Sıcak havalar, sivri sinekler, deniz ve havuz derken yaz aylarında pek çok şey bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Bu etkenlere karşı önlemler alarak bebeğinizi koruyabilirsiniz.
Bebeğinizi kat kat giydirmeyin
Yaz aylarında yapılan en büyük yanlışlardan biri bebeği çok sıkı giydirmek ve çok sıcak tutmaktır. Oysa bebekler sıkı giydirmeye bağlı olarak çok terler ve sıvıyla birlikte tuz kaybederek hastalanabilir. Kendiniz nasıl giyiniyorsanız bebeğinizi de öyle giydirin.
Mamasını sıcakta bekletmeyin
Gıdalar sıcakta çok çabuk bozulduğu için yaz aylarında besinlerin korunması önem taşır. Aileler, soğuk gıdanın bebeği hasta edeceği endişesi ile çoğu zaman bebek beslenmesinde kullandıkları malzemeleri iyi koruyamaz ve sıcakta bekletir. Bu da besinlerin çabuk bozulmasına neden olarak, bağırsak enfeksiyonları ya da ishallere yol açabilir.
Sivrisinek ve böcek sokmalarına karşı önlem alın
Yaz aylarında doğal ortamdaki canlılar arttığı için sivrisinek ve böcek sokmalarından bebeği korumak zorlaşabilir. Aynı zamanda bitkiler polenlerini saçar ve bu ortamda alerjik etkenler oluşur. Alerjenler çocukluk çağında cilt döküntülerine, gözde kızarmaya, solunum yolu hastalıklarına, astım ve nefes darlığına neden olur. Çocuğu doğal yaşamdan uzak tutmak mümkün olmasa da gerektiğinde müdahale edebilecek ilk yardım ekipmanları edinin.
Güneş ışınlarından sakının
Özellikle yaz aylarında güneşe çıkmadan 20 dakika önce bebeklerin cildine uygun doğal kremler uygulayın. Bebekler güneşin dik geldiği zamanlarda dışarı çıkarılmamalıdır, mümkünse gölgede tutun veya gölgelik görevi görebilecek şapka kullanın.
Giysilerini ilk kullanımdan önce yıkayın
Kıyafet seçiminde pamuklu, doğal liflerden üretilmiş giysiler tercih edin. Ayrıca yeni giysileri ilk kullanımdan önce yıkayın. Çünkü üzerlerinde tozlar ya da mantarlar olabilir. Diğer önemli nokta ise giydirilen kıyafetlerin bebeğin bedenine uygun olması... Özellikle sıcak günlerde bebeğe çok dar kıyafetler giydirmeyin.
Haftada bir şampuanla yıkayın
Özellikle çok terleyen bebeklerde teri uzaklaştırmak için sık sık yıkamak iyi bir yöntemdir. Fakat kullanılan şampuan ve duş jeline dikkat etmek gerekir. Çünkü bunların içindeki maddeler vücuttaki yağı alabilir. Bebekler her gün yıkayın ama duş jeli ve şampuan gibi ürünler haftada bir kullanın. Unutmayın, sadece suyla yıkamak bebeğin cildinin kurumasını önler.
Pişik ve isiliğini önleyin
Bebeklere aşırı sıcak ortamda çok kalın giysiler giydirildiğinde pişik ve isilik görülmesi kaçınılmazdır. İdrar yolu enfeksiyonları da pişiğe neden olabilir. Öte yandan aileler genelde çocuğun poposunu yıkadıktan sonra üşümesin diye hızla giydirirler. Oysa temizliğin ardından bölge iyice kurulanmalıdır. Bebeğin altını kapalı ve sıcak ortamdan uzak tutmak ve çok iyi kurulamak pişiği önleyebilir. Pişik oluştuğunda ise çinko içeren pişik kremleri kullanılabilir. Fakat buna rağmen geçmiyorsa doktora başvurmak gerekir. 
Editör: TE Bilisim