SÜNNET NEDİR ?

Penisin baş kısmını örten deri ve mukoza kısmının kesilerek çıkartılması işlemidir. Bu işlemin tarihi yaklaşık MÖ: 6000’ li yıllara dayanmaktadır. Hz İbrahim’den gelen  bir  uygulama olduğu söylenmektedir.  Özellikle Hz. Muhammed’in (SAV)  tavsiye etmesiyle Müslümanlarda sünnet adını almıştır.  Yine Yahudi  ve Hıristiyan toplumlarında, bazı farklı topluluklarda  inanışları sebebiyle ya da  sağlık nedenlerinden dolayı bu işlem uygulanmaktadır.

Sağlık açısından gerekçeleri nelerdir?

Sünnet'in faydaları  halen tartışmalı olmakla birlikte kesin olarak tespit edilmiş  olanlar:

  • Sünnetli erkek çocuklarında idrar yolu iltihaplanması daha az gözlenir.
  • Penis kanseri sadece sünnet olmayan erkeklerde gözlenir.
  • Bulaşıcı hastalıklar sünnet olmayan erkeklerde daha sıktır.
  • Kadınlarda rahim kanseri riskini azaltır.

Ülkemizde sünnet dini ve sosyal bir istek olup tüm erkek çocuklarında yaygın olarak uygulanmaktadır. Aile için sünnet töreni yapılması zevkli ve gururlu bir olay, manevi bir mutluluk olarak kabul edilmektedir. Çocuk açısından ise sünnet, arkadaşları arasında statü kazanmak açısından önemli bir olaydır.

Hangi yaşlarda sünnet edilmelidir?

Sünnet genellikle ergenlik çağı  öncesi yapılmaktadır. Son zamanlarda yeni doğan (ilk 2 haftalık ) bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir.

Sağlık koşulları göz  önüne alındığında her yaşta sünnet yapılabilmektedir.  Ancak  zorunluluk yoksa 2 yaşından önce ya da 7 yaşından sonra sünnet etmek daha doğru olacaktır. Özellikle 4-5 yaşlarında ruhsal  açıdan daha fazla travmaya maruz kalırlar. Pipisinin tamamen kesileceği   korkusu vardır, yapılan işlemin gerekliliğini kavrayamaz  bir anlamda cezalandırıldığını düşünebilirler.  Bu işlemin en sevdikleri tarafından yaptırılıyor olması da hem çocuk hem de ebeveynler  açısından diğer bir travma nedenidir. 

Hangi  koşullarda sünnet ettirilmelidir?

Her çocuk yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmeli ve bu işlemi kabul edip etmeme hakkına sahip olmalıdır. Sünnetten aşırı korkan yada kabullenemeyen çocukları genel anestezi altında sünnet etmek daha doğru olur. Sünnette önemli olan, çocuğa yapılacak cerrahi işlemin mümkün olduğunca psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılmasıdır.

Günümüzde sünnet'in anatomik, fizyolojik, psikolojik açılardan bilgisi olmayan kişiler tarafından, uygun olmayan yerlerde ve koşullarda yapılmasının kabul edilebilir hiç bir gerekçesi olamaz. Sünnet ne kadar basit görülse de  önemli bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle sünnet yapılan yer ve aletlerde sterilizasyon, asepsi,antisepsi gibi tanımladığımız mikrop içermeyen ortam sağlanması zorunludur.

Mutlaka bir doktor tarafından ( tercihen genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji )

Tıbbi kurallara uygun steril şartlarda yapılmalıdır.

Ev ortamları, düğün yerleri, kalabalık ortamlar bu işlem  için uygun koşulları taşımamaktadır.  Sünnet sırasında ya da sonrasında ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. 

Sünnet ile ilgili sorunlar neler olabilir?

Sünnet derisi yetersiz veya fazla kesilebilir

Penisin baş kısmı yaralanabilir yada kesilebilir

Hipospadias denilen durumda ( deliğin aşağıda olması ) sünnet edilmesi ameliyatın başarı şansını azaltır.

Kanama oluşabilir

Enfeksiyon görülebilir

Tarayıcınız bu resmin gösterilmesini desteklemiyor olabilir. Kullanılan ilaçlarla ilgili olarak ( lokal anestezikler  vs.)  anaflaksi yada alerjik reaksiyonlar görülebilir Çocuk ile iletişim kurulduktan sonra sünnet derisi özenle çıkarılıp, damarları bağlanıp, yara kendi kendine emilen dikişlerle kapatılmalıdır (resim). Bu şekilde yara iyileşmesi sorunsuz ve daha hızlı olmaktadır. Toplumumuz son yıllarda özellikle medya ve iletişim araçlarının artması ile sünnetin ciddiyetini giderek kavramıştır. Bununla beraber bazı ailelerin, sünnet düğününü en güzel yerde ama esas önemli olması gereken cerrahi işlemi ehliyetsiz kişilerce uygun olmayan şartlarda yaptırılmasının kabul edilebilir bir gerekçesi olamaz. 

Sünnet sonrası bilmemiz gerekenler nelerdir?

Sünnet sonrasında bir miktar ağrı  ve şişlik olabilmektedir.  Kullanacağı ağrı kesiciler bu şikayetini önemli ölçüde azaltacaktır.

Sızıntı şeklinde çok az kanama görülebilir. Çoğunlukla kendiliğinden durur. Nadiren bir müdahaleyi gerektirebilir. İlk gün çocuğun istirahat ettirilmesi uygun olacaktır.

Sünnet derisinin penis başına yapışık olduğu durumlarda soyulmaya bağlı olarak sünnet sonrasında kızarıklık, sulanma, hassasiyet, kabuklanma  gibi bulgular ortaya çıkabilir. Endişelenmemek gerekir. Antibiyotikli  ve ağrı kesici kremlerle  pansuman yapılır. Ortalama 1 haftada şikayetler  düzelir.

3 gün sonra banyo yapabilirler.

İdrarın değmesinde bir sakınca olmaz.  İdrar normal şartlarda sterildir. 
 

Editör: TE Bilisim