CHP'nin AK Parti ile mutabakata varması üzerine Meclis'te yemin etmesine BDP kanadından sert eleştiriler geldi. Bağımsız Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP'nin AK Parti'yle mutabakata varması sonucu Meclis'te yemin etmesine tepki gösterdi. Sakık, "Bu bizi gölgelemek ve karalamak için yapılan bir danışıklı dövüştür" dedi.

CHP'YE KİMSE ANLAM VEREMEMİŞTİ

Sakık, "Zaten CHP'nin bu kararı almasına almasına kimse anlam verememişti. Bence bizi zor durumda bırakmak için AKP ile danışıklı dövüş içindelermiş" şeklinde konuştu.

Sakık, "Ortak bir zeminde görünüyordunuz, öyle değil miydi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hiç bir zaman öyle bir ortaklığımız olmadı, CHP'nin bu yemin boykutu kararının tam olarak neye dayandığı bile belli değildi, biz ise en başından beri arkadaşlarımızın durumuyla ilgili rahatsızlıklarımızı, neler yapabileceğimizi hep söyledik."

DİYALOĞA AÇIĞIZ

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Ak Parti ile CHP arasındaki mutabakatın kendilerinden gizlendiğini belirterek, 'Diyaloğa açığız' dedi.

TBMM’deki yemin krizi AK Parti ile CHP arasında yapılan mutabakat ile çözülüp CHP yemin ederken, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, diyologa açık olmalarına rağmen iktidar ile ana muhalefet partisi arasında yapılan görüşmelerin kendilerinden gizlendiğini söyledi.
Yurt dışından dönen BDP’nin Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, AK Parti ile CHP arasında yapılan ve CHP’nin yemin etmesini sağlayan mutabakatı DHA muhabirine değerlendirdi. Demirtaş, imzalanan mutabakatı ’CHP’nin kendi bileceği iş’ olarak nitelendirirken, "Kendi takdirleridir, saygı duyarız. Fakat, sonuçta eğer BDP’nin de bu mutabakatın içinde yer alması istenseydi, başından itibaren gizli- saklı görüşmeler yapmak yerine BDP’yi de dahil eden bir çalışma yütürülürdü. Fakat, öyle görülüyor ki bilinçli bir şekilde böyle bir yöntem seçilmiştir. Bundan sonraki süreçte diyaloga kapalı olmayacağız. Tabii biz diyaloğa açık olacağız. Bizim niyetimiz sorunu çözmektir. CHP’nin kendi takdiridir saygı duyarız, bizi bağlamaz" dedi.

Demirtaş, diyalog için Meclis Başkanı ya da Hükümet nezdinde girişimlerde bulunup bulunmayacaklarına ilişkin şunları söyledi:

"Meclis başkanı ile görüştük. Biz Meclis başkanı ile görüştüğümüz saatlerde aslında AKP ve CHP grup başkan vekillerinin bizden sonra Meclis başkanının yanına gelip ortak görüşme yapacakları biliniyordu. Biz görüşmeye girdiğimizde bundan bilgimiz yoktu. Görüşme sırasında sayın meclis başkanı bunu da bize aktarmadı. Yani birazdan ’AKP ve CHP grup başkan vekilleriyle görüşeceğiz’ filan bilgisini dahi bize vermedi. Çıktığımızda basından öğrendik. Dolayısıyla gizli- saklı, kapalı kapılar ardında yürüyen bir süreç oldu ki bu doğru olmamıştır. Meclis başkanı yaptığı açıklamada; ’Ben onlara da çağrı yaptım’ dedi. Tam tersi bizden gizlediler süreci."

Demirtaş, CHP ile sağlanan mutabakat sonrası BDP’nin ötekileştirilmediği ve onun yerinin meclis olduğu açıklamalarıyle ilgili, "Grup başkan vekilleri birbirini ziyaret ediyor, Meclis başkanı bu ilişkiyi sağlıyor. Bizim hiç birinden haberimiz yok. Çağrı bile yapılmıyor. Önce gizli görüşüyorlar, daha sonra bir araya geliyorlar. Meclis başkanı bir araya getiriyor onları. Bu bütün süreçlerden daha sonra haberdar oluyoruz. Dolayısıyla çok açık bir şekilde ötekileştirme ve dışlama tutumu var. Diyaloga bu kadar açık olmamıza rağmen, dışlanmamızın özel bir nedeni vardır diye düşünüyorum. Bu özel neden ne ise ama özel bir gayret sarfedilmiştir" dedi.

Demirtaş, kendilerininde bir mutabakat sağlayıp sonuçta diyalog kapılarını açmak istediklerini bildirirken, "Hiç bir zaman diyaloga kapalı olmayız. AKP ile CHP arasında imzalanan mutabakat, bizim için yeterli değil. O CHP’nin yaptığı bir mutabakattır, CHP’yi bağlar BDP’yi bağlamaz" diye devam etti.

HASİP KAPLAN: METİN MİLLİ İRADEYİ YANSITMIYOR

BDP'li Hasip Kaplan ise, Ak Parti ile CHP'nin üzerinde anlaştığı mutabakat metnini 'Metin milli iradeyi yansıtmıyor' şeklindeki sözleriyle eleştirdi.(Vatan)

Editör: TE Bilisim