İsrail yönetiminin Türkiye’den özür dilememek karşılığında Mavi Marmara’da ölenler için talep edilenden iki kat fazla tazminat ödemeyi teklif ettiği öne sürüldü.

İsrail’de Rusça yayın yapan Isra.com haber sitesi, Türkiye ile İsrail arasındaki özür kriziyle ilgili yeni bir iddia ortaya attı.


Siteye göre, Türkiye, İsrail’den Mavi Marmara’da ölenler için 50’şer bin dolar ödenmesini ve özür dilenmesini istiyor. İsrail ise buna karşılık ölenler için 100’er bin dolar ödemeyi ancak yapacakları açıklamada ‘özür’ yerine ‘pişmanlık’ ifadesini kullanmayı teklif ediyor. Siteye konuşan yetkililer, “Ankara’nın bu teklif karşısında sessiz kaldığını, ancak Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Palmer Komisyonu tarafından hazırlanan BM raporu açıklanan kadar sonuca ulaşılabileceğini” söyledi. Palmer raporunun açıklanma tarihi son olarak 20 Ağustos olarak belirlendi. Türkiye’den emekli Büyükelçi Özdem Sanberk’in de üye olduğu Palmer Komisyonu’nun raporunun Temmuz ayı başlarından bu yana açıklanması bekleniyordu. Ancak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, tarafların Türkiye’nin İsrail’den talep ettiği özür üzerinde anlaşabilmeleri için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu gerekçesiyle raporun açıklanma tarihi birkaç kez ertelenmişti.

Son olarak, Palmer Komisyonu’nun raporunun, tekrar ertelenmezse 20 Ağustos’ta açıklanacağı bildirildi.(Vatan)

Editör: TE Bilisim