırakmayacağız. STK’larla, kanaat önderleriyle düzenli toplantılarımız devam ediyor. Vatandaşla iç içe olacağız. Zaten vatandaşın bizlere rahatça ulaşabildiği bir teşkilatız. Bunu daha da geliştirmek istiyoruz.

2011’de yapılması planlanan milletvekilliği genel seçimlerinden birinci parti olarak çıkmayı hedefledik. Bu hedefimize de mutlaka ulaşacağız inşallah. Çünkü bütün göstergeler bu sonucu gösteriyor bizlere.

-İstanbul Büyükşehir  Belediyesinin, Sarıyer Belediyesinin hayata geçirmeye çalıştığı hizmetler noktasında destek vermediği, hatta engellediği iddiaları çeşitli vesilelerle dillendirilmektedir? Bu yöndeki iddialar için ne düşünüyorsunuz?

-Bunlar tamamen asılsız iddialardır. Vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik sanal söylemlerdir. Bırakın Mahalleleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Kadir Topbaş, köyleri bile bizzat gezdi. Köylerdeki problemleri vatandaşlardan dinledi. Kanalizasyondan, doğalgazına kadar, spor alanlarından, fitnes alanlarına kadar birçok problemini vatandaş dillendirdi. Bunların notlarını aldırdı. Şu an da Zekeriyaköy, Gümüşderede, Uskumruköy, Garipçe köyündeki taleplere yönelik çalışmaların hepsi yürüyor.Orada yaşayan vatandaşlarımız da bunu görüyorlar.

Sarıyer’e bu kadar yakın bir Büyükşehir Belediye Başkanımız varken ve yapılan devasa, çok önemli hizmetler somut olarak orta yerde duruyorken, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, Sarıyer Belediyesinin hayata geçirmeye çalıştığı hizmetleri engellediği iddiaları tamamen gerçek dışıdır.Bu yaklaşımlar, kendi iş bilmezliklerini, beceriksizliklerini örtmeye, vatandaşımızı kandırmaya yönelik haktan, hukuktan ve vicdan da yoksun siyasi davranışlardır, manevralardır sadece.

-Sayın Başkan, Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn.Kadir Topbaş bey’in Sarıyer’e özel bir ilgisinin bulunduğunu ve çok önem verdiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bütün hizmetleri üst üste koyduğumuz zaman İstanbul’daki hizmet pastasından en fazla payı Sarıyer İlçesi almıştır. Bu özel ilginin en somut kanıtları da yapılan bu devasa hizmetlerdir. Başbakanımız Sayın R.Tayyip Erdoğan bey’in vesilelerle ifade ettiği gibi “Güneş balçıkla sıvanmaz.”

Röportaj: Nurettin KOÇ / İstanbul Times Gazetesi

Editör: TE Bilisim