Gazeteci-Yazar Gökçen Göksal’a kısa bir süre önce Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile gerçekleştirdikleri toplantıda neler konuşulduğunu sorduk. Özel toplantının ayrıntılarını hakkında bilgi veren Göksal yatırımcılara da önemli tavsiyelerde bulundu.

- Geçtiğimiz günlerde Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bir araya geldiniz. Toplantının konusu neydi.

Sayın Bakan, 2010 yılının değerlendirmesini yapmak  için gazetelerin ekonomi müdürlerini ağırladı. Sayın Bakan, sadece 2010 yılını değerlendirmedi gündeme ilişkinde de çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2011 yılı içinde tavsiye niteliğinde değerlendirmeler yaptı.

-2010 yılını nasıl değerlendiriyor Babacan ?

Sayın Bakan 2010 yılının diğer yıllara oranla Türkiye açısından çok daha iyi geçtiğini belirtti. Sunduğu rakamlarla bu savını güçlendirdi. Dış piyasalarda Türkiye olan güvenin her geçen gün arttığının altını çizdi. İşsizliğin de düştüğünü söyledi.

-İşsizliği nasıl düşürecekler

Babacan işsizliğin azalması için özel sektöre görev düştüğünü belirtti. Kamudan çok özel sektörün yapacağı işçi alımlarının, önemli olduğunu vurguladı. Bu anlamda belki ileride özel sektöre işçi maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda yardımcı olabilirler. Özel sektör temsilcileri de bu anlamda hükümetten maliyetleri aşağı çekmesi konusunda talepte bulunabilir. İşçi maliyetlerinin azalması demek, daha çok kişiye iş kapısı açılması demek çünkü.

- Benzin zamları konuşuldu mu ?

Evet. O konuda gündeme geldi. Sayın bakan benzini ithal ettiğimiz için fiyatın bu kadar yüksek olduğunu söyledi.

- Gazetelere benzinde indirim olacak şeklinde haberler çıkıyor. Sizce bir indirim olabilir mi ?

Ben böyle bir izlenim edinmedim. Yakın zamanda böyle bir indirimin olması imkansız gibi gözüküyor.

-Dolar ve Avro durumu hakkında bir şey söyledi mi Babacan ?

Benim izlenimlerime göre 2011 yılı için bir şey söylemek erken. Sayın Bakan’da 2011’için tedbiri elden bırakmayacaklarını yineledi. Bu durumda dolar ve avro inişli çıkışlı bir grafik çizebilir.

- Sizce insanlar neye yatırım yapmalı ?

Sayın bakan altını çizdi. Borçlanacaklar TL üzerinden borçlansınlar. 2011 yılının neler getireceğini kestirmek güç. Sayın Bakan AB ve ABD yaşana krizlere değindi ve bu ülkelerin hala tam olarak toparlanamadıklarını söyledi. Altında iyi bir yatırım aracı olarak gözüküyor. Benim kanaatim küçük yatırımcı çok fazla riske girmemeli.

-Gayi menkul için ne düşünüyorsunuz?

Mevduatlarını emlak alarak değerlendirmek isteyenler çok uzun vadeli borçlanmasınlar. Önümüzde genel seçimler var bu seçimin nelere gebe olduğunu kestirmek güç. O yüzden risk almaktan kaçınılmalı.

- İnsanlarımız birikimlerini ekseriyetle bankalarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Bankaların durumu konuşuldu mu? 

Haklısınız özellikle orta sınıf birikimlerini bankalarda değerlendirmeyi tercih ediyor. Daha güvenli buluyor. Bankalar ile ilgili düzenlemeler daha önce yapıldı. BDDK ve Merkez Bankası işi sıkı tutuyor. Bankacılık sektöründe büyük bir dalgalanma olmaz. Zaten bankalar Türkiye’de şuan altın çağını yaşıyor. Zaten Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü. Demek ki bir doygunluk var.

-Yakın zamanda toplumun acil ihtiyaçlarına yönelik bir iyileştirme olacak mı ?

Sayın Bakan Hükümet ile ilaç firmaları arasında düzenlenen indirim protokolünün taraflarca imzalandığını söyledi. Kısacası ilaç fiyatlarında indirim yapı1acak. İndirim 1 Ocak 2011’den itibaren de yürürlüğe girecek. Bu indirim halkın öncelikleri arasında nerede duruyor, orası önemli. 

Editör: TE Bilisim