27 Haziran’da yapılacak olan AK Parti İstanbul 3. Olağan Kongresine sayılı günler kala ilkler yaşanmaya devam ediyor. Daha önce Teşkilat mensuplarının yoğun baskısı sonucu adaylığını açıklayan Metin Külünk’ten sonra Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in Açıkladığı Mevcut İl Başkanı Aziz Babuşçu İstanbul İl Başkanlığı için kıyasıya yarış içine girdi. 

Ferdi TÜRK- İstanbul Times Haber Merkezi 

 

ERDOĞAN; “ İKİSİDE ADAYIM” DİYECEK 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partinin üst düzey kurmaylarıyla yaptığı görüşmelerde İstanbul’daki adaylık gelişmelerini yakından takip ettiğini belirtip, İki adayında kendisi için önemli olduğunu belirttiği ifade edildi. 

Kongre günü iki adayı da sahnede yan yana getireceği belirtilen Erdoğan’ın, iki adayında ellerini havaya kaldırıp birlik mesajı vereceği söylendi.

Demokratik bir seçim ortamı isteyen Erdoğan’ın kazanan kim olursa olsun kazananın İstanbul olacağını söylediği ifade edildi.  

DAHA ÖNCEKİ KONGRELERDE NELER OLMUŞTU? 

Daha önce yapılan 2 kongrede tek liste ile seçime gidilmiş ve 2 kongrede de,  Mehmet Müezzinoğlu Tek liste ile seçimi kazanarak AK Parti İstanbul İl Başkanı olmuştu. 

İlk defa 2 liste ve 2 adayın yarışacağı İl Kongresinde heyecan giderek artıyor. 

AK Parti’nin ilk kuruluşunda atamayla gelen Alaattin Büyükkaya, AK Parti’nin İstanbul’daki ilk İl Başkanı olmuştu. 

3 Kasım 2003 yılında yapılan Genel Seçimlerde Milletvekili olan Büyükkaya’nın yerine yine atamayla Mehmet Müezzinoğlu İl Başkanlığı Görevine getirilmişti. 

2003 yılında yapılan 1. Olağan Kongrede, o dönem İstanbul İl Teşkilat Başkanı olan Metin Külünk’ün İl Başkanlığı için adının geçmesine rağmen kongrede aday olmamış ve Mehmet Müezzinoğlu tek listeyle seçimi kazanmıştı. Kongrenin ardından İl Teşkilat Başkanlığı görevini yürüten Metin Külünk, Kongrede başkan adaylığı için adının geçmesinden dolayı görevinden alınarak yönetim kurulu üyeliğine düşürülmüştü. 

Ardından 2007 yılında yapılan 2. olağan kongrede yine Mehmet Müezzinoğlu tek listeyle girdiği seçimi alarak 2 dönem üst üste seçimi kazanmış ve Metin Külünk’e yönetim Listesinde yer vermemişti. 

22 Temmuz 2007 yılında yapılan Genel Seçimlerde milletvekili olan Müezzinoğlu’nun yerine atamayla İstanbul İl Başkanlığına Aziz Babuşçu getirilmişti. 

Yaklaşık 23 aydır görevde bulunan Babuşçu halen AK Parti İstanbul İl Başkanlık görevini yapmaya devam ediyor. 

ŞUANKİ YÖNETİM BAŞARILIMI? 

2008 ve 2009 yılları içinde yapılan AK Parti İstanbul İlçe Kongrelerinde büyük sorunlar yaşayan İl Teşkilatı, 29 Mart Yerel Seçimlerinde yaşanan oy kaybı, kaybedilen 6 Belediye Başkanlığı ve muhalif partilerin gösterdiği yükselişle büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. 

Yaşanan sorunların en önemli sebebi olarak İlçe Kongrelerinde “ Tek Liste” dayatması ile yapılan seçimlerin teşkilat mensuplarını çok rahatsız ettiği ve birçok parti mensubunun dışlanması nedeniyle partiye karşı küskünlükler oluşmuştu. 

