CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "iki dil" tartışmalarıyla ilgili olarak Genelkurmay'ın yaptığı açıklamayı doğru bulmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kayseri'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklamalarını da eleştiren Tekin, CHP'nin oy oranıyla ilgili de iddialı konuştu. Kurultay sonrası yapılan itirazında anlamsız olduğunu söyleyen Tekin, oylamada kendisine en çok çiziği milletvekillerinin attığını ifade etti.


Gürsel Tekin, CHP'nin Kürt sorunuyla ilgili projelerinin olduğunu, yeri ve zamanı geldiğinde hazırlanan raporların Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıklanacağını söyledi. CNN Türk'te gazeteci Fikret Bila ve Murat Yetkin'in sorularını cevaplayan Tekin, Kürt sorunu ile ilgili CHP'nin hesaba çekildiğini ancak hiç bir gazetecinin bu konuyu Erdoğan'a soramadığını iddia etti. Sekiz yıldır ülkeyi idare eden AK Parti'nin, son iki yıldır ülke gündemini Kürt sorunu ile meşgul ettiğini söyleyen Tekin, adı sürekli değiştirilen raporun içeriği konusunda kimsenin bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Tekin şunları söyledi:

"Bu hassas bölgede, sorunların hangi boyutta olduğunu, ana muhalefet olarak biz bilmiyoruz. Kaldı ki devlet geleneğinde bugüne kadar (siz çok iyi bilirsiniz) iktidar partisi ana muhalefetin bölgedeki sorunlarla ilgili ya da kritik konularda bilgi verir. Bugüne kadar Sayın Kılıçdaroğlu’na bölgeyle ilgili, hangi boyuttadır, terörün boyutu nedir, olay nereye gitmiştir bir tek bilgi verilmiş değildir. Dış politika da böyle iç politikada böyle. Bu bilgiler muhalefete verilmesi gerekir."

TEKİN'İ ÇİZEN MECLİS'TEKİ VEKİLLER OLMUŞ

Kurultay'da PM oluşumunda kadın kotasının hesaplanmasına yönelik itiraz olduğunu, sonrasında Çankaya İlçe Seçim Kurulunun itirazı reddettiğinin hatırlatılması üzerine Tekin, yapılan itirazın “mantıksız” olduğunu söyledi.

Kendisinin parti tüzüğünü bildiğini ve kararın bu yönde olacağı konusunda bir tereddütünün olmadığını ifade eden Tekin, “PM'nin içinde olsam da, olmasam da Kılıçdaroğlu'nun yol arkadaşıyım. Her alanda ben siyaset yaparım. Siyaset sadece PM'de yapılmaz, PM'nin dışında da siyaset yapılacak çok şeyler var” diye konuştu.

“PM listesinde delegeler en çok sizin adınızı çizdiler, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Tekin, 25 yıldır CHP'de görev yaptığını söyledi. Tekin, şöyle konuştu:

“Hiç tanınmamış, hiç bilinmeyen arkadaşımız hiç çizik yemezken benim çizik yemem, elbette demokratik haklarıdır, hiç buna itiraz etmem, Ama beni çizenler için söylemek istiyorum, bir yıl önce 'Türkiye'nin en başarılı il başkanı' diyeceksiniz, sonra da çizeceksiniz. Bu çelişkiyi anlamakta güçlük çekiyorum. En önemli çiziği parlamentodaki arkadaşlarımızdan yemişim. Hiç önemli değil, ama merak ediyorum hangi kriterlere göre çizdiler?”


"ASKERİN BU TAVRINI YANLIŞ BULUYORUM"

İki dil tartışmalarıyla ilgili olarak Genelkurmay'ın yaptığı açıklamayı da canlı yayında değerlendiren Tekin, bu tavrın yanlış olduğunu söyledi. İktidarın, ülkenin tüm kurumlarıyla kavga ettiğini, askeri sürekli eleştirmenin de özgürlükçü, demokratik bir davranış gibi algıladığını söyleyen Tekin, şunları ifade etti:

"İktidar şöyle bir hava yarattı: Sanki askeri dövmek sanki özgürlükçü demokratik bir davranış. Şunu kabul etmemiz lazım. Dünyanın en önemli ordusuna sahibiz. Bu Türkiye’deki ordu sadece Türkiye için önemli değil, aynı zamanda bu coğrafya için çok önemli. Eğer siz iktidar olarak demokratik bir çözüm getirecekseniz kimse sizin önünüzde engel değil. Yani asker mi elinizi bağlıyor?

İktidar, devletin tüm kurumlarıyla kavga ediyor. Kardeşim senin görevin kavga etmek değil. Kurumlarda sıkıntı varsa bu sıkıntıları değiştirmektir senin görevin. Hayır tam tersine. Sayın Başbakan bunu görev haline getirdi.

CHP iktidarında herkesin görev alanları belli olacaktır. Elbette askerin başımızın üstünde yeri vardır. Askerin görev alanı bellidir, kendi görev alanı içerisinde olacaktır. Bu anlamda son açıklamanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Sonuç itibariyle bu konuda Türk siyasetinin bir konusu ve ne söylemesi gerekiyorsa, o söyleyecektir. Ne yazık ki böyle yanlış şeyler yapılabiliyor. Yapılmaması gerekiyordu."

Editör: TE Bilisim