İETT'nin metrobüs hattında çalıştırmak için gerçekleştirdiği otobüs alımlarında yapılan yolsuzluk nedeniyle açılan davanın altıncı duruşması, bugün Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davayı, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyeleri, CHP Kadın Kolları üyeleri ve CHP Gençlik Örgütü de izledi.

Adliye çıkışında konuşan Berhan Şimşek, "İstanbul Topbaş'ın çiftliği gibi. 10 günde bir Topbaş günleri yapacağız" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, davaya konu otobüs alımının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce ihale yapılmadan gerçekleştirildiğini söyledi. Berhan Şimşek; "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihale yapmadan yani 4734'e tabi olmadan, Almanya'dan bir şirketten 50 adet otobüs aldılar. Bunu da ihale yasasına uygun bir şekilde yapmak yerine, doğrudan teminle yaptılar. Oysa yine otobüs üreticisi bir başka firma, İBB'ye daha düşük teklif sunmasına rağmen ancak bu teklif dikkate alınmadı" diye konuştu.

USULSÜZLÜK RAPORLARA GİRDİ

Daha düşük teklif veren firmanın Kamu İhale Kurumu'na şikâyette bulunduğunu hatırlatan Berhan Şimşek; "Şikâyet ile birlikte Kamu İhale Kurumu devreye girdi ve otobüs alımlarıyla ile ilgili iptal kararını da telgrafla İBB'ye acil olarak bildirdi. Buna rağmen, İBB bu iptal kararını yok sayarak, mevcut firma ile sözleşme imzaladı ve otobüsleri aldı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda da bu usulsüzlük aynen yer aldı" dedi.

SÖZLEŞME KOMEDİSİ

Daha sonra İBB'nin, otobüs şirketine "Sizinle yaptığımız anlaşmayı donduruyoruz" şeklinde bir açıklama yaptığını belirten CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; "Komedi burada başlıyor. Bu kez Capacity şirketi İBB'ye "Bizimle sözleşme yaptınız, otobüsleri alacaksınız ve aradaki rakam 15 milyon 750 bin Euro artı KDV" diyor. Buradan devam eden sürecin içerisinde de bu kez İETT 'Hayır biz sözleşmeyi askıya almadık. Devam ettiriyoruz' diyor. Şu anda bu otobüsler metrobüs hattında devam ediyor çalışmalarına" diye konuştu.

TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

1994'ten 2010'a kadar 180 milyar dolar bütçe kullanmış bir belediye yönetiminin söz konusu olduğunu kaydeden Berhan Şimşek; "Bu paraların hangi koşullarda, ne kadar usulsüz, ne kadar keyfi, nerelere harcandığının, mahkemesi burada görülüyor. Arkadaşlarımız hukukçu kimlikleriyle kamu adına, halk adına müdahil olmak istemelerine rağmen, bu talep reddedildi. Tabi ki karar yüce mahkemenin, ama biz bunları takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

10 GÜNDE BİR KADİR TOPBAŞ GÜNLERİ YAPACAĞIZ

Otobüslerin alındığı firmanın Türkiye'de de üretim yaptığını vurgulayan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; "Acaba neden Almanya'dan bu otobüsler alınıyor da, Türkiye'deki fabrikadan neden alınmıyor? Bu da başka bir garabet olarak duruyor. Burada bir paket servis kokusu var. Kadir Topbaş'ın çiftliği gibi hareket ediliyor. Bu mahkeme, ülkeyi yöneten insanların, bu ülkenin insanından almış olduğu vergileri nasıl bir dağıtma, peşkeş çekme, sorumsuzluk içerisinde kullandıklarının mahkemesidir. Biz de haftada, 10 günde bir Kadir Topbaş günleri yapacağız" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim