Op.Dr.Hüseyin Urlu Prematüre günü nedeni ile şunları söyledi

“Prematüre demek anne karnında süresinden önce dünyaya gelen bebeklerin doğumuna verilen bir isimdir. Her yıl, 13 milyon bebek prematüre olarak dünyaya geliyor ve bu bebeklerin bir milyonu birinci yaş gününü göremeden, hayatını kaybediyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner

Op.Dr.Hüseyin Urlu İstanbul Times Haber Ajansına )İTHA) yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Prematüre doğumda bebeklerin sorunlarının, taburculuk sonrası da devam ettiğini belirterek, “Uzun dönemde; görme, işitme, kronik akciğer hastalığı, algılama, hareket bozukluğu, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlükleri gibi nörogelişimsel sorunlarla da karşılaşabiliyorlar” dedi.

Opr.Urlu her yıl Türkiye’de yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. Bu bebeklerde beyin, karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, bağırsaklar gibi hayati öneme sahip organ ve organ sistemlerine ait bozukluklar ortaya çıkabiliyor.”dedi

“Prematüreliği Önlemek, Tedavi Etmekten Daha Kolay”

Türkiye’nin ilk Neonatologları arasında yer alan ve hayatını çocuk sağlığı alanına ayıran Prof.Dr.Asiye Nuhoğlu’da özellikle prematüre bebeklerin yaşam kalitesini arttırmak için ciddi bir yatırım yapan Avrasya Hastanesi bünyesinde güzel çalışmalara imza atmak için yola çıktığını ifade eden Prof.Nuhoğlu bu konunda herkesin dikkatini prematüre bebekler üzerinde yoğunlaştırmak için çalışmalarına destek vermeye davet etti.

Prof.Dr Asiye Nuhoğlu Özellikle Basının desteği bu konuda çok önemli. Bugün aramızda İstanbul Times Yayın grubu var. Onlarında sık sık bu konuda haber ve çekim yapmalarını isterim. Uzun süre devlette görev yaptım. Sağlık bakanlarının çoğuna danışmanlık da yaptım. Doğum yapan annelere 4 ay izin veriliyor. Ama Prematüre doğum yapan annelere daha uzun süreli izinler verilmesi gerekir. İşte bu tür konularda sesimizi herkese duyurmamız lazım dedi.

Prof.Asiye Nuhoğlu Prematüre bebek sahibi olmak kolay değil

37 haftadan önce doğan bu bebeklerin ve annelerinin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Avrasya Hastanesi Gaziosmanpaşa Küçükköy Yerleşkesi hekimlerinden Prof.Dr.Asiye Nuhoğlu “Doğumdan hemen sonra bebek, aldığı ilk soluk ile birlikte anne karnındaki dolaşım sisteminden tamamen farklı bir sisteme uyum göstermek zorundadır. Prematüre bebeklerin doğum haftaları küçüldükçe, artan oranda başta solunum sistemi olmak üzere diğer organ sistemlerinde de sıkıntılar baş gösterir. Bu nedenle prematüre doğacak bebeğin yenidoğan yoğun bakım ünitesinin olduğu merkezlerde dünyaya gelmesi önemlidir” dedi.

Avrasya da bebek ve erişkin yoğun bakımının gayet güzel olduğunu da vurgulayan Nuhoğlu iyi hekimlerde çok önem arz ediyor. Sağlığın her alanında zaman çok önemli prematüre bebeklerde değil dakikaların saniyelerin bile önemli olduğunu vurguladı.

Doç.Dr. Ahmet Hakan Gedik‘de şunları söyledi:

Bebeklerin anne rahmindeki doğal olarak karşılanan ihtiyaçlarını, suni olarak yaratmaya çalıştıklarını, ancak bu desteğin, asla anne rahminde sağlanan binlerce fonksiyonları karşılayacak bir destek olamayacağını belirti.

Prematüre bebeklerin doğum sonrası yaşadığı zorlu süreç hakkında Doç.Dr Ahmet Hakan Gedik şunları söyledi:

“Akciğerleri henüz tam gelişmemiş olduğundan, çok özel solunum cihazlarıyla, soluk borularına yerleştirilen küçük hortumlarla yaşama tutunmaya çalışırlar. Dolaşım sistemleri o kadar zayıftır ki, ilaç destekleri gerekebilir. Bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan, basit mikroplardan bile kolaylıkla etkilenirler. Beyin damarları, kanamaya o kadar hassastır ki, beyin içinde kanamalar oluşabilir. Sindirim sistemleri, gelişimini henüz tamamlayamadıklarından, midelerine yerleştirilen sondalarla damla damla beslenirler. Kısaca, biz doktor ve hemşireler, onların yaşama tutunabilmeleri için her türlü yaşamsal desteği dışarıdan sunmaya çalışıyoruz. Bu nedenle prematüreliği önlemek prematüreliği tedavi etmekten daha kolay, daha verimli, daha ucuz ve insanidir.” şeklinde konuştu.

"Her Zayıf Doğan Bebek Prematüre Değil”

Ailelerin doğru bildiği yanlışlardan biri de, yeni doğan bebeğin premature olup olmadığının kilosuna göre belirlenebilecek olduğudur. Doç.Dr.Gedik ,doğum kilosunun, bebeğin prematüre olup olmadığını göstermeyeceğini, çok zayıf bir bebeğe premature teşhisi konulmazken, daha kilolu doğan bir bebeğin prematüre olabileceğini belirterek Prematüre teşhisinin 37. haftadan önce doğan bebeklere konduğunu söylüyor.

Yenidoğan Hemşireleri (Nicu Hemşireleri ) Harika bir iş yaptılar

Avrasya Hastanesi Gaziosmanpaşa Küçükköy yerleşkesi Yenidoğan ünitesi hemşireleri yaptıkları sunum ile herkesten tam not aldı. Prematüre bebek annelerinin duygu dolu konuşmaları ile alkışlarla desteklendi. İkizleri prematüre doğan Bakırköy İlçe Emniyet Müdürü Erdem Torlak’da bir konuşma yaparak Avaraya Hastanesi sahiplerine, idarecilerine, doktorlarına ve hemşirelerine kendisi ve ailesi adına teşekkür etti

Program pasta kesimi ve hatıra fotoğrafı ile son buldu.

Kaynak :İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim