Cumhurbakanı Erdoğan'ın Davutoğlu'na görevi vermesi ile ilk ziyaret 2.Parti'nin  genel başkanı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılacak...

Bütün partiler pazarlık masasına güçlü oturmak için taktik ve stratejik bütün hareketleri yapıyorlar.

İstanbul Times Haber Merkezi /Özel Haber 

CHP Genel başkanı Kılıçdaoğlu seçimde 1.parti olarak çıkan Ak Parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu'na ortaklık yapacaksak dönüşümlü başbakanlık olsun dediği halde 3.olan iki partiden biris olan MHP genel başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP ile bir ortaklığı kabul etmeyeceğini bildiği için gel başbakan sen ol 3 parti olarak kosalisyon yapalım taktiğini kendi parti tabanına ben 3.olan partinin genel başkanına Başbakanlığı verdim ama o kabul etmedi. Bizi Ak Parti ile koalisyon yapmak zorunda bıraktı diyerek Ak Parti ile kosalisyona karşı olan kendi partililerine mesaj verdi.

Ak Parti'nin MHP'nin öne sürdüğü şartları kabul etmesi çok zor görünüyor

Ak Parti'nin 13 yıllık iktidarında en büyük risk aldığı konu olan barış sürecinde belli bir noktaya gedikten sonra bundan vazgeçip eski durumlara dönmesini düşünmek imkan dahilinde görünmüyor. Zaten seçim döneminde barış sürecinin durdurulması Ak Parti'ye tek başına iktidarı kaybettirmişken bu sürecin sonlanamsı ve tekrar ana yüreğini ateş düşmesi demek Ak Parti'nin bir dahaki seçimde baraj altı kalması demek olduğunu en çok bu parti bilir. MHP'nin barış süreci sonlanacak mücadele başlayacak tezinin kabul edilmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan Çankaya'
 ya geçecek burası müze olacaktır. Taleplerinin Ak Parti tarafından kabul edilmesi imkan dahilinde görünmüyor.

Ak Parti CHP koasliyonu hem uzun sürüeli olur hem de daha uyumlu çalışır

Ak Parti Genel başkanı Ahmet Davutoğlu CHP ile pazarlık yaparken eli rahat olsun düşüncesinden dolayı teşkilatımızın % 70'i MHP ile koasliyon istiyor sözü bizdeki bilgiler ile örtüşmüyor.Yerel yayıncılık yaptığımız için bir çok siyasi parti mensubu ile sürekli sohbet halindeyiz. CHP örgüteri ve seçmeni Ak Parti ile koalisyona sıcak bakmazken Ak Parti teşkilat mensupları CHP ile yapılacak kosalisyonun daha sağlıklı olacağına inanıyorlar. Yani Davutoğlu'nun teşkilatımızın % 70 MHP ile koalisyondan yana sözü taktik ve startejik olarak ifade edilmiş bir sözdür. Seçim döneminde MHP lideri Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birblerine karşı sert sözleri de unutıulacak türden değildi.

Ak Parti ve CHP'nin Milletvekili sayısı 380 olduğu için iki parti tek başına Anayasayı değiştirebilecek bir güce sahip. 

Her ne kadar gündem de Ak Parti MHP koalisyonu bitti MHP 6 bakanlık aldı Ak Parti ile  koalisyon yapacak tezi gündem de dolaşıyorsa da bu gerçeği yansıtmıyor. Akıl mantık hesap ve kitap koalisyonun Ak Parti ve CHP arasında olacağını gösteriyor.

Davutoğlu görevi alır almaz ilk görüşmede CHP ile anlaşacak ancak MHP ve HDP ile görüştükten sonra CHP ile koalisyon hükümeti için anlaştık açıklamasını yapacağı akla daha yatkın geliyor.

Deniz Baykal da meclis başkanı olarak seçilebilir.Bizim öngörümüz bu şekilde.Bekleyip göreceğiz.

Kaynak: İstanbul Times haber Ajansı (İTHA)

 



Editör: TE Bilisim