Türkiye’nin artık profesyonel bir orduya ihtiyacı olduğunu savunan Başaran Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran, bedelli askerlik isteyenlerin belli şartlara bağlı olarak 1 aylık askerlik yapmalarını önerdi.

Türk ordusunun profesyonelleşmesi konusu ülkede sıkça gündem olan meselelerin başında geliyor. Profesyonel asker alımı arttırılıp, zorunlu asker sınıfındaki erler büyük ölçüde geri hizmete çekilse de; zorunlu askerliği farklı nedenlerle istemeyip bedelli askerliğin çıkmasını bekleyen büyük bir kesim var. Başaran Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Başaran’ın ise askerlikle ilgili yeni bir sistem önerisi oldu. Başaran, bedelli askerlik yapmak isteyenlerin 1 ay askerlik yapacağı bir formül üreterek, bütün kesimlerin mutlu olacağına inandığı bir yöntemi tartışmaya sundu. Buna göre zorunlu askerlik süresi 8 aya düşerken, isteyenler 8 ayın üzerine 7 ay daha devam edip “ikinci dönem askerlik” hizmetini yapabilecek. Bedelli askerlik yapan kişilerden elde edilen gelir, askerlik hizmetini uzatan vatandaşlar için 7 ay boyunca kullanılacak.

Askerde birikim yapma imkânı

Böylelikle, askerlik görevinden para kazanma şansı olan gençler, birikim yapma imkânına kavuşacak. Görevini bitirince evine eli boş dönmemiş olacak bu gençlerin aylık maaşları, bedelli askerlik yapan kişilerin ödediği para ile sağlanan kaynaktan verilecek. Yöntemin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, eğitimleri ve giderleri belli bir kaynaktan sağlanan profesyonel bir ordu oluşmuş olacak. Genel Kurmay Başkanlığının, bu ordu içerisinde yer alan gençlerin askerlik sürelerinin ne kadar olacağını, her birinin bilgi ve yeteneğine göre belirleyebileceğini dile getiren Başaran, “Bu sistem, orduda kalan gençlere iş imkânı sağlayacağından, istihdama da katkı sunacaktır” dedi.

Editör: TE Bilisim