Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre'de yaşanan olaylar ve HDP heyetinin Cizre'ye gitmek için yürüyüşe geçmesiyle ilgili konuştu. Davutoğlu,  Cizre'ye AK Parti'den de heyet gitse kamu güvenliği kurallarına uymak zorunda. Cizre'de şu ana kadar 800 kg patlayıcı ele geçirildi. Adım adım ilerlendiği için Cizre'deki süreç uzuyor. Kimse kafasına göre kanton ilan edemez." diye konuştu.

DAVUTOĞLU: "BURASI SURİYE DEĞİL"

Başbakan Ahmet Davutoğlu,"Hangi heyet olursa olsun Ak Parti'den de heyet gitse kamu düzeni tedbirlerine uymak zorunda." açıklaması yaptı. Sokağa çıkma yasağının uzun süremesine ilişkin de açıklama yapan Davutoğlu, “Uzun sürmesinin sebebi adım adım ilerlemesi. Cizre’de şuana kadar 800 kg. patlayıcı imha edildi. Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez. Demokratik hukuk devletinde yönetim sisteminin ne olduğu, nasıl yürüyeceği belli." dedi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları:

Terör faliyetlerini kararlılıkla durduracağız.

20'ye yakın şehit ailesiyle maçı Konya'da izledik. Maçın ikinci yarısının ortalarına doğru. Bazı haberler geliyordu. Teyyit edin ve bana bildirin dedim. Teyyit etmeleri 15 dakika aldı. O sırada ben stattan kalksam ne oldu da stattan ayrıldı diyeceklerdi. Burada ne benim şehit haberleri gelmişken maç izlerken zevk almamız düşünülemez.

KANDİL'E DİYEK HAVA OPERASYONLARI YAPILIYOR MU?

Dinamik hedefler ortaya çıktığı her yerde hava operasyonu yapılıyor. Kuzey Irak'a gerektiğinde silahlı güçlerimiz özel birliklerimiz giriyor. 2008 yılındaki gibi kapsamlı bir sınır ötesi operasyon başlamadı henüz. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani ile her an temas halindeyiz.

ABDULLAH ÖCALAN'LA DEVLET VE YA HÜKÜMET GÖRÜŞTÜ MÜ?

Bu teröre karşı verdiğimiz mücadele kendi doğası içinde devam eden bir faliyettir. Terörle mcüadele için İmralı ile görüşmeye gerek yoktur! İmralı ile daha önce yapılan görüşmelerde silahları bırakma perspektifinde bir görüşme yapılıyordu. Silahsızlanma etrafında bir süreç başlarsa o zaman yürütülen faliyetler o bağlamda yürür.

SIKIYÖNETİM ÖNERİLERİ VAR...

MHP sıkıyönetime çok meraklı. Gereken bir durum olursa düşünülebilir. Bu gün sıkıyönetim ilan edilirse terör bundan memnun olur. Ben Başbakan olduktan sonra şunu vurguladım: Türkiye'de her şeyin normal rutininde işlemesi gerekir. Verdiğimiz mesaj açıktır, Türkiye'de her şey kendi doğasında hareket ediyor.

Haıyr, seçim zamanında yapılacak. Günlük hayat akışını devam ettirirsek teröriste en büyük zaafı orada veririz.

Cizre'nin Nur Mahallesi'nde oradaki her kardeşimize muhabbetle bakarız. Sanki orada mayın yoktu silah yoktu da devlet bir gün karar verdi ve operasyon yaptı. Bu durumu ortadan kaldırmak, hayatı normalleştirmek devletin görevi. Neden hendek kazılır, neden damlarda uzun namlulu silahlarla durulur. Cizre'ye yürümek kolay, aynı şekilde Kandil'e yürüme cesaretini göstermiyorlar. Tek bir sivil kayıp olmayan Cizre'ye yürüken kızının yanında şehit düşen polisle ilgili niye ses çıkarmıyorlar?

CENAZELERİMİZ VAR ALAMIYORUZ DİYORLAR...

Orada bir operasyonda değil normal ölümle bir bebek can veriyor. Hastayı almaya giden ambulansa ateş açılırsa nasıl o cenazeler alınır? Belediye kendi iş makinalarıyla hendek kazan belediyeler cenazeleri niye kaldırmıyor?

DEMİRTAŞ'A SORUŞTURMA

Demirtaş 6-7 Ekim'de nasıld avrandıysa bugün de öyle davranıyor. Yeni bir 6-7 Ekim'e izin vermeyeceğiz. Biz daha önce örgütün hangi ilçelerde yeni bir 6-7 ekim hareketi yapılabileceğini güvenlik birimlerimizle değerlendirdik. Demirtaş Kandil talimatlarıyla konuşuyor. Aynı Kandil Adıyaman'da askerimizin şehit edilmesi talimatını da verdi. Aynı Kandil sakallı vatandaşlarımızın IŞİD'li olduğunu ileri sürerek öldürme talimatı verdi.

Eğer iki polisimiz Ceylanpınar'da şehit edilmeseydi bu kararlar alınır mıydı? Bu terör örgütleri birbirlerine düşman gibi görünseler de koordineli bir faaliyet yürütüyor. İki polis için bu operasyonlar değer mi?

MECLİS'İN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMASI SÖZ KONUSU MU?

Daha önce bir toplanma oldu. Sayın Kılıçdaroğlu ile görüştüm her şeyi anlattım. Ayrıca dedim ki eğer koalisyon ortağı olsaydık zaten yasal olarak bunları öğrenecekti. Ne bilgi isterlerse veririz. HDP daha önce demokratik bir duruş sergilemiş olsaydı verirdik.

Meclis'te ortak deklarasyon yayınlayalım dedik hayır dediler. STK'larımızın böyle bir çağrısı olursa buna destek veririz.

Editör: TE Bilisim