Tek liste ile yapılan ilçe kongrelerinin büyük bölümünde 29 Mart yerel seçimlerinde alınan oylarda büyük düşüşler olduğu görülmüştü.  

Şuan Milletvekili olan eski İl Başkanı Mehmet Müezzinoğlu’nun İlçe Kongrelerinde listelere müdahale ettiği ve kendi ekibinde olan isimleri listelere yerleştirdiği iddiaları sıkça kulislerle konuşulmuştu. 

Yaşanan olumsuz olaylar ve Yerel Seçimlerde alınan başarısız sonuçların ardından istifa etmesi beklenen İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun, kendini savunarak “ Yedeğin Yedeği” olan liste yönetimiyle çalıştığını ifade edip 1 dönem daha İl Başkanlığı Görevine talip olduğunu ifade etmişti. 

ONBİNLERCE TEŞKİLAT MENSUBU CEVAHİR OTELE AKIN ETTİ 

AK Parti’nin İstanbul’da yaşadığı düşüşe daha fazla dayanamayan binlerce teşkilat mensubu Eski İl Teşkilat Başkanı Metin Külünk’e İl Başkanı olması yönünde baskı kurmuş ve Gelen baskılara kayıtsız kalmayan Metin Külünk, 10 Haziran’da Cevahir Otelde binlerce teşkilat mensubunun katıldığı programda İl Başkanlığına Aday olduğunu açıklamıştı. 

BABUŞÇU RAHATSIZ OLDU 

Metin Külünk’ün bu çıkışından rahatsız olan Babuşçu Genel Merkez’e duyduğu rahatsızlığı bildirerek konuyla ilgili bir açıklama yapılamasını istemişti.

Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in AK Parti İstanbul İl Başkanlığında Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Fatih Şahin, İl Başkanı Aziz Babuşcu, İstanbul Milletvekilleri, Kadın Kolları İstanbul İl Başkanı Ayfer Yaman, Gençlik Kolları İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Kalaycı, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Yürütme ve İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları, İlçe Belediye Başkanları, İlçe Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlarının katıldığı toplantı düzenlemiş ve İstanbul 3. Olağan İl Kongresine ilişkin süreci değerlendirirken, “Başbakanımız ve Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Genel Merkezimiz 1, 5 ay öncesinden İstanbul'da Aziz Babuşcu ile yola devam kararı almıştır." Demişti. 

KÜLÜNK OLASI BİR BÜYÜK KAVGAYI ÖNLEDİ 

Toplantının yapıldığı akşam İl Başkanlığı Önüne gelen binlerce parti mensubu Metin Külünk’e destek vererek seslerini duyurmaya çalışmıştı.  

Parti mensupları oluşturdukları bir heyet aracılığı ile İpek’le görüşmek istemiş, ancak gelen olumsuz cevapla büyük bir hayal kırıklığı yaşamışlardı. Bu duruma tepki gösteren parti mensupları İL Merkezi Binasına girmeye çalışarak güvenlik güçleri ile tartışmaya başlamış, yaşanan arbede sırasında olayı haber alan Metin Külünk’ün İl Başkanlığı binası önüne gelerek Partilileri yatıştırmış ve olayların büyümeden bitmesini sağlamıştı. 

KÜLÜNK “ BİZ SEÇİMİ KAZANDIK, KAYBEDENİ İŞARET EDİYORUZ” 

Her fırsatta “ Ben Milletin Durduğu Yerde Duruyorum” diyerek kararlı çıkışının ardında olan Metin Külünk , “Başbakana rağmen değil” parti içi demokrasinin gereği olarak en doğal hakkı olan “İl Başkanlığı” için Aday olduğunu belirtmiş ve yapılacak olan kongrenin sonucunun belli olduğunu kazanan tarafın kendileri olduğunu amacın kaybedeni işaret etmek olduğunu belirtti. 

