Andy-Ar tarafından yapılan 'Türkiye'de Sol Seçmen Üzerinde Sol Algısı' başlıklı ankete katılan sol seçmenin yüzde 54.7'si Kılıçdaroğlu'nu başarılı bulmadı. Ankete katılanların yüzde 27.9'u, CHP'nin iktidar olamamasını 'lider eksikliği' olarak açıkladı.

Sol seçmen, yaklaşık bir buçuk yıldır CHP genel başkanlığı koltuğunda oturan Kemal Kılıçdaroğlu'nu bitirdi. Andy-Ar Sosyal Araştırma Merkezi'nin sol seçmenler arasında 'Türkiye'de sol algısı ve sol liderlerinin imajı' konulu araştırma, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun özellikle 12 Eylül 2010'daki anayasa değişikliği referandumunun ardından yaşanan süreçte tabanda itibar yitirdiğini ortaya koydu.

ANKET 20 İLDE YAPILDI

Andy-Ar, 1-3 Ekim tarihleri arasında 'Türkiye'de Sol Seçmen Üzerinde Sol Algısı' başlıklı bir anket yaptı. İstanbul, Ankara, Erzurum ve Mersin'in de aralarında bulunduğu 20 ilde yapılan anket için sadece sol seçmenle görüşüldü. 2 bin 443 kişi arasında düzenlenen ankete, Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğuna oturduğu dönemle ilgili sorulara verilen cevaplar damgasını vurdu.

Sol seçmen, 'Yaklaşık 1 buçuk yıldır CHP Genel Başkanlığını yürüten Kemal Kılıçdaroğlu'nu başarılı buluyor musunuz' sorusuna yüzde 54,7'lik bir oranla 'hayır' cevabını verdi. Kılıçdaroğlu'nu başarılı bulanların oranı ise yüzde 26.3 oldu.

CHP'DE LİDER YOK

Ankete katılan sol seçmenin yüzde 52.4'ü, Kılıçdaroğlu döneminde CHP politikalarının değişmediğini belirtti. Sol seçmenin yüzde 45.2'si, 12 Haziran 2011'deki milletvekili genel seçimlerinde aldığı oy oranını da başarılı bulmadı. Sol seçmenin yüzde 27.9'u, CHP'nin iktidar olabilecek bir desteğe sahip olamamasının sebebini de 'lider eksikliği' olarak açıkladı. Bu oranı yüzde 20.5'le 'Halktaki olumsuz CHP algısı' fikri takip etti. Yüzde 11.6, iktidar olamama sebebini 'kadro' olarak açıklarken yüzde 7.3'lük kesim ise parti içi çekişmelere dikkat çekti. Sol seçmen, 'CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine kim daha başarılı olur' sorusuna yüzde 29.6 ile Mustafa Sarıgül, yüzde 16.2'si ise 'yeniden Deniz Baykal' dedi. 



Editör: TE Bilisim