HASAN CELAL GÜZEL’DEN AK PARTİ’NİN AÇILIM PAKETİNE ÖVGÜ DOLU SÖZLER

Eski Bakan ve Radikal Gazetesi Köşe Yazarı Hasan Celal Güzel, “Küreselden Yerele Türkiye’yi Konuşuyoruz” Platformunun düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katıldı. Güzel, gündem ile ilgili birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu. Son günlerde telefon dinlemeleri ile ilgili olarak, Güzel, “Türkiye eskisi gibi değil. Devlet artık kimin ne yaptığını bilmek zorunda. Kimse dinlendiği için rahatsız olmasın. Gizli iş çevirenler rahatsız olur. Yoksa telefonda sevgilinizle konuşsanız da kimseyi ilgilendirmez. Artık devlet gizli yapılanmalara karşı ciddi bir güvenlik önlemi aldı. Alması da gerekiyordu” dedi.

Ömer ADIYAMAN/HABER YEDİGÜN

Küreselden Yerele Türkiye’yi Konuşuyoruz platformunun düzenlediği konferansa konuşmacı olarak eski Bakan ve Radikal Gazetesi yazarı Hasan Celal Güzel katıldı. İstanbul Conrad Otel’de düzenlenen konferansı Doç. Dr. Melih Bulu yönetti. Konferansta açılış konuşması gerçekleştiren Küreselden Yerele Türkiye’yi Konuşuyoruz  Başkanı Metin Külünk, “Türkiye’nin gelişimine katkıda bulunmak üzere platformumuz ayda düzenli olarak en az üç konferans düzenlemektedir. Bugünkü konferansımıza da değerli siyasetçi ve yazar Hasan Celal Güzel katılım sağladı. Bizleri kırmayıp bize zaman ayırdığı için kendisine teşekkür ediyorum” dedi. Platform Başkanı Külünk, açılış konuşmasını gerçekleştirdikten sonra, Hasan Celal Güzel kürsüye gelerek konferansa başladı.

“TÜRKİYE DOĞU YADA BATILILAŞMIYOR, MERKEZLEŞİYOR”

Güzel, Türkiye’nin kendisini fark ettiğini belirterek, “Türkiye kendisini fark ediyor. Türkiye gücünü fark ediyor. Türkiye bu sürece ilk defa rahmetli Özal döneminde girdi. Özal’ında perspektifi çok genişti. Özal da bir tarafta İslam ülkeleri ile bir taraftan Türki ülkelerle ilgilenirdi. Ama ABD ile olan batı ilişkilerini de ihmal etmezdi. Bazen soruyorlar. Türkiye doğuya mı kayıyor diye. Türkiye doğuya ya da batıya kaymıyor. Türkiye kendisini merkez yapıyor. Batıl gelişmişliği Batı medeniyet Kültürüne açık olmamız gerekir. Kendi özümüzü unutmamız lazım. Türkiye batılı doğulumu derseniz bir tarafa Batılı olarak çıkar. Bunun araştırmasını yapabilirsiniz. Kızılelmalarımız hep batıda olmuştur” dedi.

“1 MART TEZKERESİ BİZİM İÇİN DİPLOMATİK BİR HATAYDI”

AK Parti iktidarının çalışmalarını değerlendiren Güzel konuşmasına, “Bu hükümet 2002 yılının sonunda geldiğinde son derece acemileşmiş bir kadroyu kucağında buldu. Bunları hatırlarsınız. Mesala ilk defa AB zirvesi yapılıyordu. Ona gittiler. Sonra Kıbrıs Meselesi. Kıbrıs Meselesine erken yakalandılar. Diğer taraftan Körfez Krizi. ABD’nin Irak’ı işgal etmesi. Ben hep söylerim. Başbakanda bunu kabul etti. 1 Mart tezkeresi bizim için son derece diplomatik bir hataydı. Çünkü biz 1 Mart tezkeresinden çok şey kaybettik. 1 Mart tezkeresi olmasaydı PKK rezaleti olmazdı. Ancak bu acemilikten sonra Ak Parti iktidarının yedi yıllık yaptıkları icraatlar son derece ele alınır derecedeydi.  Başta Sayın Başbakan ve bir dönem Dış İşleri Bakanlığı yapan şuanda Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül. Bunlar başarılı siyasetçilerdir. Türkiye için diplomatik anlamda önemli bir isim ise Davutoğlu’dur. Ben Davutoğlu’nu bir dahi olarak görürüm. Davutoğlu Türkiye için güçlü bir şans. Türkiye artık bir imparatorluk vizyonu açmaya başlamıştır. Türkiye batı ya kayma doğuya kayma durumda değil, Türkiye merkez olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye demokratikleşmede önemli bir yol aldı. Diplomasi de dev bir performans göstermiştir” şeklinde sürdürdü.  