27 Haziran’da yapılacak olan kongrede ilk defa 2 liste halinde seçime girilecek ve Parti Tabanının desteğini alan Metin Külünk ile Genel Merkezin desteğini alan Aziz Babuşçu kıyasıya bir yarış içine girecek.  

SEÇİM SONUCU NE OLUR? 

3. Olağan Kongre’de oy kullanacak 650 delegenin en zor tercihi yapacakları bu kongrede teşkilatın desteğini alan Külünk ile, Genel Merkezin desteğini alan Babuşçu arasında bir tercih yapacak ve bundan sonraki süreçte AK Parti’nin İstanbul’daki kaderini belirleyecek. 

Oy kullanacak delegelerin yapılan İlçe Kongrelerinde Aziz Babuşçu tarafından belirlenmesi ve büyük çoğunluğunun Babuşçu taraftarı olması seçimin demokratik olmayacağı iddialarını gündeme getiriyor. 

Bir çok delegenin İl Yönetimi tarafından tehtid edildiği de kulislerde konuşulan konular arasında yer aldığı ifade ediliyor. 

Özellikle Mehmet Müezzinoğlu’nun delege seçimlerinde önceden kendi çevresinden isimleri listeye yerleştirerek yapılacak olan kongrede işi sağlama aldığı ve Metin Külünk’ün kazanmaması için büyük çabalar sarf ettiği iddia ediliyor. 

KÜLÜNK KAZANIRSA NE OLUR? 

Metin Külünk’ün kongreden zaferle çıkması durumunda AK Parti’nin İstanbul’da yeniden yükselişe geçeceği ve partiye dargın olan teşkilat mensuplarının yeniden parti için çalışmaya başlayarak 29 Mart yerel seçimlerinde yaşanan oy kaybının telafi edilerek 2011 yılında yapılacak Genel Seçimlerde İstanbul’da yeniden oy patlaması yaşayacağı ifade ediliyor. 

Yönetim listesini Teşkilatın en Önemli İsimleri ile dolduran Külünk, İstanbul’a yakışır bir teşkilat kurmayı hedefliyor. 

Şuan İl Teşkilatında yer alan kişilerin büyük kısmı Metin Külünk’e destek verse de, bunu mevcut yönetimin tepkisini çekmemek için açıkça ifade etmedikleri söyleniyor. 

Metin Külünk’ün İl Başkanı olması durumunda İstanbul Teşkilatında çok fazla sorun yaşanmayacağı gibi partiye dargın isimlerin yeniden çalışmasıyla AK Parti’nin İstanbul’da tekrar yükselişe geçeceği ifade ediliyor. 

 BABUŞÇU KAZANIRSA NE OLUR? 

Aziz Babuşçu’nun Seçimi kazanması halinde kendi listesini titiz bir şekilde oluşturacağı daha önce ifade ettiği “ Yedeğin Yedeği” ile çalıştım söyleminden kurtulacağı gibi bütün sorumluluğu kabullenmiş olacak.

Parti içerisinde olası bir bölünmenin yaşanması durumunda ne yapacağı henüz bilinmese de, Babuşçu’nun İl Başkanlığına devam etmesi halinde İl teşkilatında kopmaların devam edeceği konuşuluyor. 

SÖZ SIRASI DELEGELERDE 

Yaşanan bu heyecanlı ve bir o kadar stresli kongre arifesinde hiç kuşkusuz en büyük görev oy kullanacak 650 delegeye düşecek. 

AK Parti’nin İstanbul’daki kaderini belirleyecek olan 650 delege İl Teşkilatı için “ya tamam ya da devam” diyecek. 

27 Haziran günü Abdi İpekçi Spor Salonunda Demokrasi sınavı verecek olan Ak Parti bu kongreden sonra Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman ifade ettiği “Taban olmazsa Tavan olmaz” sözünün doğruluğunu sınamış olacak.

Editör: TE Bilisim