Başkonsoloslar ve Başkanlar ‘AB Süreci’ İçin Zeytinburnu’nda Buluştu

İstanbul'un ilçe belediyelerinin başkanları ile AB'ne üye ülkelerin İstanbul'daki Başkonsolosları, Zeytinburnu Belediyesi Yerel Kalkınma ve AB Merkezi tarafından düzenlenen “Konsoloslar ve Başkanlar Türkiye'nin AB Süreci için El Ele” isimli organizasyonda buluştu.

 

Zeytinburnu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda, yerel yönetimlerin Avrupa Birliği ile uyum sürecinde üstlendiği ve üstlenebileceği roller masaya yatırıldı.

Ev sahipliğini Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın yaptığı toplantıya; Avusturya İstanbul Başkonsolosu Paul Jenewein, Belçika İstanbul Başkonsolosu François Del Marmol, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu İrena Krasnicka, İngiltere İstanbul Başkonsolosu Jessica Hand, İrlanda Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Dr. James Geary, İsveç Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, Macaristan Başkonsolosu Dr. Andras Gyenge, Romanya İstanbul Başkonsolosu Stefana Gravu, Slovakya İstanbul Başkonsolosu Suzana Kabzova’nın yanı sıra Zeytinburnu Kaymakamı Mustafa Dündar, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Arısoy, İstanbul’daki ilçe belediye başkanları ve MBB yöneticileri iştirak etti.

Geleneksel olarak kutlanan 9 Mayıs Avrupa Günü münasebetiyle, İstanbul ilindeki belediyeler ile AB'ye üye ülkelerin başkonsoloslukları arasında işbirliğini geliştirmek ve iletişimi daha ileri boyutlara da taşımayı amaçlayan programın açılış konuşmasını yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye ile AB arasında yaşanan süreci önemsediklerini belirterek, “Yerel yönetimler olarak bu sürecin müspet bir şekilde neticelenmesi için yoğun bir gayretin içindeyiz. Kardeş şehir uygulamaları ve yerel yönetim birlikleri bu sürece önemli katkı sağlamaktadır. Ancak arzu edilen seviyede değiliz” dedi.

Yapılan işlerin formalite olarak görülmemesi ve Anadolu kültürünün de işin içine dahil edilmesini gerektiğini ifade eden Başkan Aydın, “Zeytinburnu demografik yapısıyla özel bir yerdir. Geçenlerde Sayın Başbakanımız tarafından açılan Yenikapı Mevlevihanesi’nde, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü açılmıştır. Yerel yönetimler ve konsolosların yapacağı işbirliği sürece önemli katkılar sağlayacaktır. Güçlü AB’nin gücü, Türkiye’nin katılımı ile merhale katedecektir. İsveç Stockholm Belediyesi ile yaptığımız işbirliği ile büyük faydalar elde ettik” şeklinde konuştu.

Başkan Aydın’ın ardından İBB Avrupa Birliği İlişkileri Müdürü Cevat Yaman, gerçekleştirdiği sunumda Türkiye -AB sürecinde yerel yönetimlerin konumu, AB programları ve gerçekleştirilen projeler, şimdiyle kadar ne gibi faaliyetlerin yapıldığı ve hangi alanlarda işbirliği yapılabilineceği anlattı.

Zeytinburnu Belediye Başkan Danışmanı Zehra Taşkesenlioğlu da sunumunda yerel yönetim-AB ilişkilerini geliştirmek için neler yapılması gerektiğinin üzerinde durdu. Taşkesenlioğlu, bu amaç doğrultusunda kardeş şehir uygulamasının ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesini, AB programları için sürdürülebilir ortaklık ağının kurulmasını ve AB müktesebatını uygulanması için kapasite artırımına destek olunmasını istedi.

Sunumların ardından söz alan AB ülkeleri konsoloslarından Avusturya İstanbul Başkonsolosu Paul Jenewein, Belçika İstanbul Başkonsolosu François Del Marmol, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu İrena Krasnicka, İsveç Başkonsolosu Torkel Stiernlöf, Macaristan Başkonsolosu Dr. Andras Gyenge ve Romanya İstanbul Başkonsolosu Stefana Gravu yaptıkları konuşmalarda; Türkiye’nin AB üyesi olmasını gönülden desteklediklerini ancak yaşanan sıkıntıların aşılması için sabırlı olunması ve daha çok gayret gösterilmesi gerektiği şeklinde görüş belirttiler.

Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın yaptığı değerlendirmelerin ardından Başkan Aydın, kapanış konuşmasında, güçlü bir Avrupa’nın geçmişte bu kıtada yaşanan karanlık günlere dönülmesinin önündeki en büyük engel olduğunu belirterek, “Avrupa’nın güçlenmesinde Türkiye ve Anadolu kültürü çok önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu süreç bizi güçlü Avrupa ve mutlu bireylere taşıyacaktır. İstanbul’daki konsoloslar, yerel yönetimler ve yerel yönetim birlikleri arasında ilişkilere son derece önem veriyorum” dedi.

Türk insanın ciddi bir kısmının Avrupa’yı, Avrupalıların da büyük bir kısmının Türk insanını tanımadığını kaydeden Başkan Aydın, sözlerini şöyle tamamladı; “Biz bunu kardeş şehir ilişkilerinde yaşıyoruz. Bu problemin aşılmasında sizlerin desteği son derece önemlidir. Bu toplantıya katılan Sayın Konsoloslara, meslektaşlarıma, bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen ZEYKOM ile MBB çalışanlarına teşekkür ediyorum”

Editör: TE Bilisim