Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne dönem başkanlığı verilmesi halinde kesinlikle masaya oturulmayacağını tekrarlayarak, “AB ne düşünür, bizi hiç ilgilendirmez. Müstakil Kıbrıs devleti diye bir şey yoktur. Kimse dünyayı aldatmasın, hele hele bizi kimse aldatmaya kalkmasın” diye konuştu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 37’nci yıldönümü törenleri için adaya hareketinden önce taraflara bir yandan uzlaşı mesajını yinelerken, diğer yandan uyarılarda bulundu. “Kıbrıs’ta çözüm gelecek nesillere ortak borcumuzdur” diyen Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin olası AB dönem başkanlığı konusunda “AB, üyeliğe kabul ederken bunu düşünseydi. Bize karşı yanlış yaptılar, dürüst davranmadılar. Kimse dünyayı aldatmasın” dedi. 61’inci hükümette ilk yurtdışı ziyaretini KKTC’ye yapan Erdoğan, dün hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda şu mesajları verdi:

Fırsat penceresi kapanmadan

Kapsamlı müzakere sürecinin nihai aşamasına gelindiği bu dönemde mevcut fırsat penceresi kapanmadan Kıbrıs’ta kalıcı bir uzlaşı için yapılması gerekenleri birlikte değerlendireceğiz. Artık önümüzdeki birkaç ay zarfında sürecin akıbetinin belli olmasını bekliyoruz. Türk tarafı üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. İki kesimli, iki toplumlu ve iki kurucu devlete dayalı bir federasyon çerçevesindeki çözüm hedefine kısa zamanda ulaşılması zor değildir.

Şunu asla unutmamamız lazım; Kıbrıs meselesi yalnızca bugüne ait bir sorumluluk değildir, aynı zamanda gelecek nesillere karşı ortak borcumuzdur. Bu meseleyi ilanihaye çözümsüz bırakamayız. Kıbrıs artık bir uzlaşı içine girmeli, kabuklarını kırmalı ve özgür, kişilik sahibi bir ülke olarak dünyadaki güçlü yerini almalıdır. Biz garantör bir ülke olarak Yunanistan’la hatta ve hatta İngiltere’yle de işbirliğine hazırız.

Kıbrıs Türk halkının refahını teminat altına almak için her türlü tedbiri almaya kararlıyız. Bugün olduğu gibi gelecekte de şartlar ne olursa olsun Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, bu haklı mücadelelerinde yalnız bırakmayacağız.

Bize yanlış yaptılar

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne dönem başkanlığı vermeleri halinde, kesinlikle kendilerini tanımıyoruz. Bu hükümet olarak kesin tavrımızdır, kararlılığımızdır. Masaya oturma, görüşme, böyle bir şeyi asla yapmayız. AB ne düşünür, bunlar bizi hiç ilgilendirmez. AB, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni kabul ederken bunu düşünseydi ve bize karşı yanlış yaptılar, bize karşı dürüst davranmadılar. Şu anda müstakil bir Kıbrıs devleti diye bir şey yoktur. Kuzeyde Türk devleti var, bunlar sadece güneyde var. Kimse dünyayı aldatmasın, hele hele bizi kimse aldatmaya kalkmasın. Tamamen ortadan şu anda hatla ayrılmış olan bir Kıbrıs var. Kimi aldatıyorsunuz?

Gazze’ye gitmeyi arzuluyorum

Başbakan Erdoğan, Gazze’ye ziyaret planlandığı konusunda dış basında çıkan haberleri doğruladı. Erdoğan şunları söyledi: “Mısır ziyaretimizin henüz tarihini kesinleştiremedik. Mısır ziyaretinden sonra Gazze’ye geçme arzumuz var ama henüz bu kesinleşmiş değil. Eğer şartlar oluşursa, bir Gazze ziyareti doğrusu düşünüyorum. Dışişlerimiz bu konuyla ilgili çalışmalarını yapacak. Alacağımız neticeye göre böyle bir ziyareti yapmayı arzuluyorum.” (Hürriyet)

Editör: TE Bilisim