İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı 5. Birleşimi yoğun gündemle gerçekleşti. 204 maddenin görüşüldüğü meclis toplantısında 2013 Yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Murakıp Raporu hakkında söz alarak İETT 2013 yılı Kesin Hesap Raporu üzerine bir konuşma yapan CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, konuyu saptırması üzerine AK Parti Grubu’ndan itiraz geldi. Hakkı Sağlam’ın kesin hesap tartışılırken rakamlardan bahsetme yerine, İETT’nin içyapısını eksik ve yanlış bilgilerle ortaya koymak isteyince, kendisine AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek kesin rakamlarla cevap verdi.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Personelin psikolojik durumunu

Konuyla ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, “İETT hizmet edemeyecek bir noktaya taşınmıştır sayenizde. İktidar sayesinde. İETT İstanbul’da iyi hizmetler sunarken, hiç ihtiyaç yokken, gerek yokken Otobüs AŞ diye bir firma kurulup, kaynaklarda buraya taşınarak bir nevi hizmet edinemeyen bir duruma getirilmiştir. Öte yandan İstanbul trafiğindeki keşmekeşi göz önünde aldığımızda personelin psikolojik durumunu rahatlatmak açısından haftalık, aylık ve yıllık dinlenmelerinin sağlanması lazım” diye konuştu.

Abubekir Taşyürek, “İETT başarılıdır”

CHP Grubunun İETT kesin hesabıyla ilgili konuyu saptırması üzerine bir söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, “Hakkı beyin çizdiği bu olumsuz tabloya istinaden İstanbul’umuzun yüz akı İETT ile ilgili gerçekten bir şeyler söylememiz gerekiyor. Var olan şeyleri söylememiz gerekiyor. Aslında biliyorsunuz rakamlar yalan söylemez, onun için rakamları konuşmamız gerekiyor.

Lafla konuyu sağa, sola çekip belki bir şeyler anlatabilirsiniz ama kesin hesabı ortaya koyduğumuzda rakamların yalan söylemeyeceğini görürsünüz. Arkamda oturan arkadaşlarımız diyor ki; Hakkı beyin konuştuklarının İETT 2013 kesin hesap bütçesiyle ne ilgisi var diye? Burada kesin hesap konuşuyoruz, en azından rakamların konuşulması lazım. İETT’nin kesin hesap rakamlarına şöyle bir baktığımızda başarı grafiğini görüyoruz.

Bir kere plan bütçesi yüzde 90 oranında gerçekleşmiş. Bu çok önemli bir başarı oranıdır. Diğer taraftan bir önceki geçmiş dış mali borçları yüzde 30 azaltarak bir başarı elde etmiştir. Yine kendi bütçesi içerisinde çok önemli özellik ifade eden sermaye giderleridir.

Bu teknik ömrü bir yıl olan ve halk için yapılan giderler toplam bütçenin yüzde 40’ıdır. Bu rakam da belediye bütçeleri kesin hesap içerisinde önemli bir rakamdır. Dolayısıyla bu rakamlar doğruları ve bir başarı grafiğini ortaya koyuyor. Diğer taraftan her zaman eleştirdikleri faiz oranları bir önceki yıla oranla yüzde 56 azalarak 40 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Buda rakamlarla ortada. Ayrıca İETT’nin finansal tablosu bir bütün olarak ele alındığında sağlıklı bir yapısı olduğu görünmekte. Kesin hesap görüşmelerinde finansal tabloyu bu şekilde değerlendirdiğimizde İETT’nin İstanbul’a kendi formasyonu noktasında gerekli katkılarda bulunduğunu, kendi imkanlarıyla ve kendi dinamikleriyle 2012-2013-2014 yılı içerisinde 1705 tane yeni aracın alınıp İstanbul halkının hizmetine sunulduğunu somut olarak görüyoruz. Bu başarının arkasındaki, başta İETT Genel Müdürü olmak üzere tüm personelini tebrik ediyorum” dedi.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim