Mülkiyet sorununun çözülemediği ilçelerden biri olan Sarıyer’de imar barışı kime ne getiriyor? Mutlu son mu, gözyaşı mı? Barış mı, kaos mu? İmar barışı nedir, ne değildir? Tüm bu soruların cevabını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde muhtarlar, mahalle dernekleri ve STK’ların katılımıyla düzenlenen toplantıda açıkladı. Getirilen düzenlemenin, Sarıyer gibi yapıların birçoğu 3. şahıslara ait mülkler üzerinde bulunan yerleri kapsamadığını söyleyen Başkan Şükrü Genç, “İmar barışının Sarıyer’de halkı kucaklamadığını ve mülkiyet sorunu çözülmeden imar barışı olmaz.” dedi.

TEMEL KONUMUZ MÜLKİYET SORUNU

Toplantıda konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer’de 2009 yılından bugüne temel uğraşlarının mülkiyet sorunun çözümü olduğunu söyleyerek, “ 2009 yılında bu işe başladık. O günden bugüne temel bir uğraşı alanımız vardı. Önce gecekondularla ilgili bir birim oluşturuldu. Bu birim zamanla ilerledi ve bu konu Belediye Meclisimiz de görüşülmeye başlandı. Mülkiyet probleminin çözümü için bir çaba içerisinde olduk. Bir yol haritası çıkarıldı ve bu doğrultuda yola çıkıldı” dedi.

ALTYAPISI DOĞRU KURULMADI

Mülkiyet sorununun çözümü için vatandaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini söyleyen Başkan Genç, “Bir tane temel olgu var o da halk. Sarıyer’de mülkiyet sorununun çözümü ancak burada yaşayan insanların içinde olduğu bir çalışmayla mümkün olabilir. Bu işin altyapısı doğru bir şekilde yapılmış olsaydı sokaklarda asılan o pankartlara gerek kalmayacaktı” açıklamasında bulundu.

DÜZENLEME MÜLKİYET SORUNUNU ÇÖZMÜYOR

Toplantının çıkan kararnameye itiraz toplantısı olmadığını belirten Başkan Genç, “Bu ne yapılabileceğini konuşacağımız bir toplantı. İmar barışı bizim mahallelerin de içinde olduğu bir çözüm olsaydı biz de bunu olumlu karşılardık. Bu çıkan yasa şu anki haliyle bir tapu veya mülkiyet sorununun çözümüne yönelik değil. Sadece yapı belgesi veriliyor. Bu çıkan yasa dikkat ederseniz mülkiyet sorunu olmayan diye başlıyor” dedi.

TAPU HAKKI TANINMIYOR

Toplantıya katılan vatandaşlara teknik konularda bilgi veren Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, kanunun nasıl çıktığını ve uygulamasının nasıl olacağını anlattı. Atalay şöyle konuştu: “Bu bir torba kanun ve bu kanunun içerisinde imar barışı ile alakalı bir maddemiz var. Bu düzenleme ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların belli bir bedel karşılığında kayıt altına alınmasına ilişkindir. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen noktalara paranızı verip belgenizi alacaksınız. Bu para kentsel dönüşüm fonuna aktarılacak. Bu düzenleme tapu ya da mülkiyet hakkı tanıyan bir düzenleme değil şuan için. Bizim size önerimiz yapı kayıt belgesini almanız fakat bunu yaparken istenilen ücrete de bakılması gerekiyor.”

İMAR BARIŞI KANUNU NEDİR?

3194 sayılı İmar Kanunu’na ilave edilen geçici maddenin Bakanlar Kurulu’nda geçmesiyle yürürlüğe giren ‘İmar Affı’ düzenlemesi, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların belli bir bedel karşılığı kayıt altına alınmasına ilişkindir. Yapı kayıt belgesi gelirleriyle bakanlığa kentsel dönüşüm fonu oluşturulması amaçlanan düzenlemede doğrudan tapu veya mülkiyet hakkı tanınmıyor.

YAPI KAYIT BELGESİNİN SAĞLADIĞI OLANAKLAR?

Milyonlarca yurttaşı yakından ilgilendiren düzenleme yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanmasına olanak sağlıyor. Bu yapılara ilişkin alınan bir yıkım kararı veya tahsil edilemeyen para cezaları yeni düzenleme ile iptal oluyor. Ancak elektrik, su ve doğalgaz bağlantılarınız varsa yıkım ya da idari para cezanız yoksa yapı kayıt belgesi bu anlamda bir avantaj sağlamıyor. Sarıyer’de yıkım kararı olan bir gecekondu mahallesi olmadığı ve mahallelerin tamamına yakını altyapı hizmetlerinden yararlandığı için bu kanun mülk sahiplerine bir kazanç sağlamıyor

İMAR BARIŞI NE GETİRİYOR?

İmar barışı düzenlemesi mülkiyet sorunu olmayan, ruhsatlı başlamış ve kaçak duruma düşmüş binaları kesin olarak kurtarıyor. Bu kanun ilçelerde ruhsatlı başlamış ve ruhsatına aykırı inşa edilmiş, muvafakat sorunu olamayan müteahhit yapıları için kolaylık sağlıyor.  İmara aykırı olarak fazladan yapılan inşaatların bu düzenleme ile kat mülkiyetine kavuşmasının önü açılıyor. Kaçak plazalar veya kaçak projeler bu düzenleme ile yasalaşıyor ve kat mülkiyeti tapularını alabiliyor. Kaçak katlar kat mülkiyeti ile satılabilir alanlara dönüşeceği için müteahhitlere olağanüstü gelir sağlanıyor. Çıkarılan yasa ile imar suçları suç olmaktan çıkıyor.

İMAR BARIŞI DÜZENLEMESİ SARIYER’DEKİ YAPILARI NASIL ETKİLİYOR?

Yapıların çoğu 3.şahıslara ait arazilerde bulunan Sarıyer’de imar affı beklentileri karşılamaktan oldukça uzak.  Bu kapsamda ilçede bulunan gecekondu yapıları imar affı düzenlemesinden yararlanamıyor. Örneğin Derbent Mahallesi’nin % 50’den fazlası üçüncü kişi mülkiyetinde olduğu için yararlanamıyor. Aynı şekilde Baltalimanı Mahallesi’nin bir kısmı ile FSM Mahallesi’nin tamamının mülkiyetinin % 55’i üçüncü şahıs arazileri üzerinde bulunuyor.

Sarıyer’de mülkiyetler daha çok İBB, hazine ve vakıf arazisi üzerine kurulduğu için mülkiyet sorunu çözülemiyor. Sarıyer Belediyesi mülkiyet sorununun çözümünde kendisine ait arazileri rayiç bedel 4 bin 500 TL iken 350 TL’den Ayazağalı hak sahiplerine satarak birçok kişinin tapu almasını sağladı. Başkan Şükrü Genç, mülkiyet sorununun çözümü için hazine yerlerinin halka en ucuz maliyetle satılmasını talep ediyor.

Editör: TE Bilisim