Boehringer Ingelheim ve Dünya İnme Organizasyonu’nun işbirliğiyle hayata geçirilen İnme Akademisi kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısına Almanya Essen İnme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hans-Christoph Diener, Memorial Hastanesi Ankara’dan Kardiyolog Prof. Dr. Ali Oto ve Bahçeşehir Üniversitesi Medikal Park Göztepe’den Nörolog Prof. Dr. Nazire Afşar katıldı.

Prof. Dr. Hans-Christoph Diener inme riskine dikkat çekerek “Her yıl dünyada yaklaşık 17 milyon kişi inme geçiriyor ve bu kişilerin 6 milyonu hayatını kaybediyor. Yaştan ve cinsiyetten bağımsız olarak her iki saniyede bir, bir kişi inme geçirirken her 6 saniyede bir, bir kişi hayatını kaybediyor.” dedi.

YAŞAM TARZI DA ÖNEMLİ

Prof Dr. Ali Oto, “Araştırmalar Türkiye'de inme riskinin yaşla birlikte artmakta olduğunu gösteriyor. Yaşlılarda birlikte bulunan ciddi sağlık sorunları örneğin hipertansiyon, diabet, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar inme riskine yatkınlığı artırır” sözleriyle hastaların dikkatli olmaları gereken noktalara değindi.

BİLİNÇLENİN

İnmenin ülkemizde önemli bir ölüm ve engellilik nedeni olarak öne çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Nazire Afşar, inme ile mücadele için özelleşmiş merkezlerin ve tedavi imkânlarının geliştirilmesinin yanı sıra uygun tedavi yöntemlerinin her hastaya zamanında uygulanabilmesi için sağlıkçıların eğitiminin ve toplum içinde inme farkındalığının arttırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Editör: TE Bilisim