Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Ebola ile ilgili ülkemizde 36 ilde 45 referans hastane oluşturulduğunu belirterek, sınırlarımızda hiçbir olguya Ebola tanısı konmadığını açıkladı. Ülkemizde şimdiye kadar 28 olgunun Ebola virüs şüphesi ile takibe alındığını bunların 12’sinin sıtma olarak değerlendirildiğini hatırlatan Gümüş, "Sıtma tanısı konmuştur. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konmamıştır. Dünyada şuana kadar 10 bin 141 Ebolatanısı konan hasta var bunların 4 bin 900’ü kaybedildi şuan Ebola tanısı konan hastaların yüzde 50’si kaybedilmekte. Ciddiyeti olan bir hastalık. Bu takipleri devam ettirdiğimiz sürede iyi bir sınırlama yapmamız mümkün. Ülkemizde görülmemesi noktasında Sağlık Bakanlığımız her türlü tedbiri almaya devam edecek." diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan ve bakanlık bürokratları bakanlık binasında Ebola, Mers CoV, bazı konsolosluklara zarf içinde gönderilen sarı toz madde ile ilgili basın bilgilendirme toplantısı yaptı.
EBOLA’nın en çok görüldüğü ülkelerin Gine, Liberya ve Sierra Lieone olduğunu belirten Gümüş, "Bu ülkeler dikkate alınarak Sağlık Bakanlığımız thy ile koordineli çalışıyor. Afrika’dan bu ülkelerden bütün uçak transferleri Nijerya üzerinden thy aracılığıyla İstanbul’a geliyor. Afrika’dan tek noktamız Nijerya. Buradan uçağa binen bütün yolcuları takip altına alıyoruz. thy bize isimleri veriyor. Bakanlığımız Hudut Sahilleri Genel Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Kurum Başkanlığımız koordineli olarak bu isimleri takibe alıyor. Uçak içinde bilgilendirme yapılıyor, ateşi olanlar ve bulgulara haiz olanlar soruluyor. Veya bulaş şüphesi olanlar sorgulanıyor. İngilizce ve Fransızca broşürlerle uçak yolcuları bilgilendiriliyor. Kule ile temas kurularak bakanlığımız uçağa binerek durum değerlendirmesi yapıyor ve inmeden izole bir şekilde bu yolcular 112 sağlık hizmetleri birimimizle ilgili referans hastanelere alınıyor.” diye konuştu.

EBOLA ile ilgili 36 ilde 45 referans hastane oluşturulduğunu kaydeden Gümüş, “Bu hastaneler konu ile ilgili bilgilendirilen ve eğitilen bu hastaları takip edecek duruma getirilen mekanları ile izole odaları ile hazırlanan hastaneler. Tedbirler devam ediyor. Havalimanında yoğunluk ve herhangi bir risk devam ederse Termal kameralar var onlar şuan devreye sokulmadı gerekirse onlarda devreye sokarız.” Dedi.

Ülkemizde şimdiye kadar 28 olgunun Ebola virüs şüphesi ile takibe alındığını bunların 12’sinin sıtma olarak değerlendirildiğini hatırlatan Gümüş, "Sıtma tanısı konmuştur. Hiçbir olguya Türkiye sınırlarımızda Ebola tanısı konmamıştır. Dünyada şuana kadar 10 bin 141 Ebola tanısı konan hasta var bunların 4 bin 900’ü kaybedildi şuan Ebola tanısı konan hastaların yüzde 50’si kaybedilmekte. Ciddiyeti olan bir hastalık. Bu takipleri devam ettirdiğimiz sürede iyi bir sınırlama yapmamız mümkün. Ülkemizde görülmemesi noktasında Sağlık Bakanlığımız her türlü tedbiri almaya devam edecek." şeklinde konuştu.

MERSLE İLGİLİ SADECE 1 VAKA ÜLKEMİZDE POZİTİF GELDİ

Mers virüsü ile ilgili 2 haftalık bir takip süresi olduğunu ve 2012 yılından bu yana ülkemizde bin 10 numune alınarak incelendiğini vurgulayan Gümüş, "Bunların 932 negatif geldi. Sadece 1 vaka ülkemizde pozitif geldi. Oda Hatay’da vefat eden Suudi Arabistan’da çalışan bir işçimizdir. Bir vaka Mers pozitif olarak değerlendirildi ve hastamız vefat etti. Dünyada da 883 kişide Mers görüldü bunların 319’u vefat etti. Ebola’da ölüm yakalandığında yüzde 50’dir Mers’te de yüzde 30’lar civarındadır. 3 kişiden biri kaybedilmektedir.” dedi.

"TEBEŞİR TOZUNA BENZER BİR MADDEDİR"

24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika büyükelçi ve konsolosluklarına posta ile gönderilen şüpheli toz materyallerin Halk Sağlığı Kurumu laboratuvarlarında değerlendirildiğini kaydeden Gümüş, "Bunlar içerisinde biyolojik harp maddesi biyolojik silah tabirini kullanacağımız herhangi bir ajan bulunmadı. Genel olarak burada veba şarbon gibi bir takım toksinler kullanılıyor. Bunlar üst düzey tehlikeli toksinler. Bunları süratle değerlendirdik ve bu materyallerin hiçbirinde böyle bir toksin biyolojik bir madde görmedik. Dün gece itibariyle bu materyaller içinde herhangi bir kimyasal toksinde saptamadık. Hem biyolojik anlamda hem de kimyasal anlamda herhangi bir toksine rastlanmamıştır. En son dün itibariyle Bakırköy Sadi Konuk Araştırma Hastanesi’nde 25 gözetim altındaki bu maddeye maruz kalan kişiler tutuyorduk gözetim altında bunları da taburcu ettik. Bugün itibariyle sadece 6 kişi Macaristan büyükelçiliğinde bu toza maruz kalan 6 vatandaş şuan da gözetim altında bu sonuçlarla ilgili muhtemelen onlarda taburcu edilir. Neticede bu tozla ilgili şuana kadar herhangi bir biyolojik ve kimyasal madde yok yapılan çalışmalarda tebeşir tozu olduğu bize rapor edildi. Tebeşir tozuna benzer bir maddedir. Herhangi bir risk yoktur." açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim