Birleşik Arap Emirliği ailesine ait bir şirketin Antalya’ya 7 yıldızlı bir otel yaptırmak istediği öğrenildi. Otel projesinin gerçekleşmesi halinde söz konusu firmanın Antalya’yı üst olarak kullanıp Türkiye’ye devasa yeni yatırımlar gerçekleştireceği bildirildi.

Sudan Devleti’nin bazı eyaletlerine 2003 yılından beri teknik müşavirlik yapan Samet Atabay’la Antalya’da bir araya gelen 3’ü Emirlik 1’i de Rus olmak üzere 4 şirket yetkilileri ile birlikte Antalya’da yer araştırdı. Daha sonra ülkelerine dönen şirket yetkilileri, otel yerinin tespiti ve sonra da yapımı için Samet Atabay’a Alanya 2.Noterliği’nden yetki belgesi verdiler. Söz konusu gelişmelerle ilgili bilgi aktaran Samet Atabay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Birleşik Arap Emirliklerine Türkiye’ye yatırım yapma çağrısında bulunduğunu bunun üzerine söz konusu şirket yetkililerinin Türkiye’ye geldiğini söyledi. Özellikle Alanya-Kemer arasındaki bölgede yer baktıklarını belirten Atabay, arsanın temin edilmesi halinde 7 yıldızlı otelin inşaatına hemen başlanacağını kaydetti.

NİÇİN SAMET ATABAY?

Antalya’ya yapılması düşünülen yatırım planının gerçekleşmesi halinde yeni yatırımların da arkadan geleceğini belirten Atabay İnşaat ve Sanayi Limited Şirketi sahibi Samet Atabay, “Çok ciddi bir firma, çok önemli yatırımlar düşünülüyor, niçin sizi tercih ettiler” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Sudan’da uzun yıllar müteahhitlik yaptım. Bu süre zarfında dostluklarımız oluştu. Aslında Sudanlıların Türklere karşı bir sempatisi var. Daha doğrusu bu dostluğun ucu Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Hem bu dostlukların gelişmesi hem de insanlarının sıcaklığı beni bu ülkeye hizmet etme sorumluluğumu arttırdı. Bu ülkenin en önemli sorunu tabii ki susuzluktu. Müteahhitliğin yanı sıra bu iş için de çaba sarf ettim. Türkiye’ye gelip ilgili makamlara bu sorunu anlattım ve Türkiye’den Sudan’a 2 milyon dolarlık sondaj makinası hibe edilmesine vesile olup bu makinaları bizzat Sudan’a götürdüm. Tabii sadece sondaj makinası olmasın dedik ve beraberimizde Kızılay’dan 2 bin adet büyükler için giysi, Ankaralı bir firmadan bin adet çocuk pantolonu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan da çok sayıda Kur'an-ı Kerim ve dini kitapları da alıp İskenderun Limanı’ndan gemi ile yola çıktık...”

YATIRIMLARIN ARKASI GELECEK

Sudan için yaptığı bu çalışmaların karşılığında başta Cumhurbaşkanı olmak üzere ülkenin diğer yetkilileri tarafından sevilip ilgi gördüğünü ve bunun üzerine 2003 yılından beri Sudan Cumhurbaşkanlığı tarafından Darfor Eyaleti’nin Teknik Müşavirliği görevine getirildiğini ayrıca 3 Eyalet Valiliği’nin daha teknik müşavirliğini sürdürdüğünü anlatan Atalay, şöyle devama etti:

“İşte bu dostluk, bu güven Birleşik Arap Emirliği yetkililerinin bana itimatlarını kazandırdı. Sudan yetkililerinin kefil olmaları nedeniyle Türkiye’ye gelerek benimle irtibata geçtiler. İnşallah bu işten de yüzümüzün akıyla çıkarız. Bu yaşa kadar elde ettiğim tecrübelerimi bu yatırım için değerlendirip Arap ülkelerinin ülkemizde tatil ve başka yatırımlar yapmalarına vesile olurum. Yaptığım ilk araştırmalardan çok olumlu sonuçlar aldım. Devlet yetkililerimiz de Arap sermayesinin Türkiye’ye daha fazla gelmesi için gereken kolaylıkları sağlıyorlar. Antalya bu firma için bir dönüm noktası olacak. Sermaye konusunda hiçbir sorunu olmayan bu firmayı Antalya’ya getirmemiz halinde Türkiye çok kazanacak çünkü Antalya, diğer ülkelerle yapılacak ticari ilişkilerde bu firmanın ofis konumunda olacak.” 
Editör: TE Bilisim