Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genel Merkezde gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı Mehmet Ali Şahin olarak açıklandı.

Günlerdir kim olacağı merakla beklenen AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan adayının kesinleşmesinin ardından Mehmet Ali Şahin başvuru dilekçesini TBMM Başkanlığı'na verdi. Şahin, durum değerlendirmesi yaptıktan sonra destek için muhalefetle görüşüp görüşmeyeceğine karar vereceğini söyledi.

ŞAHİN BAŞVURUSUNU BİZZAT YAPTI

Mehmet Ali Şahin, adaylığı açıklandıktan sonra saat 19.00'da TBMM'ye gelerek adaylık başvurusunu resmen yaptı. Şahin burada yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı koltuğunun milletin iradesini temsil ettiğini, kurtuluş savaşını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün oturduğu makam olduğunu ifade etti. Bu şerefli makama aday olduğu için onur duyduğuna dikkat çeken Şahin, muhalefetten destek isteyip istemeyeceğine yönelik soruya ise "Arkadaşlarımla durum değerlendirmesi yaptıktan sonra eğer muhalefetle görüşmem gerektiği yönünde bir kanaat oluşursa görüşebilirim." şeklinde cevap verdi.

CHP'li Öymen'den Ak Parti'ye aday tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı için Mehmet Ali Şahin'i aday göstermesine tepki gösterdi. Öymen, Mehmet Ali Şahin'in iyi bir sınav vermediğini bu nedenle Meclis Başkanlığı için adaylığını tasvip etmediklerini açıkladı. Onur Öymen Şahin'in bakanlığı döneminde haksız uygulamalar yaşandığını ve hala devam eden operasyonların başlatılmasında önayak olduğunu dile getirdi.

MHP Başkan vekili Mehmet Şandır

Şandır, seçimde kendi adaylarını destekleyeceklerini başka partinin gösterdiği aday için birşey söylemeyeceğini açıkladı. Köksal Toptan'a verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür eden Şandır, Mehmet Ali Şahin'in tarafsız bir başkanlık yapacağını ve böyle bir olgunluğu göstereceğini umduklarını belirtti. AKP'ye tepki göstermelerinin başlıca nedeninin de AKP'nin kendisine değil Meclis'e başkan seçilecek olmasına karşın bir uzlaşma arayışı içinde olmamalarıdır. Şandır, Mehmet Ali Şahin'in adaylıkla ilgili isminin bir haftadır konuşulduğun ancak kamuoyunun son güne kadar oyalandığını söyledi.

DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise Mehmet Ali Şahin'in aday gösterilmesi için Hayırlı uğurlu olmasını dilediğini, parti olarak adaylarla ilgili genel değerlendirme yapacaklarını belirterek Köksal Toptan'ın görev yaptığı süre içinde sıkınıtlar yaşadıklarını belirtti. Sırrı Sakık, AKP zaman zaman uzlaşıdan bahsediyor ancak adaylığı son dakikaya getirerek adayların projelerini ortaya koyma imkanı tanımadığını ve adaylarla ilgili uzlaşı imkanı tanımadığını adaylığı son dakikaya bıraktıklarını dile getirdi.

GİZLİ OYLAMA YAPILACAK

TBMM Danışma Kurulu, sabah saatlerinde toplanarak Meclis Başkanı seçimine ilişkin öneriyi değerlendirecek. Genel Kurul, saat 15.00'te toplanarak, Meclis Başkanı'nın seçimi için öngörülen turlara başlayacak.

TBMM Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. Seçimi Köksal Toptan yönetmeyecek.

Başkan seçilebilmek için ilk iki turda üye tam sayısının üçte 2'sinin oyu (367), üçüncü turda salt çoğunluk (276) aranacak.

Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan 2 aday dördüncü turda yarışacak. Dördüncü turda en fazla oy alan aday, başkan seçilmiş olacak.

AK Parti’nin Meclis Başkanlığı için Mehmet Ali Şahin’i aday göstermesinin ardından muhalefet partileri de kendi adaylarını belirledi. Bugün yapılacak ilk tur seçiminde 5 aday yarışacak.

Meclis Başkanlığı seçimi için ilk tur oylaması bugün yapılacak. AK Parti, başvuru süresinin son gününde eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’i aday gösterdi.

Köksal Toptan dışında bir aday belirlemesi üzerine muhalefet partileri de kendi adaylarını belirledi.

CHP 'nin adayı İstanbul Milletvekili İlhan Kesici oldu. MHP'de Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'nın adaylık dilekçesi, partili milletvekilleri tarafından iletildi. DTP'nin adayı ise Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan oldu.

Editör: TE Bilisim