“PKK GÜÇ KAYBETTİ, YA TESLİM OLACAKLAR YADA ÖLDÜRÜLECEKLERDİ”

 

Kürt sorunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Güzel, Türkiye’de Kürt sorununun olmadığını ancak PKK sorununun olduğunu ileri sürdü. İktidarın açılım planını da desteklediğini ileri süren Güzel, “Türkiye de kürt sorunu yoktur. PKK sorunu vardır. Ben partili değilim ama sayın Başbakanı ve ak partiyi çok destekliyorum. Bir devlet adamı kendi ülkesinde etnik bir sorunun olduğunu söyleme şansına sahip değildir.  Siz böyle derseniz herkes onu alır, uluslararası zemine koyar. Başbakan sağolsun bu tenkitleri göz önüne alarak adına ne derseniz deyin bir sorun var diye girmişlerdir. Adına kürt sorunu demeyelim. Bir sorun var. Terör sorunu var. Terör nereden geliyor. Arkasına baktığınız zaman dünyanın en tehlikeli mafyası olduğunu, beyaz zehir tacirlerinin bulunduğu her türlü suçları işlediğini görüyorsunuz. ASALA örgütü,  PKK Terör Örgütüne  dönüşmüş ve sonrasında ise Türkiye’nin bölünmesi ve parçalanması hedeflenmiştir. TSK’ nın yaptığı önemli faaliyetler sonrasında PKK köşeye sıkışmıştır. İkincisi İran, Irak ve Suriye Merkezi Hükümeti PKK konusunda son derece sert önlemler almışlardır. Özellikle İran ve Suriye gördükleri yerlerde PKK’lıları asıyor. Sonra bu işin asıl destekçisi olan Kuzey Irak bölgesel yönetimi de ABD telkini ile PKK nın arkasından çekilme kararı almıştır. Daha evvelden biliyorsunuz. Barzani kuruyordu. Hatta açık söyleyeyim. Barzani’nin arkasında da ABD vardı. ABD 1 Mart’ın intikamını almaya çalışıyordu. Şimdi hem yönetim değişti. Hem de Irak’tan ABD çekiliyor. Aslında PKK bitmiştir. Teslim olmaya geliyorlar. Çünkü PKK artık güç bulamıyor. Başka yolları da yoktur. Ya teslim olacaklardır yada öleceklerdir. Teslim olmadıkları zaman öleceklerdir. Ama o zaman başka sorunlar çıkacaktı. Onun için bu işin tabanları azdır ama ordaki insanlar bizim insanlarımızdır. Onları küstürmeden halletmemiz gerekmektedir. Bunun için bu açılım meselesi ortaya konuluyor. Bu bir fırsattır” dedi.

“KÜRT AÇILIMI MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞE BİR DARBE DEĞİLDİR”

Meclisteki Kürt Açılım Paketi ile ilgili değerlendirmede bulunan Güzel, “Bunu izah etmek için İçişleri bakanı uğraştı durdu. Ama ne MHP nede CHP randevu vermedi. Çünkü sonuçta bu işin siyasi rantının AK Parti tarafından toplanacağını düşünüyorlar. Hatta AK Parti bunu bir devlet projesi olarak gördüğünü biliyoruz. Bölüneceğiz şeklinde bir takım kamuoyunda sesler var. Bende bu demokratik açılım başlarken kendi köşemde Radikal Gazetesinde bu işin tehlikesinden bahsettim. Milli birlik ve beraberliğin ne olduğundan açılımın nasıl yapılacağından, kimlik meselesinin ne olduğunu felan bütün bu meseleleri yazdım. Başta Başbakan olmak üzere bu işi yapanlar ile gidip uzun uzun bütün tehlikeleri arz ettim. Anlattım. Bilmemeleri mümkün değil. Dün sayın içişleri bakanının mecliste açılım diyen ilan ettiklerine bakınız. Pakette, eğer talep olursa eski yerlerin isimleri verilebilecek. Zaten bu gündemdeydi.  Kürtçe siyasi propaganda yapılacak. Zaten yapılıyordu. Özel televizyon açılabilecek dendi zaten devlet televizyonu açıldı. Üniversitelerde bilimsel konular araştırılacak. Kürt Araştırma Enstitüsü senelerdir yazılıp çiziliyor. Bunu zaten yazdık. Kürt dili ve edebiyatı yanlıştır. Orta da bir dil yok ki edebiyatı olsun bu yanlıştı. Onun dışında dikkat ediniz hiçbir şekilde kürtçe eğitim yok. Anayasanın üçüncü maddenin bölünmez bütünlüğü ile ilgili hiçbir istisna yok. İlerde yaparlar bunu. Hayır efendim. Şimdi yapılmadıysa sonra da olmaz. Aslında diğer unsurlarını incelediğimizde Milli Birlik ve Beraberliğe aykırı olmayacağını buna ilerde de yol açmayacağı ortadadır” dedi.

PLAKET

Yaklaşık üç saat süren konferanstan sonra soru cevap kısmına geçildi. Dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Güzel, ara sıra geçmişteki anılarından bahsederek salonu gülme krizine tuttu. Konferans bittikten sonra Yerelden Küresele Türkiye’yi Konuşuyoruz Platformu Başkanı Metin Külünk, Hasan Celal Güzel’e günün anlamına dair bir plaket takdim etti.

Editör: TE Bilisim