Uyku Apne Sendromu nedir ?

 

Uyku sırasında horlama ile birlikte solunumun 10sn ve üzeri sürelerle durması halidir.Tabloya hakim olan semptomlar genellikle horlama ve gündüz uykululuk halidir.Bununla birlikte bu hastalıktaki diğer belirtilerin bilinmesi hasta ve yakını (partneri) ile tek tek sorgulanması erken teşhis için büyük önem taşır.

 

2-Önemli belirtilerden bilmemiz gerekenler hangileridir?

 

Hastalığın gece ve gündüz belirtileri bulunmaktadır.Gece belirtileri arasında horlama , horlamanın kesilip soluksuz kalma periyodlarının olması, sıçrayarak uyanma , gece birkaç kez idrara kalkma , uykuda reflü , uykuda sayıklama ,kabus görme , uykuda aşırı hareketli ve huzursuz olma sayılabilir.Gündüz belirtileri arasında da sürekli uykuya meyil,unutkanlık, dikkat dağınıklığı,konsantrasyon bozukluğu , gün içerisinde uyuklama halleri sayılabilir.

 

3-Peki bu hastalığın teşhisi nasıl konuyor?

 

Hastadan ayrıntılı bir şikayet öyküsü alınıyor.Daha sonra hava yolunu daraltacak bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için (burunda kıkırdak-kemik eğriliği , konka hipertrofisi, geniz eti, nazal polip olup olmadığı, ağız boşluğunda küçük dilin büyüklüğü , yumuşak damağın pozisyonu , bademciklerin,dil kökünün durumu) mutlaka değerlendirilmelidir.Ayrıca bu hastalara bir gece hastanede kalarak yapılan polisomnografi denilen uyku testi yapılmalıdır

 

4-Bu uyku testini yapmak şart mıdır? Hastanın şikayetleri ve muayenesi yeterli değimlidir?

 

Evet şarttır.Çünkü bu test ile uyku bozukluğu problemi video ile gece boyu izlenerek ve kaydedilerek yine elektrodlar yardımı ile kalıp, AC ve kan O2 derecesi değerlendirilerek tıkanıklığın tam olarak nereden kaynaklandığı, operasyondan fayda görüp görmeyeceği, maske mi? Ameliyat mı? Ayrımı yapılması için gereklidir.

 

5-Tedavi için ameliyat gerekiyor ise neler yapıyorsunuz?

 

Problem burunda ise kıkırdak-kemik ise düzeltme işlemi yapıyoruz.Sorun konkalarda (etlerde) ise hastaya lokal anestezi ile radyofrekans uygulayabiliyoruz.Bu işlemle konkaları küçültmüş, hava yolunu rahatlatmış oluyoruz.Yine ağız içinde yumuşak damak, bademcikler-

de radyofrekansla küçültme ve damak toparlanması için müdahale yapabiliyoruz.Bazı durumlarda ise uvulopalatofaringoplasti denen açık cerrahi tekniği seçiyoruz.

 

6-Bu söyledikleriniz sadece horlaması olan hasta için de geçerlimidir?

 

Hayır.Horlama için genel anestezi gerekmeden , hasta oturur pozisyonda lokal anestezi ile burun içine yada yumuşak damağa müdahale ederek sorunu çözebiliyoruz.

 

                                                                                              OP.DR.EBRU TOPUZ

                                                                                                   KBB UZMANI

Editör: TE Bilisim