İç Hastalıkları ve Endokronoloji Bölümünden Doç. Dr. Haluk Sargın şu dönem pek çoğumuzun yaşadığı kronik yorgunluğa adım adım öneriler getiriyor;

1-Depresyonda mısınız? Halsizlik, yorgunluk baş ağrısı, iştahsızlık en sık rastlanan bulgularıdır.

2-Yeterli ve kaliteli uyku en son ne zaman uyudunuz? Yetişkinler ortalama günlük 7-8 saat uyku uyumalılar. Büyüme gelişme çağındaki çocuklar ise 9-10 saatten daha az uyumamalıdır. Uykusuzluk, vücudun uykuda yenilenmesi işleminin yeterince yapılamamasına sebep olur.

3-Uyku apnesi sorunu mu yaşıyorsunuz? Obez ve koah hastalarının en büyük derdidir! Uyku esnasında belirli aralıklarla solunum durur. Bu kesintiler kişiyi uykudan uyandırır ya da derin ve sağlıklı bir uyku dönemi yaşamasına mani olur. Kişi yatakta yatar fakat debelenip durur. Mutlak çözüm mü istiyorsunuz? Aşırı kilolarınızı vererek, sigara ve benzeri risk faktörlerini hayatınızdan uzaklaştırın!

yorgunluk
 

4-Neden yetersiz besleniyorsunuz? Az yeme sonucu oluşan enerji eksikliği, bitkinlik, kan şekerinin düşük seyretmesi kişiyi yorgun ve dermansız kılar. Yapmanız gereken: 3 öğün düzgün yemek yemeli ve ara öğünlerde protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat etmelisiniz. Hayat daha hafif ve kolay olacak…

5-Kansızlıkla mı savaşıyorsunuz? Adet kanamasının aşırı olduğu durumlar en sık sebebi oluşturur. Bu da demir eksikliğine sebep olur. Demir kırmızı kan hücrelerinin yapısına iştirak eder. Dokulara oksijen taşınmasını sağlar. Eksik vitaminin yerine konması (Demir,B12,Folikasit gibi), iyi ve yeterli beslenme ile çözümünü bulabilirsiniz.

6-Aşırı kafein tükettiğinizin farkında mısınız? Sinirlilik, uykusuzluk, kalp atım hızının artması, tansiyon yüksekliği bunların başlıca sebebi kafein tüketimidir. Aşırı kafein tüketimi yorgunluğa sebep olur. Kafein içeren içecek, ilaç, kahve ve çayın aşırı tüketiminden kaçının!

7-Yeteri kadar su içmiyor musunuz? Gün içinde yorgunluğunuzun sebebi sıvı tüketiminizin ihtiyacınızdan az olması olabilir.

suhalsizlik

8-Vardiyalı bir işte mi çalışıyorsunuz? Vardiyalı işlerde çalışmak uyku düzeninizi bozabilir. Rahat ve derin bir uyku için loş ışıklı ve sessiz alanlarda uyumalısnız.

9-Herhangi bir besine karşı alerjiniz var mı? Alerji yapan besinlerin tespitinin yorgunluğa derman olacağını biliyor muydunuz?

10-Kalbe dikkat! Özellikle egzersiz ve aktiviteye dayalı durumlar sonucunda yorgun hissedersiniz. Giderek kolay yapılan işlerin yapılmasında zorluk çekme söz olacaktır. Vakit geçirmeden doktorunuza gitmelisiniz…

11-Şeker hastalığı: Yüksek kan şekeri, hücreye girip metabolize edilemediğinden enerji kaynağı olarak kullanılamaz. Yeterince besin tüketilmesine rağmen enerjisiz kalan vücutta yorgunluk baş gösterir. Uygulanacak ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz hastalığı kontrol altına alacaktır.

12-Eyvah insülin direnci mi var? Gün içinde acıkma atakları, tatlı çekme, yemek sonrası uyku gelmesi, halsizlik, yorgunluk sık bulgularındandır.

fazlatatlıtüketimi

13-Hipotiroid ve yorgunluk: Metabolizma yavaşlar kişi kendini halsiz ve yorgun hisseder, kilo alır, vücutta doku aralıklarında ödem olur. Dışarıdan verilecek tiroid hormonuyla yeniden vücut dengesinin düzelebileceğini biliyor muydunuz?

14-Yorgunluğunuz belki idrar yollarındaki bir enfeksiyondan kaynaklanıyor: İdrarda yanma hissi ve acil işeme hissi olmaksızın yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkar. İdrar tetkik ve antibiyoterapi ile 1 haftada sorun çözülür.

15-Çok fazla alkol tüketimi : Uykuya geçişi engellediği için ve derin uykuya mani olduğu için yorgunluğa sebebiyet verdiğini biliyor muydunuz?

16-Kadınlarda menapoz: Gece terlemeleri, sıcak basması meydana gelen hormon dengesizliği sonucu yorgunluk ve halsizlik olur.

17-Kanserler: Hastalığın kendis, kemoterapi ve radyoterapi halsizlikle yorgunluk yapar.

18-Antidepresanlar: Alerji ilaçları, hipertansiyon ilaçları, kaygı giderici ilaçlar, tedavide yorgunluğa sebep olan ilaçlardır.

19-Günlük yaşamın vazgeçilmezi, kronik stres: Aşırı gerilime bağlı olarak halsizlik ve yorgunluk meydana gelir.

20-Neden çikolata yorgunluğa çözüm? Seratonin Hormonu Yetersizliği: İştah ve uykuyu düzenler, beyinden salgılanır, yediğimiz karbonhidratlar insulinle eş zamanlı geçici seratonin salgılatırlar. Seratonin azlığı kişiyi tatlıya yönlendirir. Çikolatadaki triptofon beyinde seratonine dönerek kişiye mutluluk duygusu verir.

Editör: TE Bilisim