İşte İç Hastalıkları Doktoru İsmail Çelik’in verdiği cevaplar;

Kırmızı et ve sakatat (kelle,paça,işkembe,karaciğer,böbrek vb) tüketiminin artması nedeniyle mide bağırsak hastalıklarında artış,kan yağlarının (Trigliserid,kolesterol) yükselmesi şeker,tansiyon,kalp ve damar hastalarının sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner 

Ayrıca sağlık kontrolü yapılmadan kesilmiş hasta hayvanlardan geçebilen Bruselloz,Şarbon,

Deli dana Hastalığı,Kist Hidatik ve Bağırsak pasrazitleri(Teniazis:Bağırsak Şeridi,Askariazis:Bağırsak Solucanı vb) gibi hastalıkların insanlara bulaşması söz konusu olabilir.Bu hastalıklardan korunmak için kurbanların sağlık kontrollerinin yapılması ,uygun koşullarda kesilmesi ve etlerinin iyi pişirilerek tüketilmesi gereklidir.

Kan yağlarının(Trigiliserid,Total Kolesterol,özellikle LDL Kolesterol: Kötü Kolesterol) yükselmesi D.Mellitüs (Şeker Hastalığı),Hiper Tansiyon,Kalp ve Damar Hastalıkları gibi var olan hastalıkların şiddetlenmesine gizli olan bilinmeyen bu hastalıkların açığa çıkmasına neden olabilir.

Yukarıda belirtilen hastalıkları olanların bayram öncesi doktorlarına müracat edip ilgili tetkikleri yaptırmaları ve doktorlarının önerileri doğrultusunda hareket etmeleri uygun olur. Yinede et tüketirken sakatat türü etlerden ,kavurmalardan,etin yağlı kısımlarından uzak durmak doğru olur.Ayrıca bayram nedeniyle hamur işi ve tatlı ikramları özellikle şeker hastalığı olanlarda kan şekerinin yükselmesine sebep olur.

Toplarsak genel olarak

1)Kavurma,kızartma ve sakatat türü etlerden uzak durmalı.

2)Kesildikten sonra et bir süre dinlendirildikten sonra yenmeli(Sindirimi daha kolay olur).

  1. yememeli ve hamur işleri azaltmalı(Özellikle şeker hastaları için).

4)Yeterince su tüketilmeli (Mevsim yaz ve havalar sıcak olduğu için bu daha da önem kazanır).

5)Etle birlikte salata ve lifli gıdalar tüketilmeli.

6)Aşırı tuzdan kaçınılmalı.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim