İşte Uzmanından Kurban Bayramında Beslenme tüyoları…

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME

Kurban Bayramı; beslenme düzeninde büyük değişiklikler meydana getirir. En önemli değişikliklerden biri de kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Beslenme düzenimizde oluşan bu değişikliklere karşı uygun tedbirler alır isek; sindirim güçlüğü, mide krampları,bulantı,kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi bozuklukları ile kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi genel sağlık sorunları riski azaltmış oluruz.
 

İstanbul Times Haber Merkezi  / Çağla Pekgüleç


Kurban Bayramında Et Tüketimine İlişkin Öneriler

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimine özgü öneriler arasında; kesilecek kurbanlığın veteriner kontrolünden geçmiş olması başı çekmektedir. Aksi takdirde uygun kesim koşulları sağlanmaz ise bazı sağlık problemleri teşkil edebilir. Tüketilecek et kısmına gelecek olur isek; kurbanlığın sakatat kısmını mümkün olabildiğince tüketmemeye dikkat edilmelidir.

Etin bu kısmı doymuş yağ ve kolestrolden oldukça zengindir. Ayrıca başta karaciğer olmak üzere birçok organda zararlı madde birikimi olduğundan ötürü tüketiminden sakınılmalıdır.

Kurban etini dinlendirdikten sonra tüketin

Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kesimden hemen sonra tüketilen et lezzetsiz ve sert olur, ayrıca sindirimi de oldukça zor olur. Et, kesimden sonra 24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Kesilen etin saklama koşulları da oldukça önem taşımaktadır. Et ve et ürünleri proteinden zengin oldukları için sıcaklığa karşı oldukça duyarlıdırlar ve çabuk bozulurlar.

Bu nedenler etler buzdolabında maksimum 2-3 gün,buzlukta  7 gün, derin dondurucuda ise 3 ay kadar bekletilebilir. Dondurulmuş  etler; akan soğuk su altında, mikrodalga fırında veya buzdolabında çözdürülmelidir. Yanlış bir çözdürme tekniğinin besin zehirlenmesine yol açabileceği unutulmamalıdır. Pişmeye çıkarılacak olan etlerin hazırlanması da önemli bir işlemdir. Hazırlama işlemi sırasında etler ve diğer besinler ayrı doğrama tahtaları üstünde ayrı bıçaklar ile doğranırsa besin zehirlenmesi riski minimuma düşer. Hazırlanma aşamasından çıkan etlerin pişirilme sürecinde tercih edilecek yönteme dikkat edilmelidir.

Kızartma ve Kavurmaya dikkat emek gerekir

Kızartma ve kavurma, sağlık risklerini arttıran pişirme yöntemleridir. Bunların yerine haşlama, ızgara, fırın veya sebzeler ile birlikte tencerede pişirme yöntemini tercih edin. Pişirme esnasında içerisine et veya kıyma giren yemeklere ekstradan yağ eklenilmesine gerek yoktur. Çünkü etlerin dokuları arasında yer alan iç yağ, ısının etkisiyle zaten erimektedir.

Etlerin pişirilme ısısı da bir diğer önemli konudur. Çok yüksek ısıda pişirilmemelidir. Çok yüksek ısıda etin sadece dış yüzeyi pişer ve hemen katılaşır. Bu nedenle iç yüzeyi çiğ kalabilir. Tüketilecek et miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Kişinin boyuna, kilosuna,fiziksel aktivite durumuna ve yaşam tarzına göre değişmekle birlikte bir öğünde 2-3 porsiyon et tüketimi (60-90 gr) yeterli olacaktır.

Kurban Bayramında Genel Beslenme Önerileri

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

Az ve sık beslenmeye özen gösterin, gün içerisinde 4 saatten uzun süre aç kalmamaya dikkat edin.

Bayram süresince günde 10-12 bardak su tüketmeye çalışın

Öğünlerinizde sadece tek bir besin grubuna yüklenmeyin. Tüketeceğiniz etin yanında sebze yemekleri veya salata ile, yoğurt/ayran/cacık gibi süt ürünlerine yer verin. Ekmek olarak tam tahıllı, tam buğday veya çavdar ekmeğini tercih edin.

Çay, kahve ve asitli içecek tüketiminde aşırıya kaçmayın. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yok ise günde 1-2 adet doğal maden suyu içebilirsiniz.

Şekerleme ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın. Ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye dikkat edin.

Günde en az yarım saat orta tempolu yürüyüş yapın.

 

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

Editör: TE Bilisim