Gülay Tuncel'in her hafta başka bir konuk aldığı Sağlık hayat programı dopdolu geçiyor

Bugünkü canlı yayın konuğu Avrasya Hospital kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Opr.Dr.Hüseyin Urlu oldu. Sağlıklı Hayat programında  Gülay Tuncel ve izleyicilerin safra kesesi  ve mide ile alakalı sorularını cevaplandırdı. 

İstanbul Times Haber Merkezi

Bahar aylarında midesinin ağrıdığından, ülserinin verdiği rahatsızlığın arttığından yakınanların sayısı artar, hatta acil servislere mide kanaması nedeniyle gelenlerin oranında yükselme görülür. Ancak uzmanlar, yapılan çalışmalarda bu tür şikayetlerin artmasına neden olacak bulguların elde edilemediğini belirterek, yakınmalarda psikolojik faktörlerin önemli olduğuna işaret ediyor. Yakınmalar kimi zaman da, görülme sıklığı mart ayında artan solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılan ilaçların yan etkilerinden kaynaklanabilir.


SICAKLAR ARTTIKÇA ÜLSER VAKASI AZALIR 

Mide şikayetleri ve bahar ayları arasındaki ilişkiyi bulmak üzere Polonya, İsrail, Venezüella, Tayvan ve Mersin’de yapılan araştırmalar sonucunda varılan ortak karar, insanların çoğu mart ve eylül aylarında mide şikayetlerinin arttığını söylese de bu konuda elde edilmiş pozitif bir bulgu yoktur. Bu sonuca da endoskopik bulgularda bir değişiklik olmadığı için varılır. Öte yandan, yaz aylarında yükselen sıcaklarla beraber mide şikayetleri azalır. Peptik ülsere ilişkin endoskopik ölçümlerde, hava sıcaklığı arttıkça ülserin o derece azaldığı görülür. Bu rahatlığın ardından sonbaharda, midesi yanmaya başlayan kişiler, bahar aylarında hep böyle oluyor’ diye düşünebiliyor. 
 

MİDE HASTALIKLARINI 7 ANA BÖLÜMDE TOPLAYABİLİRİZ

1-Mide Kanseri

2-Reflü

3-Gastrit

4-Hazımsızlık

5-Mide Ülseri

6-Mide yanması

7-Mide tembelliği

SAFRA KESESİ KANSERİ NEDİR?

Safra kesesi duvarından kaynaklanan kötü huylu tümörler safra kesesi kanseridir. Biyolojik olarak agresif tümörlerdir. Hastalığın risk faktörleri arasında safra kesesi taşları, polipleri, porselen kese, obezite ve nitrozamin gibi bazı kimyasallar yer alır.
Safra kesesi kanserinin en sık görülen belirtileri sarılık ve karın ağrısıdır. Hastalığın tanısı için bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bununla birlikte bazı tümör belirteçleri, ERCP, perkütan kolanjiyografi de tanıda ve bazen tedavide yararlıdır.Safra kesesi kanserinin kesin tedavisi cerrahidir. Yapılacak ameliyatın genişliğini hastalığın evresi belirler. 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim