Başbakan Erdoğan, yeni bakan olanlara gözdağı vererek gerektiğinde kabinenin içinde değişiklikler yapabileceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunup onayını aldığı yeni kabineye ilişkin düzenlediği basın toplantısında sorulara şöyle yanıt verdi:

- Demokratik açılım konusunda görev İçişleri Bakanlığı’ndaydı şimdi Başbakan Yardımcısı’nda mı olacak?
-Başbakan yardımcılarından birtanesi benim adıma Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’na başkanlık ediyordu. Yine aynı şekilde Başbakan Yardımcısı arkadaşlarımdan şu anda bütün detaylarını belirlemedim ama Beşir Atalay bey bu göreve aynen başkanlık edecek. İçişleri’ne bağlı olan Güvenlik Müsteşarlığı’nı buraya bağlayacağız.
- Kabinede çok fazla bir değişiklik yok. Bu mevcut bakanlardan memnun olduğunuz anlamına mı geliyor?
- Değişiklik dendiği zaman herhalde 25’inin birden gitmesini anlıyorsunuz. Geçen dönem kalfalık dönemini, çıraklık dönemini başarıyla sürdürmüş olan arkadaşlarımı tekrar değiştirmemizin anlamı yok. Bu süreçte önceliğimiz çok yoğun bir çalışma ve performans. Bu performansı ortaya koyabilen arkadaşlarımla Allah izin verirse devam edeceğiz. Aksi takdirde gerektiğinde bizler yine bu kabinenin içinde değişiklikler yapabiliriz.
-Hükümet sözcüsü kim olacak? Bekir Bozdağ ve Bülent Arınç’la ilgili görev dağılımı konusunda kararınız nedir?
- Büyük ihtimalle Bülent Bey’in görevlerine belki bir ilave olabilir. Ama mevcut görevini devam ettirecek. Bekir Bey’in görev alanları daha çok Faruk Bey’deki (Faruk Çelik) görev ve onun yanına belki bazı görevler ilave etme durumu olabilir.
-Milli Savunma için ihtas edilecek bakan yardımcılığı konusunda asker ya da sivil olmasına ilişkin bir kararınız var mı?
- Sivil.
-Nimet Çubukçu bu dönem Ak Parti’nin Meclis Başkanvekili adayı olur mu?
- Bunu grubumuzda değerlendirmesini yaparak belirleyeceğiz. Belirleyici ben değilim.
-Hükümet programında neler olacak?
- Birinci bölümü yeni anayasa oluşturuyor. Arkasında ekonomi ve dış politika olacak.

En ‘baba’ kabine

Başbakan Erdoğan’ın açıklandığı 61. Hükümet’te yer alan 26 bakanın toplam 80 çocuğu bulunuyor. Bakan başına 3.2 çocuk düşerken, kabinenin yeni bakanları Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 5, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in 6 çocuğu var. Şahin’le birlikte 6 çocuğu bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kabinenin en çok çocuğa sahip üyesi konumunda. Kabinenin tek kadın bakanı Fatma Şahin’in 2 çocuğu bulunurken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ise çocuğu yok.

Yaş ortalaması 52,5

61. Hükümet’in yaş ortalaması 52,5. Kabinenin en genç ismi 39 yaşındaki Suat Kılıç olurken, onu 41 yaşındaki Egemen Bağış izledi. Kabinenin en yaşlı üyeleri ise 64 yaşındaki Beşir Atalay ile Ertuğrul Günay oldu. Bülent Arınç, Erdoğan Bayraktar ile Veysel Eroğlu da kabinede 60 yaşının üzerindeki diğer isimler. Kabinede 8 hukuk kökenli bakan bulunurken, mühendis kökenli 5, öğretim üyesi kökenli 4 bakan yer alıyor.

Son mesajı Balyoz’a

Yeni kabinede yer almayan isimlerden en dikkat çekeni Vecdi Gönül oldu. Son YAŞ toplantısında yaşanan kriz nedeniyle çok sıkıntılı bir dönem geçiren Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği ve Balyoz davasında yargılanan sanıkların re’sen emekli edilebileceği ya da pasif göreve çekilebileceği mesajını vermişti.

Rekortmen Akdağ

Sağlık Bakanlığı görevine 4. kez atanan Recep Akdağ, Ak Parti hükümetlerinde aynı bakanlığı kesintisiz olarak en uzun sürdüren bakan oldu. Akdağ, Abdullah Gül’ün kurduğu 58. Hükümet ile Erdoğan’ın 59, 60 ve 61. hükümetlerinde en uzun süre koltukta kalan bakanı oldu. Akdağ, uzun bakanlık süresiyle cumhuriyet hükümetlerindeki en istikrarlı bakanlardan birisi oldu.

Gül’den listeye onay

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul ederek, yeni Bakanlar Kurulu listesini onayladı. Kabulün görüntülerine Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yer verildi. Görüntülerde, Gül ile Erdoğan’ın neşeli halleri dikkat çekti. (Milliyet)

Editör: TE Bilisim